JAPAN: Festivalkrönika – Loud Park – Tokyo

Loud Park, den mest väletablerade och en av Japans största hårdrocksfestivaler (“the heaviest metal festival in Japan”), ägde rum den 18:e-19:e oktober på inomhusarenan Saitama Super Arena utanför Tokyo. Rockbladets man i Tokyo, Stefan Nilsson, följde med svenska Amaranthe på den första dagen av festivalen.

loudpark_top

Arrangören Creativeman har under många år lockat många stora och en del mer nischade internationella band till denna festival. Under senare år har man också visat upp en del lokala japanska band på festivalen.

Japaner kan verkligen det här med att ordna festivaler. Ordning och reda, fullt med folk, inga bråk, ingen nedskräpning, bra stämning. Som vanligt på Creativemans spelningar och festivaler erbjöds ett rikt utbud av mat och dryck och barer runt hela arenan. Detta kombinerades med ett berg av merchandise och skivsigneringar med några av banden.

Manowar skulle ha headlinat den första dagen men ställde in då de deras utrustning inte kunde skeppas i tid från USA till Japan. Ifjol var det samma sak då headlinern King Diamond ställde in. Men Loud Park är en sådan festival som drar till sig tiotusentals japanska hårdrockare oavsett vem som spelar eller ställer in. Festivalen var fylld med japaner i Manowar-tröjor trots att bandet ställde in mer än en vecka i förväg. Det är hårdrocksfest och alla är glada.

Loud Park har en nästan genialisk set-up med två lika stora scener bredvid varandra. Detta innebär att alla kan se alla band om man så vill. Och det vill de flesta japanska hårdrockarna. Det innebär också att det inte finns några långa avbrott. När ett band spelat klart på den ena scenen så börjar nästa band omedelbart att spela på scenen bredvid. De festivalbesökare som inte vill trängas längst framför scenen behöver således inte flytta på sig på hela helgen. Man kan stå eller sitta på samma ställe och ändå se allt på festivalen.

Marty Friedman, den gamle Megadeth-hjälten som gjort Japan till sitt hem, följde fjolårets bejublade gig med sidoprojektet Metal Clone X med en soloshow denna gång koncentrerad runt senaste plattan “Inferno”. Efter spelningen stod Marty backstage och såg mycket nöjd ut. I Japan hyllas han som den hemmasonen han nu blivit efter tio år i Japan. Håll utkik efter Rockbladets kommande Friedman-intervju om hans liv och karriär i Japan.

Sverigeaktuella Vandenberg's MoonKings gjorde ett gediget jobb på scen. Att gitarristen och bandledaren Adrian Vandenburg spenderade 13 år som gitarrist i Whitesnake märktes naturligtvis. MoonKings lät inte helt oväntat som en bluesrockig, snäll och modern version av Whitesnake. Helt OK och det funkade fint som en andningspaus mellan de hårdare akterna på festivalen.

Loudness är ett av Japans största hårdrocksband genom tiderna som även hade en del framgångar internationellt. På Loud Park levererade 80-talsfavoriterna en japansk käftsmäll i hårdrocksförpackning. Giget bjöd på många klassiska Loudness-låtar (som emellanåt luktar en hel del Accept med en japansk krydda) men Loudness står inte still i nostalgiträsket utan är fortfarande vitala och har fortsatt att utvecklas. Tidigare i år släppte veteranerna sitt 26:e studioalbum. Ledda av grundaren och gitarristen Akira Takasaki och med karismatiske originalvokalisten Minoru Niihara levererade Loudness mer än vad någon kunnat hoppas på. Detta är minsann inga föredettingar.

Svenska dödsmetallarna Soilwork var tillbaka i Japan för första gången på sex år. Deras set var blytungt och japanerna älskade det. I sitt lyckorus på scenen skrek vokalisten Björn "Speed" det klassiska "Scream for me, Loud Park!" och fick med sig de japanska fansen.

Amaranthes spelning på Loud Park innebar deras fjärde besök i Japan och deras andra gång på Loud Park. Att nya plattan debuterade på sjunde platsen på den japanska albumlistan bara dagar innan Loud Park märktes. Spelglädjen på scenen blev omedelbart besvarad av den stora publiken. Jake E skrek "It's time to get the party started" och det var preis vad Amaranthe gjorde och fick med sig hela arenan på festen. Halvvägs in i det timslånga setet var det en mosh pit i full sving mitt i publikhavet. Under setet bjöd Amaranthe på nya låtar som “Drop Dead Cynical”, “Trinity” och “Massive Addictive” men även favoriter från de två första plattorna som “Hunger”, “Electroheart”, “Amaranthine”, “Afterlife”, “Call Out My Name”, “Invincible” och “The Nexus”. Amaranthe tog med detta festivalgig hem segern på ren glädje.

Panteras gamle frontman Phil Anselmo och hans skäggubbar i Down drog igång sin blytunga rock innan Rockbladet drog iväg på nya äventyr.

Loud Park är en ypperlig hårdrocksfestival som levererar år efter år. Att en headliner ställer in för andra året i rad spelar liksom ingen roll. Loud Park är större än så.

 

TEXT: Stefan Nilsson (stefan.nilsson@rockbladet.se)
EVENT: Loud Park Festival 2014
DATUM: 18-19/10-2014
PLATS: Saitama Super Arena / Tokyo / Japan

Relaterade artiklar