KONSERTRECENSION: Mastodon – manglande finsnidare

Delar av Rockbladet avslutar ett storartat konsertår med en konsert i juletider som är kemiskt ren från både bjällerklang och White Christmas. Tomteskägg är det dock hyfsat gott om både på scenen och i publiken liksom ett sjuhelsikes köttande.

Annons 

 

17122014-Mastodon-Arenan-JS-_DSC2769 

Mastodon är en relativt ny upptäckt för mig. Fastnade för dem på Sthlm Fields i somras, det jag såg och hörde från de oändliga köerna vill säga. På Rock am Ring någon vecka senare gjorde de ett blixtrande set på en av de mindre scenerna som gav ordentlig mersmak. Nu var då stunden kommen att se en fullskalig inomhusspelning med dessa Atlantasöner. 

Backdropen inne på Arenan är lika fräsig som den merch jag lyckas motstå frestelsen av inhandla strax innan konserten. Älskar framförallt det konstnären Skinner gjort med trippiga omslaget till Once More 'Round The Sun.

De tre strängbändande skäggmurvlarna och en mer slätrakad Brann Dailor längst bak sätter agendan direkt med två inspirerande spår från senaste albumet som representeras med inte mindre än åtta låtar under kvällen. Inte mig emot då jag tycker det är bandets bästa och även ett av 2014 års starkaste alster. Med progressiva temposkiftningar och tre sångare som även växelsjunger inne i låtarna blir det varierande. Men tyvärr är sången rätt grumlig ibland och under mellansnacken hör jag inte många ord av vad som sägs. Instrumentmässigt låter det då betydligt bättre och dessa sköna musikprofessorer kan utan tvivel sin sak. Det bänds, vänds, trixas och mixtras däruppe på scenen som det vore ett rocklaboratorium och en yrkesmusiker måste bara avguda detta. Mastodon blandar friskt mellan genrarna (ibland i samma låt) men främst är det prog metal om man nu nödvändigtvis måste kategorisera. Bret Hinds tar med sin surfarlook priset som den saltaste snubben för kvällen. Inte helt olik en yngre Hoa Hoa Dahlgren för övrigt. 

Det är inte riktigt slutsålt på Arenan men de som är där håller igång entuastiskt även om det där riktiga röjet uteblir. Störst respons får High Road med sina grovkorniga piruettriff och en besinningslös Blood Of Thunder som stänger finsnickeriet för kvällen. Trumslagar-Brenn ger oss några svenska fraser och lovar att snart komma tillbaka innan han delar med sig av sina verktyg till publiken.

Ibland kommer jag under kvällen på mig själv att mer imponeras av kvartettens yrkesskicklighet än att njuta av en fantastiskt konsertupplevelse. Den riktiga känslan vill inte alltid infinna sig men det blir ändå ett mycket bra avslut på ett svindlande konsertår.  

SE HELA BILDSERIEN MED MASTODON

SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se)
DATUM: 2014-12-17
PLATS: Arenan, Fryshuset, Stockholm
BÄST: Chimes At Midnight är extra mustig ikväll!
SÄMST: Sången är stundtals lite väl otydlig.
BETYGRB-Betyg-7_10

LÅTLISTA

<a href="http://open.spotify.com/user/rockbladet/playlist/6Oe0dn8txOwbzmzBn5Oy2W">LIVE – Mastodon @ Arenan 20141217</a>

BANDFAKTA – MASTODON

MEDLEMMAR
Troy Sanders – Bas och sång
Bret Hinds – Gitarr och sång
Brann Dailor – Trummor och sång
Bill Kelliher – Gitarr

DISKOGRAFI (studioalbum)
2002 – Remission
2004 – Leviathan 
2006 – Blood Mountain
2009 – Crack The Skye 
2011 – The Hunter
2014 – Once More 'Round The Sun

HEMSIDA FACEBOOK |

SE HELA BILDSERIEN MED KROKODIL

SE HELA BILDSERIEN MED BIG BUSINESS

Relaterade artiklar