KONSERTRECENSION: Europe – Club Citta – 11/1 – Japan

Japan är ett av Europes favoritställen att spela på och det märks. När japanerna fick höra talas om Europes specialspelningar i Sverige för att fira 30-årsjubiléet för “Wings of Tomorrow” så ville de att Europe skulle köra “Wings”-konserter även i Japan. Det var nämligen med “Wings” som Europe slog igenom i Japan. På klassiska Club Citta i Kawasaki utanför Tokyo kör Europe tre kvällar i rad. De första två blir det “Wings”-gig medan denna sista kväll då Rockbladet är på plats kör de ett smaskigt best of-set med Treat och Crashdiet som förband innan de drar vidare för spelningar i Nagoya och Osaka.

Annons 

 

Europe

Efter att Crashdiet värmt upp publiken kliver Treat på och lyckas på sina 70 minuter klämma in i stort sett hela sin karriär. Treat bjuder på ett party med det bästa från sitt 80-tal plus en hel del från 2010 års platta “Coup de Grace”. De öppnar starkt med “The War is Over” och festen rullar på fram till avslutningen med “World of Promises”. Japanerna är med på noterna som om Treat vore kvällens huvudband. Basisten Fredrik Thomander verkar vara en vitamininjektion som gör Treats bästa line-up (Robban Ernlund, Anders Wikström, Jamie Borger, Patrick Appelgren) bättre och svängigare än 80-talets Treat. Treat sa ifjol att de skulle lägga av men efter detta segertåg i Japan så kan det nog bli en fortsättning.

Europe har alltid varit bra live. Jag har sett dem ett antal gånger sedan 1980-talet. Detta är tredje gången jag ser dem i Japan och de är bättre än någonsin tidigare. Till skillnad från många andra band som var stora på 80-talet så växer ju Europes låtskatt med nya låtar för varje ny skiva.

På scen fokuserar som vanligt John Levén, John Norum och Mic Michaeli mest på att spela och ler inte i onödan, medan Ian Haugland och Joey Tempest är de två som både levererar musikaliskt och visar känslor och ohämmad spelglädje. Europe fortsätter att leverera och detta med en show som (tyvärr) inte innehåller en enda låt från kommande plattan “War of Kings” som släpps i mars. Om den plattan är så bra som Joey Tempest säger så lär det bli riktigt bra shower när Europe börjar spela en del av de nya låtarna live i vår.

Som Europe brukar göra när de är i Japan, kör de “Ninja” och japanerna älskar det. Även annat lite ovanligt godis bjuds det på denna kväll, som “Prisoners in Paradise”, “Wasted Time” och eviga Japan-favoriten, “Seven Doors Hotel”, låten som startade japanernas kärleksrelation till Europe. I “Rock the Night” jammas det och bakas in delar av “Heaven and Hell” och “Woman from Tokyo”. Med avslutande extranumren “Last Look at Eden” och, förstås, “The Final Countdown” så har Europe gjort sitt för denna kväll och byggt upp förväntningar på en återkomst till Japan med några “War of Kings”-låtar inbakade i showen.

Skribent: Stefan Nilsson (stefan.nilsson@hfcadvisory.com)
Artister: Europe med Treat och Crashdiet som förband
Plats: Club Citta, Kawasaki, Japan
Datum: 11 januari 2015
Bäst: Publikens respons till “Seven Doors Hotel”.
Sämst: Tyvärr inget smakprov från nya plattan som släpps i mars.
BetygRB-Betyg-8_10

Låtlista:

Riches to Rags
Firebox
Superstitious
Scream of Anger
No Stone Unturned
Prisoners in Paradise
Wasted Time
Guitar solo – John Norum
Girl from Lebanon
Seven Doors Hotel
Let the Good Times Rock
Demon Head
Carrie
Love is Not the Enemy
Drum solo – Ian Haugland
Stormwind
Ninja
The Beast
Rock the Night
Last Look at Eden
The Final Countdown

Bandmedlemmar – Europe:

Joey Tempest – sång, gitarr
John Norum – gitarr
John Levén – bas
Mic Michaeli – keyboards
Ian Haugland – trummor

Relaterade artiklar