SKIVRECENSION: KÄRBHOLZ – KARMA

Tyska KÄRBHOLZ släpper genom METALVILLE sitt sjätte album, KARMA. Med föregångaren RASTLOS fortfarande i färskt minne är det med spänning som ROCKBLADET tar del av den platta som de fyra tyska och sympatiska pojkarna nu vill presentera.

Annons 

 

Kärbholz
(Kärbholz – Karma CD)

Under våren 2013 presenterade Rockbladet det tyska bandet Kärbholz för den svenska publiken genom att recensera deras album Rastlos (läs recensionen här). Vi träffade dem även under Wacken Open Air 2013 och märkte då att hela bandet är otroligt jordnära, roliga och sympatiska. Jag hoppas att vi kommer att skåla många gånger till i framtiden. Det har därför varit extra spännande att sätta sig ner och börja lyssna in sig på deras senaste alster; Karma.

Bandet kunde gott och väl ha stannat i sin musikaliska utveckling och gjort om Rastlos på nytt om och om igen men med andra texter utan att någon hade tyckt det var dåligt. Men Kärbholz ville mer än så och det uppskattar jag. Redan till första tonerna av öppningslåten Lass mich fliegen måste jag höja på ögonbrynen av förtjusning. Sångaren Torben Höffgen har en fantastisk röst både på skiva och under livekonserter. Det finns några låtar på Karma där Torben verkligen utnyttjar sin röst på ett sätt som jag gillar. Lass Mich Fliegen är en av dessa. Nichts Vom Dem tillhör tillsammans med Wenn Musik Da Ist mina absoluta favoritlåtar på Karma. Att inte ångra det som är gjort är något jag själv lever efter. I Steh auf hör vi ett dragspel och en härlig låt om att inte beklaga sig i onödan. Här tycker jag dock att Torben skulle ha använt sin röst ännu mer och varit mer aggressiv i sitt framträdande, men det kanske bara är jag? I den lugna och stämningsfulla Abschied hör vi härliga toner av slidegitarr.

De fått gratis reklam för skivan också. Under årets första dagar blossade det upp diskussioner i sociala medier om denna skiva och framför allt om låten Kein Rock ’n' Roll. Diskussionen handlade om att någon uppfattade texten i låten som ett slag i ansiktet mot Sydtyrolens stolthet Frei.Wild. Det gick så långt att bandet i tysk media gick ut med ett förtydligande. Kärbholz dementerade påståendena snabbt men passade samtidigt på att tydligt klargöra att låten är ett ställningstagande mot högerextremister som utnyttjar musiken som verktyg till att få fram sina budskap. Bra så, jag håller med till fullo. Just nu kan jag fokusera på att det är en riktigt bra låt. Perfekt i den linje som jag gillar inom musik och dessutom med ett härligt avbräck in i karibiska tongångar.

I albumet Karma hör jag ett modigt band som har utvecklats enormt de senaste åren. Låtarna och arrangemangen är fantastiskt genomtänkta och man delar dessutom ut en del verbala käftsmällar. Man tas som lyssnare genom lugna och rockiga toner, blåsinstrument och bluesiga gitarrer. Kort och gott är DET rock 'n' roll. Jag lägger mig på åtta djävulstecken av tio möjliga här, precis som med Rastlos. Men denna åtta tycker jag känns starkare.

Under våren kommer Kärbholz att åka ut på turné för att promota Karma. De kommer även att få draghjälp av det svenska bandet The Headlines, vilket såklart ska bli jättekul att höra. Mer Kärbholz åt folket!

SKRIBENT: Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se)
BAND: Kärbholz
ALBUM: KARMA
SKIVBOLAG: Metalville
RELEASEDATUM: 2015-01-30
BÄSTA LÅT: Nichts vom dem
BETYG: RB-Betyg-8_10

LÅTLISTA

1. Lass mich fliegen
2. Die Daemonen in mir
3. Kein RocknRoll
4. Das hier ist ewig
5. Sink oder Schwimm
6. Es fuehlt sich richtig an
7. Nichts von dem
8. Instrumental
9. Tiefflieger
10. Steh auf
11. Ich will Dich (nie wieder sehen)
12. Abschied
13. Wenn Musik da ist
14. Seite an Seite
15. Lauter!

 

BANDFAKTA – KÄRBHOLZ

MEDLEMMAR
Torben Höffgen – sång
Adrian Kühn – Gitarr
Stefan Wirths – Bas
Henning Münch – Trummor

| HEMSIDA | FACEBOOK

SE VIDEOS FRÅN KÄRBHOLZ NEDAN

 

DAS HIER IST EWIG

 

KEIN ROCK N ROLL

Relaterade artiklar