KONSERTRECENSION: Blackberry Smoke + Massive en oväntat lyckad kombination

Hur skulle kombon bluegrassiga sydstatshippies och hormonstinna aussies gifta sig med varandra? Rockbladet begav sig till Tyrol en tandläkargrå söndag i november för att ta reda på svaret. 

Annons 

 

MASSIVE

IMG_2061

Första gången jag hörde australiensiska Massives debutalbum Full Throttle så tänkte jag "- Ännu ett band med unga australiensare som vill vara AC/DC". Men efter att ha lyssnat på det några gånger så är det betydligt mer mångfacetterat än så. Det känns som man vill vara många till lags och blandar friskt mellan ösig spela-luft-gura-rock-and-roll till GnR-sleaze och radioskvalig Bon Jovi. Men summa summarum är det trots allt Bröderna Young-öset jag gillar bäst. En del av det andra blir lite väl tillrättalagt och tråkigt. Live är det dock en annan Foster. Redan under intevjun innan konserten märker jag hur sjukt laddade grabbarna är och det fullständigt lyser i ögonen av adrenalin. Någon timme senare skuttar de in på scenen och ger rubbet inför en till en början lite avvaktande publik. Till och med de mer slätstrukna låtarna från skivan kläs om till rivig käftsmällsrock och de verkar älska varenda sekund av att stå på en scen.

Brad Marr är lika lång som Joel O'Keeffe är bred men har samma Duracellskanins-energi som sin landsman. En bit in i konserten förbyts de något förströdda blickarna från Tyrol-publiken till stora leenden och nickande huvuden. Jag tror att Massive var en positiv överraskning för många och de blir en skön kontrast till den väntande sydstatsrocken.

Dessa unga rockslynglar verkar vilja sluka i sig allt av hela rockmyten och det ska bli intressant att se var de tar vägen. Logiskt nog avslutar de med AC/DC:s If You Want Blood (You've Got It). Det finns inget som heter slentrian eller en dag på jobbet i Massives värld och de lever upp till ryktet som en vass liveakt. 

SE HELA BILDSERIEN FRÅN MASSIVE PÅ TYROL

EVENT: Massive
ARENA: Tyrol, Gröna Lund, Stockholm
DATUM: 2014-11-09
BÄST: Den sprudlande energin och spelglädjen
SÄMST: En del rätt färglösa låtar som Ghost
FRÅGA: Vilken energidryck sörplar både Brad Marr, Joel O'Keeffe och Angus Young? Vill ha!
SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
BETYG:  RB-Betyg-7_10 

BANDFAKTA – MASSIVE

MEDLEMMAR
Brad Marr – Sång och gitarr
Ben Laguda – Gitarr
Aidan McGarrigle – Bas
Jarrod Medwin – Trummor
 

|HEMSIDA| |FACEBOOK|

DISKOGRAFI
2014 – Full Throttle

BLACKBERRY SMOKE

IMG_2469

Som gammalt Lynyrd Skynyrd-fan så fastnade jag omgående för Blackberry Smokes countryfärgade cowboyrock och såg fram emot att se dem live för första gången. Detta är den sista spelningen på Europaturnén, sedan väntar bland annat just en Skynyrd-tribute på en kryssning hemma i USA (Simple Man Cruise VIII). Det nästintill utsålda Tyrol har blivit ordentlig uppvärmt efter förbandet Massives urrladdning och jublet är stort när Charlie Starr och hans ärrade vapendragare trampar in på scenen. Starr som för övrigt har rockbranschens lurvigaste grillvantar på kinderna den här sidan Francis Rossis 70-tal. Uber-coolt!

Jag slås direkt av hur ruskigt bra det låter om Atlanta-sönerna och det märks tydligt att de är ett hårt arbetande band med hundratalet spelningar om året. Snortajt! Vi får inte mindre än 11 låtar från senaste succéalbumet Whippoorwill men tyvärr inte enda från starka debuten Bad Luck Ain't No Crime eller kommande släppet Holding All The Roses. Några av låtarna svävar ut i cajunkryddade jam där vi bland annat bjuds ett stick Dixieland (vad annars?). I One Horse Towndrar de ner på tempot och jag ser framför mig hur gungstolarna på Jills Veranda ler lyckligt i kvällssolen.

Det är något oerhört sympatiskt över Blackberry Smokes själasväng och man blir, trots en del allvarsamma texter, glad av deras jambalaya som kokats på lika delar Allman Brothers, Willie Nelson och Roy RogersPubliken är helnöjd och allsången är stor under hela konserten, inte bara från de med bolos och cowboyboots på sig. Detta är musik att stampa sporrarna i saloongolvet till så att tuggtobaken skvätter ur spottkoppen! 

Ain't Much Left Of avslutar 1 timme och 25 minuters ordinarie set. När de kommer in på scenen igen har de grabbarna i Massive med sig och de gör tillsammans AC/DC:s Highway to Hell som en bländande avslutning på både en bra kväll och lyckad gemensam turné. Trots dessa båda bands väldigt olika stilar så fungerade de ändå mycket bra ihop och jag tror alla red hem lyckliga i solnedgången. Yippee-ki-yay!

SELA HELA BILDSERIEN FRÅN BLACKBERRY SMOKE PÅ TYROL

EVENT: Blackberry Smoke
ARENA: Tyrol, Gröna Lund, Stockholm
DATUM: 2014-11-09
BÄST: Shakin' Hands With The Holy Ghost är gött lortig
SÄMST: Lite snålt med bara ett extranummer
FRÅGA: Var köper Charlie Starr sina skjortor? Vill ha!
SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
BETYG:  RB-Betyg-8_10

LÅTLISTA

Like I Am 
Leave a Scar 
Lucky Seven 
Six Ways to Sunday 
Good One Comin' On 
Pretty Little Lie 
Crimson Moon 
Sleepin' Dogs 
Shakin' Hands With the Holy Ghost 
The Whippoorwill 
Restless 
Up in Smoke 
I Ain't Got The Blues Any More 
Lesson in a Bottle 
Everybody Knows She's Mine 
One Horse Town 
Ain't Much Left of Me 
EXTRA:
Highway to Hell 

BANDFAKTA – BLACKBERRY SMOKE

MEDLEMMAR
Charlie Starr – Sång och gitarr
Paul Jackson – Gitarr
Richard Turner – Bas
Brit Turner – Trummor
Brandon Still – Keyboards

|HEMSIDA| |FACEBOOK|

DISKOGRAFI
2004 – Bad Luck Ain't No Crime
2008 – New Honky Tonk Bootlegs (EP)
2008 – Little Piece Of Dixie (EP)
2009 – Little Piece Of Dixie 
2012 – Whippoorwill
2014 – Leave A Scar (Live)
2015 – Holding All The Roses

Relaterade artiklar