DVDRECENSION: Loudness “Primecut: Masterpiece Sessions”

Undertiteln på den kommande Loudness-DVD:n “Primecut: Masterpiece Sessions – dedicated to Munetaka Higuchi” är “Live from the basement – No frills, just kills” och det är just vad detta handlar om. Japanska hårdrockarna Loudness har sedan 1980-talet förutom 26 studioalbum släppt en hel hög med liveskivor, livevideor och live-DVDs. Men detta är en annorlunda grej, en mer avskalad historia där fansen ges en och en halv timme med Loudness i en källarstudio utan publik.

Annons 

 

loudness-4e454247e942f

Fem klassiska Loudness-låtar varvas med intervjuer med medlemmarna och en uppvisning av hur bandet jobbar i studion. I intervjuerna pratas det om inspelningarna och de jämför originalen med de nya inspelningarna. De diskuterar instrument och utrustning och pratar även en hel del om Loudness originaltrummis Munetaka Higuchi som gick bort i cancer 2008. DVD:n är filmad med ett stort antal kameror från alla möjliga och omöjliga vinklar och har även en professionell ljussättning som gör detta till både musikaliskt och visuellt godis för Loudness-fansen.

Denna DVD är given för Loudness-fans som kan sin Loudness-historia men även för andra som nu upptäcker Loudness. Trots att denna DVD innehåller nya versioner av gamla låtar så är Loudness, till skillnad från många av de andra banden som slog igenom på 80-talet, ingen trött gammal nostalgiakt. Detta är ett band som fortsätter att ge ut skivor med ny musik varje år. Och denna DVD är sannerligen ingen slarvig utfyllnadsrelease utan ett gediget arbete och en värdig hyllning till Munetaka Higuchi. Det här är en musikalisk käftsmäll från ett veteranrockband som fortsätter att leverera efter snart 35 år.

Primecut”-DVD:n innehåller fem gamla klassiska Loudness-låtar som i original spelades av Higuchi men här görs i tunga versioner med nuvarande trummisen “AmpanSuzukis stämpel (dubbla baskaggar!) på dem. DVD:ns fem låtar är “Stay Wild” (först släppt på återföreningsplattan “Spiritual Canoe” 2001), “Like Hell” (från Max Norman-producerade “Thunder in the East” 1985), “Speed” (från “The Law of Devil’s Land” 1983), “Hellrider” (från “Biosphere” 2002) och “Esper” (från “Disllusion” 1984). Redan i original var dessa låtar löjligt bra men här görs de i rena knockoutversioner.

Loudness har genom åren släppt många liveplattor och dokumentärer där konsertklipp varvas med intervjuer med fans och annat skoj. Men nya “Primecut” är helt fokuserad på de fyra herrarna i Loudness nere i en källarstudio. Det är också det som gör detta så jäkla bra. Fullt fokus på musiken och bandet. “Live from the basement – No frills, just kills” som sagt. Musikaliskt lever Loudness ofta i en skön blandning av klassisk europeisk heavy metal och amerikansk thrash dekorerat med japansk finess.

Mer om Loudness och deras långa karriär kan ni läsa i Rockbladets kommande intervju med bandets vokalist Minoru Niihara.

Recension: Loudness “Primecut: Materpiece Sessions – dedicated to Munetaka Higuchi”
Releasedatum: DVD:n släpps av Universal Music på den japanska marknaden den 24:e december.
Recensent: Stefan Nilsson (stefan.nilsson@hfcadvisory.com)
Bäst: Allt, men kanske den blytunga versionen av “Hellrider”.

BetygRB-Betyg-10_10

LOUDNESS

BANDFAKTA – Loudness

Akira Takasaki – gitarr
Minoru Niihara – sång
Masayoshi Yamashita – bas
Masayuki “Ampan” Suzuki – trummor

Relaterade artiklar