SKIVRECENSION: Spiders – Shake Electric

Spiders har stenkoll på läget. Det märks otroligt tydligt på nya skivan Shake Electric. Stilsäkerheten är oklanderlig. Rakt igenom märks det att bandet har jobbat konsekvent för ett raffinerat och välpolerat slutresultat.

Spiders-Shake-Electric-Cover-RB

Titelspåret Shake Electric och låten Lonely Nights för mina tankar till Thin Lizzy musikaliskt och Ann-Sofies lite raspiga, men starka röst ger mig en viss Beth Ditto (Gossip) feeling. Positivt förstås. Någonstans hoppas jag att någon ska komma och ta mig till en era jag inte upplevt. Jag vill dra på mig ett par utsvängda jeans, platåskor och en fransväst och stå och digga i en liten rökig lokal till Spiders. Där tror jag att de skulle komma till sin fulla rätt.

Only Your Skin och Control blir soundet lite skitigare, men de snygga riffen lyser även här. Det är också då Spiders är som bäst. När Ann-Sofies röst är lite mindre kontrollerad och får ta större plats tillsammans med tajta gitarriff och trummor. Då är det inte lika tydligt genomtänkt, men desto mer medryckande.

Öppningsspåret Mad Dog doftar Jefferson Airplane och har ett melodiskt riff som sätter sig på hjärnan direkt. Give Up The Fight svänger väldigt bra och jag får känslan av att den skulle vara ännu bättre live. Back On The Streets upprätthåller 70-talsvibben väldigt tydligt. Om jag skulle behöva gå och köpa en öl så skulle jag nog göra det under balladen Hard Times. Ann-Sofies röst är fenomenal, men musikaliskt är spåret lite tråkigt och textmässigt lite banal.

När jag träffade Spiders för två veckor sen var det två lågmälda och nästan lite tillbakadragna bandmedlemmar som på skivan Shake Electric tar desto större plats. Jag kan ändå önska att de vågade ta lite större plats och framförallt ta ut svängarna ännu lite mer. De tio spåren håller ändå en hög och jämn nivå. Det kanske också det är det enda negativa, att det blir svårare att hitta EN favoritlåt. Men måste jag välja så blir det Only Your Skin. I like it dirty helt enkelt.

 

TEXT: Vanessa Persegani K. (vanessa.persegani@rockbladet.se)
RECENSION: Shake Electric / Spiders
RELEASEDATUM: 2014-10-29
SKIVBOLAG: Reaktor Records / Universal Music
BÄSTA LÅTEN: Only Your Skin
BETYG:
RB-Betyg-8_10

 

BANDFAKTA – SPIDERS

MEDLEMMAR

Ann-Sofie Hoyles – vocals
John Hoyles – guitar
Olle Griphammar – bass
Ricard Harryson – drums

HEMSIDA | FACEBOOK |

 

LYSSNA PÅ SKIVAN PÅ SPOTIFY!

<a href="http://open.spotify.com/album/6M33VuAWlckiauJQuGzxNn">Spiders – Shake Electric</a>

Relaterade artiklar