KONSERTRECENSION: Modern nostalgi med Spiders

För oss som tycker rockmusikens absoluta guldera var den senare delen av 60-talet och den första halvan av 70-talet så var det en höjdarkväll på Debaser Strand i fredags. Mangrove, Vidunder och Spiders är alla ganska färska svenska band som rör sig i olika delar av denna skimrande tidsepok.

10012015-IMG_2892

Stockholmsbandet Mangrove, som bildades 2006 och hunnit släppa 3 album, inleder kvällen och låter en del som Sabbath och Graveyard. Det är halvfullt med folk inne på ett svinkallt Debaser men Mangroves groove värmer likt en varm Oboy med Cointreau och sätter agendan för kvällen. I pausen liras det blandad rock och det är en halvcirkel av människor vid DJ-båset som vill önska sina favvolåtar.

Vidunder från de småländska skogarna blir en positiv överraskning. De ger mig rejäla November-vibbar och då inte bara i de svenskspråkiga låtarna. Live växer de flera snäpp då de numera utökat bandet med rökig hammond från Johannes Cronqvists flinka fingrar. De blir en idealisk uppvärmare inför kvällens huvudakt Spiders.

Vid 23-hugget äntrar då äntligen spindlarna från Götet scenen. Spindelkvinnan själv, Ann-Sofie Hoyles, svänger sin mantel när bandet kastar sig in i ett blixtrande set av larmig smutsrock som hämtad från, säg, 1974. Basisten Olle Griphammar tar glamrockstuket ett steg extra med sitt svarta läppstift. Ordinarie trummisen Ricard Harryson är tydligen på skidsemester (vilket kanske inte känns så jäkla rock and roll) men hans ersättare är sprungen ur samma energisprudlande källa som övriga bandet. Kvartettens två album är riktigt bra men framförallt är de ett band som ska upplevas live. 

Det är fullt spjäll mest hela tiden där endast Hard Times från senaste plattan Shake Electric drar ner tempot. Då blir det tjusigt raspig sång a la JoplinFru Hoyles är en klockren förgrundsfigur som med kaxig rockattityd axlar både gitarr, munspel, tamburin och maracas under konserten. Hon påminner en del om en ung Suzi Quatro men sjunger ännu bättre.

Spiders gör sig perfekt på ett litet intimt ställe som Debaser Strand och jag slits med ordentligt i det här hårdsvängande riffpartajet. Tyvärr är en timme alldeles för kort för att stilla min hunger efter åttabent västkustrock och jag hoppas få se dem göra en längre spelning nästa gång.

Sammantaget en utmärkt kväll med tre moderna, nostalgiska band och konsertåret 2015 gjorde en ordentlig rivstart.

SE HELA BILDSERIEN

SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se)
DATUM: 2015-01-09
PLATS: Debaser Strand, Stockholm
BÄST: Control är ruffigare än det mesta.
SÄMST: Den snålt tilltagna speltiden.
BETYGRB-Betyg-8_10

BANDFAKTA – SPIDERS

MEDLEMMAR
Ann-Sofie Hoyles – Sång, gitarr, munspel, tamburin och maracas
John Hoyles – Gitarr
Olle Griphammar  – Bas
Ricard Harryson – Trummor

DISKOGRAFI
2012 – Flash Point
2014 – Shake Electric

HEMSIDA FACEBOOK |

 

Relaterade artiklar