INTERVJU: Marty Friedman – från Megadeth till megastjärna i Japan

Marty Friedman är gitarristen som hoppade av Megadeth och flyttade till Tokyo. I Japan har Marty blivit en ännu större kändis, både som musiker och TV-stjärna. Det är full fart framåt utan backspeglar som gäller för Martys karriär. “Jag har inga planer på att bli en nostalgiakt,” slår Marty fast när Rockbladets man i Tokyo, Stefan Nilsson, hälsar på hemma hos honom i Shinjuku i centrala Tokyo för att samtala om hans karriär och tillvaron i Japan.

141125-Marty-Friedman-SN-Bild01

Det var som gitarrist i Megadeth han slog igenom. Men redan innan han 1990 gick med i Megadeth hade han turnérat i Japan med Cacophony. Med Megadeth fortsatte han att turnéra i Japan och fascinationen med soluppgångens land bet sig fast. Några år efter att han lämnat Megadeth flyttade han till Japan. Drygt tio år senare är han en stor och firad stjärna i sitt nya hemland.

När jag vid lunchtid kommer hem till Marty Friedman i Tokyo har han inte sovit många timmar. Han har jobbat hela natten med videon till “Undertow”, en av låtarna från senaste plattan “Inferno”. “Jag gillar Sverige och hoppas att jag får en chans att komma dit och spela igen,” säger en glad Marty när vi sätter oss ned.

Hur kom det sig då att den amerikanske rockstjärnan Marty Friedman slog ned sina bopålar i Tokyo? “Jag turnérade i Japan nästan varje år. Jag började att lyssna på den japanska musiken som spelades i Japan när jag var här på besök. Ju mer jag lyssnade ju mer tänkte jag: Wow! Jag gillade verkligen vad jag hörde. Musikaliskt var det spännande. Jag tänkte att jag måste spela inom den japanska musikscenen, inte den amerikanska. Amerikanska artister är bra men det är inte riktigt min ‘cup of tea’. Jag är inget stort fan av rap eller country och amerikansk rock känns inte så där upphetsande även om jag gillar det. Här i Japan är det så många saker jag gillar så mycket,” förklarar Marty.

Under de oändligt långa turnéerna med Megadeth under hela 1990-talet så använde Marty dötiden åt att plugga japanska som en hobby. “Man måste ha någon hobby när man är ute på vägarna. Under hela 90-talet gjorde vi runt 150 eller 200 shower per år. En del spelar videospel, andra läser böcker, spelar golf eller något sådant. Jag hade inget intresse av det. Jag studerade japanska som en hobby. Jag hade ingen tanke på att jag skulle flytta hit. Jag började göra intervjuer på japanska redan innan jag blev bra på språket. Sen kom jag in i det japanska språket ordentligt och det blev ju riktigt användbart när jag bestämde mig för att flytta hit.”

Från början var tanken att han skulle kunna dela sin tid mellan USA och Japan, men så blev aldrig fallet då hans japanska karriär snabbt tog fart. Han blev således ett offer för sin egen framgång. “Yeah, det är ett sätt att se på det. Jag är väldigt glad att det blev så här men jag saknar Amerika och jag ser fram emot att turnéra där nästa år. 

Marty är en förebild för många gitarrister runt om i världen, men vilka var hans egna hjältar när han var liten? “När jag växte upp var det Kiss, naturligtvis, och Ramones. Och när jag kom mer in i det här med att spela gitarr så var det Uli Jon Roth och Frank Marino. Neil Giraldo var också en stor hjälte för mig. Han spelade med Pat Benatar."

På nya albumet “Inferno” bjuder Marty åter på blytunga metalriff. “Jag var aldrig riktigt borta från metal. Men jag har alltid gillat att injicera lite metal på annorlunda ställen, som Momoiro Clover, till exempel. Det är normalt sett inget ställe för metal men jag gör det ändå. Injicerar metal på ett syndigt sätt. Japan är ett sånt ställe där man tillåts att göra det. Funkar det så funkar det liksom.”

Japanska popidolgruppen Momoiro Clover Z har nått stora framgångar i Japan och bland annat samarbetat med Marty. Nu har de startat ett samarbete med Kiss (skivsläpp i januari och gemensam spelning på Tokyo Dome den 3:e mars) och kommer därmed kanske att nå ut till nya fans utanför Japan. Ett annat japanskt band som kombinerar J-Pop med metal och som redan lyckats till viss del utanför Japan är Babymetal. “Jag är inte direkt förvånad över Babymetals framgångar. Jag tycker att de är perfekta för att lyckas utanför Japan. Antingen älskar man det eller så hatar man det,” säger Marty.

141125-Marty-Friedman-SN-Bild02

Marty spenderade ett helt årtionde (1990-2000) som gitarrist i Dave Mustaines Megadeth fram till att han hoppade av för snart femton år sedan. Hans fokus nu är på framtiden och han gör klart att Megadeth tillhör historien. “Jag uppskattade helt och hållet min tid i bandet, allt vi gjorde och alla personerna i bandet. Fantastiskt! Älskade varenda minut!” Martys beslut att kliva av en av metalvärldens största band var rent musikaliskt. “Under den tidsperioden började jag att utveckla en smak för mer modern musik än vad vi spelade i bandet. Jag följde helt enkelt musiken som jag ville spela och det var inte längre i det bandet. Musiken jag ville göra fanns på annat håll. Jag är stolt över allt jag gjorde med dem.” På den pågående “Inferno”-turnén så gör Marty en liten vinkning till hans Megadeth-förflutna. “Jag spelar en liten sektion av ‘Tornado of Souls’ därför att det finns fans där ute som följt mig hela min karriär. Jag vill visa att jag fortfarande har mycket kärlek till den tidsperioden. Men jag gör det för fansens skull. Det sista jag vill göra i denna värld är att titta tillbaka och vara nostalgisk över något gammalt. Jag har inga planer på att bli en nostalgiakt.” 

Ett uppmärksammat projekt i Japan har varit Metal Clone X med Marty Friedman och Freddie Lim från taiwanesiska Chthonic som ledare. De startade med att göra Momoiro Clover-låtar i blytunga metalversioner. Marty ser det hela som en mycket kul grej men ändå bara som ett skoj sidoprojekt: “It’s a punk thing to do! Vi gjorde två album, vi spelade på Loud Park ifjol. Om vi kan fortsätta så är det kul men blir det inget mer så är det också okej.”

Martys karriär har tagit honom från metal till J-Pop och tillbaka, flera gånger om. Många olika musikstilar har klämts in och han har till och med spelat med Tokyos filharmoniska orkester och gjort musik till TV-program, tecknade filmer och en massa annat. “Min huvudstrategi är att kunna spela min musik för så många folk som möjligt.” Han har även använt sina långt över 600 TV-framträdanden som ett sätt att få nya musikaliska fans. Men hans TV-karriär har gått så bra att många japaner känner igen honom som någon som är “känd från TV” och de har ibland ingen aning om att han är en musiker.

Ett hektiskt år för Marty Friedman avslutas nu med en turné i Europa med Arch Enemy, Kreator och norska Shining (“Ett av mina favoritband genom tiderna”). Under 2015 finns det planer på en USA-turné. Efter det kommer det onekligen mer annorlunda musikaliska presenter från den gamle Megadeth-stjärnan.

 

TEXT & FOTO: Stefan Nilsson (stefan.nilsson@rockbladet.se)
INTERVJU: Marty Friedman
AKTUELL MED: Soloplattan “Inferno” och Europaturné.

Relaterade artiklar