KONSERTRECENSION: Faithful Darkness – Babel i Malmö – 3/12

En stor gråsvart klocka med vita siffror sätts igång när det endast är 10 minuter kvar till releasen av Faithful Darkness nya skiva Archgod. Klockans tickande gör både fansen och bandet väldigt nervösa, men samtidigt finns det många förväntansfulla miner i lokalen.

Annons 

 

08122014-faithful

Bandet river igång ”An Ocean of Time”, och den stora skaran folk som har samlats på Babel i Malmö jublar högt och välkomnar Faithful Darkness på scenen. Efter den inledande låten meddelar sångaren Erik Nilsson att de kommer köra hela nya plattan, och att de är förbannat nöjda över att äntligen få lira låtarna live för folket.

När låten ”Shaping a Horizon” sedan spelats frågar Erik om han är sexig nog för att stå och luta sig mot sitt mickstativ, gensvaret blir då en publik som skrattar och hurrar glatt. Inte nog med det börjar Erik även prata om vädret – publiken älskar hans skånska charm. Han drar även några Göteborgsskämt, då deras nya gitarrist/sångare Jonathan ”Jonte” Thorpenberg kommer därifrån, och säger att Jonte inte förstod mycket vid deras första repa, att ”han är från Göteborg och fattar nada, som vi brukar säga.” Detta är då givetvis ett internskämt som bör läsas med Göteborgsdialekt. Jonte har gjort en otrolig insats i bandet, med pompa och ståt, hans höga toner tillsammans med Eriks vrål är helt magiskt! 

Något man bör veta om Faithful Darkness är att de är ett härligt gäng killar som har något av den bästa humorn som finns. Bandet sprider så mycket kärlek till varandra, både på scenen och privat. De är ett gäng kramgoa killar som gillar att lira riktigt hård musik. 

08122014-unnamed (6)

Gitarristen Johan Aldgård lirar ordentligt och glider snyggt fram över scenen, och trots den hårda musik de spelar sprider han sin energi på scenen med sina kamrater. Basisten Kåre Timmermann svänger så det dånar. Kåre är så underbar mot sina hängivna fans som står och vill ge honom fistbumps, charmig som han är gör han det givetvis tillbaka, och fansen blir överlyckliga.

Trummisen, Joakim ”Jocke” Strandberg Nilsson, sitter och lirar för fullt bakom sitt kit, men vid ett tillfälle under spelningen lämnar han trummorna, kliver fram till micken, och tar tillfället i akt att gratulera Kåre på födelsedagen. Publiken börjar sjunga, och Jocke ser galet nöjd ut med sin insats. Faithful Darkness är mer tighta än någonsin ikväll på Babel!

Efter spelningen fick jag tag på Jocke och hade chansen att ställa en fråga.
– Hur känner ni i bandet efter spelningen?
– Jag tycker kvällen var suverän! Det känns som den bästa spelningen vi gjort, rent spelmässigt. Alla har övat otroligt mycket inför giget, och vi har lagt ner många timmar på rep. Det var många i publiken som jag inte sett tidigare, riktigt kul! 

Låten som sticker ut ifrån den nya plattan, ”The End of It All”, är väldigt lugn men svänger något så djävulskt, och stämmorna med gitarrerna är så jäkla snyggt! Låten är tung, basen är riktigt bestämd, och trummorna är tighta.

Två av mina personliga favoritspår från den nya skivan (som enligt mig är den bästa plattan de gjort) är ”Corrupted” och ”An ocean of time” . Denna platta är så bra att gåshuden växer för varje spår som går. Gör som mig – supporta ett helt magiskt melodiskt death-/thrash-metalband från Malmö!

Skivan Archgod släpps idag på Spotify:

<a href="http://open.spotify.com/album/63bdJfEskl9B03zEMtZtFN">Faithful Darkness – Archgod</a>

Recensent: Kady Moore (kady.moore@rockbladet.se)
ArchgodRB-Betyg-10_10

Relaterade artiklar