KONSERTRECENSION: Bryan Adams – Wembley Arena – 26/11

Bryan Adams mina damer och herrar… BRYAN ADAMS! De flesta kan säkert relatera i någon form till det namnet! Mången är den rocker som förmodligen någon gång, i alla fall verbalt, har avfärdat denna enastående låtskrivare, multimusiker, sångare och artistfenomen som en kommersiell och smörsliskig balladsångare! Men det räcker att öppna upp sina vibbar lite för att inse att Bryan Adams är någonting helt annat och definitivt betydligt mycket större än så.

Annons 

 

141126-BryanAdams-London-AS-Bild-1009

Hans inflytande på musikindustrin är nästan helt ofattbar och listan på hitlåtar han skrivit eller musiker han skrivit hitlåtar till och samarbetat med är ändlös. Denna kanadensiske superstjärna född 1959, har tilldelats 2 grammypriser och även fått sig tilldelad en stjärna i Hollywoods Walk of fame. Utöver hans musikaliska arbete är Bryan Adams även en framgångsrik fotograf vilket lett till flertalet publiceringar bl.a. i tidningarna Vanity Fair, Harpers Bazaar och Jane.

Men när det gäller artisten, låtskrivaren och sångaren Bryan Adams, kan miljontals och åter miljontals fans världen över intyga, att det handlar nästan oavkortat om enkla, genialiska och stenhårda rocknrollhits utan dess like!

Jag och min fotograferande hustru Anna befinner oss på det smått legendariska och för kvällen fullsatta, Wembley Arena i London och strax ska Bryan Adams äntra scenen! Arenan är välplanerad, snygg och andas en skön stämning. Mången är de betydande världsartister som någon gång stått på scen på Wembley Arena.

Publiken i kväll består mest av medelålders brittiska damer och gentlemän som verkar ha varit unga (tillika eran reporter och fotograf), när Bryan Adams slog igenom på det glada 80-talet!

Det är städat och snyggt på arenan och stämningen är mogen och gemytlig! Det ligger en härlig förväntan i luften och jag är verkligen peppad och har längtat efter denna lite speciella stund av drömförverkligande! I kväll var det dessutom sista jubileumskonserten på en omfattande Englandsturné, tillägnat 30 års firandet av legendariska Bryan Adamsplattan Reckless.

När Bryan Adams i sällskap av ett rutinerat gäng studiomusiker äntrar scenen, alla sparsmakat klädda i svarta jeans och svarta t-shirts, vill det öronbedövande publikjublet på Wembley Arena aldrig ta slut! De fyrar tekniskt och rutinerat av alla låtarna från legendariska Recklessplattan.

Bryan Adams är en sådan typ av musiker som alltid levererar live och han sjunger, åldern till trots, ännu bättre live idag än någonsin. Vi blir bombarderade av hitlåt efter hitlåt och det är så känslomässigt och starkt att man blir helt ementionellt slutkörd. ! För när det gäller Bryan Adams, handlar det oftast om genialiskt starka låtar och grymma allsångsanthems!

Rekvisitan består endast av en videoskärm och mer behövs inte när låtarna är starka och får tala för sig själva! Just starka låtar gör Bryan Adams till den fullfjädrade fullblodsartist han är! De flesta i publiken verkar ha hört merparten av låtarna och sjunger glatt med! Låtarna är så stämningsfulla och vackra att man stundtals blir tårögd! Dessutom är texterna grymt starka, berörande och de känns verkligen fulländande!

Bryan Adams har verkligen en låtskatt utan dess like och ett nästan obegränsat hit-arkiv som få artister kan mäta sig med. Låtarna är enkla, genialiska, katchiga och har sjukt mycket hooks. Han blåser iväg Reckless, Run to you, Somebody, Heaven, Kids wanna rock, Its only love( som han tillängnar Tina Turner) och bejublade Summer of 69, som det vore den sista dagen på jorden. Just Summer of 69( som faktiskt inte handlar om något årtal, utan om en tidlös sommarkärlek i en viss position )tillägnar han låtskrivaren Jim Vallence, som tillsammans med Bryan skrev denna superhit. Dessutom råkar Jim Vallence dagen till ära sitta i publiken och fick strålkastarljus och stående ovationer

Sen bjuder Bryan Adams upp till låtfest utan dess like. För vad sägs om Everything I do… I do it for you, Cuts like a knife, Can´t stop this thing we´ve started,, Please forgive me, When you´re gone( akustiskt med gästartisten Lesley Kirkland, som sjöng Mel.C stämmorna i låten), 18 til i die, Cloud nr 9 och en makalös version av fantastiska The only thing that looks good on me is you.

Extranummer blir You´ve been a friend to me, (Eddie Cochans) Common everybody, She knows me, Straight from the heart och han avslutade med Rod Stewart, Sting och Adams allsångshiten… All For Love. Bryan Adams spelade under 2 timmar 27st. fantastiska hitlåtar som träffade rätt in i djupaste själen och jag var helt känslomässigt utmattad när konserten var slut. 

Det smolkiga i kråksången var att arrangörerna hade fattat det extremt korkade beslutet att sätta ut sittplatser på ståplatsplanen framför scenen. För detta kan verkligen lägga sordin på den bästa av konsertupplevelser.

Jag tillhör den skaran av konsertbesökare som passionerat vill sjunga, dansa och gestikulera allt vad jag orkar på en riktigt bra konsert. Detta faktum fick till följd att de flesta på ståplatsplanen, från första stund, inklusive mig, ändå reste sig upp ur stolarna. Det medförde att man sorgligt nog endast fick ett begränsat utrymme för sång, dans och gestikulerande.

Jag råkade även mitt i konsertstundens starka inlevelse, tyvärr dansa in i en synnerligen irriterad och envist sittande äldre man. Men det är sådant man får bjuda på när det spisas upp till låtfest av en enastående vital och makalös konsert av Bryan Adams på Wembley Arena i London.

Sammanfattningsvis var det en av 2014 års allra bästa konsertupplevelser

TEXT: Thorbjörn Skogh (thorbjorn.skogh@rockbladet.se)
FOTO: Anna Skogh (anna.skogh@rockbladet.se)
BÄSTA: När hela Wembley sjöng i den storslagna och allsångsvänliga ”The only thing that looks good on me…. IS YOU!!”
SÄMSTA: De idiotiska sittplatser på planen framför scenen, lade tyvärr en liten en sordin stämd i moll på konsertupplevelsen,  annars skulle det blivit en full 10 av 10 möjliga.
PUBLIK: Ett fullstatt Wembley Arena i London
BETYG: 
RB-Betyg-9_10

Relaterade artiklar