NYHET: Apocalypse Orchestra släpper flera mäktiga videos från sin spelning på Classic Metal Crunch

Tidigare i februari i år så hölls ett event i Gävles Konserthus som kallades för Classic Metal Crunch. Fyra band spelade under kvällen, där Entombed varheadliner. Ett av de andra banden var Apocalypse Orchestra, ett lokalt doom/folk/medieval-metalband. De har under året släppt flera videos inspelade från detta event. Deras musik är som gjort för att spelas upp i konserthus-miljö tillsammans med stor orkester och kör. Otroligt mörkt, mäktigt och stämmningsfullt. Nu idag släpper de ytterligare en video till låten The End Is Nigh. Kan inte annat än säga att jag är lyrisk.

 

Symfoniorkestrar och mörkrets musik Doom Metal är verkligen gjorda för varandra. Att ställa en stor symfoniorkester, en stor kör och ett Metal-band på samma scen i ett konserthus skulle enligt många inte vara det mest naturliga valet. Jag kommer ihåg när nyheten kom när Metallica skulle spela in en hel konsert tillsammans med San Fransisco symfoniorkester i slutet av 90-talet. Det grymtades en hel del bland fansen, där de frågasatte projektet i sig. Jag är förvisso också ett stort fan av Metallica, och jag tillhörde dem som tyckte det var bland det häftigaste jag hört. 

Men går vi in på andra genres inom metal-scenen, som till exempel Doom och Goth Metal, vilket är genres som beskrivs som mörk, massiv, tung och melodiös, är verkligen gjort för att spelas upp i en maffig konserthus-miljö tillsammans med symfoniorkester och en stor kör. Så för ett okänt band som Apocalypse Orchestra, måste det varit smått surrealistiskt att få göra ett sådant här projekt tillsammans med Gävles Symfoniorkester och Forsbackas Kammarkör.

När jag såg och lyssnade på inspelningen för första gången slogs jag av mäktigheten i låtens framförande. Där de tunga gitarr-riffen och bas-kompet lade grunden, och där vevliran gjorde melodin än mer mystisk och tar dig flera hundra år tillbaka i tiden. Det är verkligen kul att se när alla elementen i låten The End Is Nigh kommer till sin full rätt. Sätt dig till rätta, luta dig tillbaka och slut ögonen och njut.

TEXT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
VIDEO: Apocalypse Orchestra / The End Is Nigh
PLATS: Classic Metal Church / Gävle Konserthus
DATUM: 2014-02-01
TILLSAMMANS MED: Gävle Symfoniorkester (Dirigent: Josef Rhedin), Forsbacka Kammarkör

 

Apocalypse-Orchestra-Bandbild2014

BANDFAKTA – APOCALYPSE ORCHESTRA

MEDLEMMAR

Erik – Guitars, mandola, lute, cittern, vocals
Mikael – Hurdy gurdy, mandola, bagpipes, backing vocals
Jonas – Guitars, backing vocals
Rikard – Bass, backing vocals
Andreas – Drums and percussions, backing vocals

| HEMSIDA | FACEBOOK | YOUTUBE |

Relaterade artiklar