KONSERTRECENSION: Loudness – Zepp Tokyo – 21/12 2014

När Loudness spelar är det fest. Loudness live är en japansk käftsmäll i musikalisk förpackning. Då är det bra om publiken har värmt upp lite i förväg.

21122014-IMG_loundess

En lång rad av förband toppas denna kväll av 70-talsveteranerna 44 Magnum, där den numera något trötte Tatsuya “Paul” Umehara (som lider av Parkinsons) har lämnat över det mesta sjungandet till sin son “Stevie” Umehara. Populära visual kei-bandet Mucc vrider därefter upp tempot och kvalitén denna kväll med en fartfylld show med mycket headbangande, growl, tunga gitarrer och en massa ös på scenen. Mucc är ett band som klämmer in allt från melodisk death metal till pop och det funkar. Muccs sångare Tatsurou springer omkring barfota och får hela publiken att sitta ned för att sedan plötsligt hoppa upp när han sjunger “Stand up”. Japanska fans brukar vara koreograferade och lydiga (nåde den som bara diggar utan att följa reglerna). Så även denna kväll.

Huvudnumret Loudness kliver upp på scenen (till tonerna av AC/DC:s “Highway to Hell”) och drar igång publikfavoriten “Crazy Nights” från klassiska skivan “Thunder in the East”. Hela Zepp Tokyo är direkt med på noterna. När partyt ändå är igång så är det lika bra att köra på med en annan 80-talsfavorit, “Crazy Doctor”. Loudness var bra redan 1981 men jag tror att det är “Ampan” Suzukis energiska trummande som fått fart på de tre originalmedlemmarna. Loudness har en energi och en spelglädje som få 80-talsband har i dessa tider. Bandet är samspelt och tajt som bara den. Grundaren och gitarrfantomen Akira Takasaki har i över 30 år kallats “Japans Eddie Van Halen” och visst finns det likheter, men han är så mycket mer. Det är som Loudness sångare Minoru Niihara nyligen sa i Rockbladets Loudness-intervju: “Akira är speciell. Han är ett geni och det är han som är nyckeln. Akira är en av de största och bästa gitarristerna.” Andra japanska rockband har inte ett geni på Akiras nivå. Konserten bjuder på flera gamla klassiker, “S.D.I.”, “Heavy Chains” och “So Lonely”, innan de knockar publiken med titellåten från senaste albumet “The Sun Will Rise Again”. Med 26 album i ryggen så finns det ju en del att välja på när man ska spela. Tack och lov har Loudness en riktigt bra låtskatt att välja från. Till skillnad från många andra band som hållit på lika länge så är Loudness senaste skiva bland det bästa de gjort. Loudness avslutar med den eviga favoriten “Speed” i en tung version som finns med på den nya DVD:n “Primecut” (se Rockbladets DVD-recension). Ett Loudness i högform är alltid en fröjd att se men denna konsert var kort, alldeles för kort.

SE HELA BILDSERIEN – LOUDNESS

 

Text & Foto: Stefan Nilsson (stefan.nilsson@hfcadvisory.com)
Artister: Loudness, Mucc, 44 Magnum
Plats: Zepp Tokyo, Tokyo, Japan
Datum: 2014-12-21
Bäst: “The Sun Will Rise Again”. Loudness nyare material är bland det bästa de gjort.
Sämst: Det är en kort konsert (sju låtar!). Nu ser vi fram emot att nästa gång se Loudness spela ett längre gig med ännu fler godbitar från deras digra låtkatalog.
Betyg: 8/10. Vill ha mer Loudness. Sju låtar räcker inte.

LÅTLISTA
Crazy Nights
Crazy Doctor
S.D.I.
Heavy Chains
So Lonely
The Sun Will Rise Again
Speed

BANDFAKTA – Loudness
Akira Takasaki – gitarr
Minoru Niihara – sång
Masayoshi Yamashita – bas
Masayuki “Ampan” Suzuki – trummor

Relaterade artiklar