KONSERTRECENSION: Amaranthe – Göta Källare – 4/12

I torsdags den 4 december så spelade Amaranthe på Göta Källare. Det var över ett år sedan de senast besökte huvudstaden. Inledningen på konserten bestod av en del teknikstrul, därav kändes det som att medlemmarna tappade bort sitt adrenalinpåslag till en början, för att efter första låten Digital World så hade pulsen ökat och bandet levererade en show med riktigt hög energi.

Annons 

 

141204-Amaranthe-GK-JL-Bild10

Konserten inleds med Digital World, en av de tyngre låtarna från nya skivan Massive Addictive. Trots låtens höga energi och snabba tempo så kändes de tre sångarna lite ringrostiga till en början, men under nästkommande låtar Hunger och Invincible så blev det riktigt varma i kläderna och levererade mycket energi till den hängivna publiken. Jake inledde första mellansnacket med att det kändes skönt att vara tillbaka i huvudstaden och att det inte ska dröja 1.5 år tills nästa gång.

Den 16 låtar långa setlisten var väl varierad mellan deras tre utgivna skivor. Frågan var bara hur många och vilka av de nya låtarna de skulle våga ta med.

Trinity och Massive Addictive blev de två nästkommande låtarna från nya plattan, där den senare faller mig riktigt bra i smaken. Det är en lite långsammare och tyngre låt som inbjuder till mycket head-bangande, jag "gillart". Jag har sett bandet live ett över en handfull gånger tidigare, under kvällen reflekterar jag över deras stora utveckling live på scen, från början kändes lagdelarna ganska osynkade, men numera så känns både uttryck och rörelsemönstret ha en mycket bättre tajming. Henke som är den nya growlaren, står för den lite hårda och tuffa attityden, jag är riktigt imponerad över hur dynamisk hans röst är, Elize fframör sin finstämnda rörst, sin eleganta och mjuka framtonade scennärvaro och Jake den tredje sångaren gestaltar en kaxighet och lite mer svårmodig känsla. Men idag kändes dock inte Jake helt tillfreds, han såg ut att inte helt vara i nuet, utan såg ut att gå lite i sina egna tankar.

 

Konserten på Göta Källares stora publikfavorit blev inte helt oväntat deras stora ballad Amaranthine, den blev helt magisk när hela publiken fungerade som en enda stor kör. Den andra ballade Burn With Me är bra, men skulle kunna bli ännu bättre om Jake och Elize skulle spela lite mer mot varandra. Olofs bombastiska gitarrsolo skapar rejält med gåshud.

Johan är den personen i bandet tillsammans med Morten som man sällan pratar om i sådana här sammanhang, men jäklar vilken energi de har. Johan studsar och rör sig över scenen non-stop och skapar ett rejält tryck i basgångarna tillsammans med Mortens helt klanderfria trumspelande. 

Kvällen avslutades med tre extranummer där deras senaste singel Drop Dead Cynical blir den stora höjdpunkten.

Jag summerar Amaranthes framträdande ikväll som den absolut bästa som jag sett hittills, det gav mig helt klart mersmak, och att låtarna från nya skivan gör sig riktigt bra live.

 

HELA BILDSERIEN

 

TEXT & FOTO: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
KONSERTRECENSION: Amaranthe
PLATS: Göta Källare / Stockholm
DATUM: 2014-12-04
BÄSTA LÅTEN: Drop Dead Cynical
BETYG:
RB-Betyg-8_10

 

LÅTLISTAN

<a href="http://open.spotify.com/user/rockbladet/playlist/05PNEdUIGS7qJjiWYiAmT2">LIVE-Amaranthe-Göta Källare-141204</a>

 

BANDFAKTA – AMARANTHE

MEDLEMMAR
Jake E – Vocals
Elize – Vocals
Henrik – Screams
Olof – Guitars and keys
Morten – Drums
Johan – Bass

| HEMSIDA | FACEBOOK |

Amaranthe2014-collage-by-PatricUllaeus

 

Relaterade artiklar