At the Gates – dödsmetall på segertåg i Japan

Intervju: Rockbladets Stefan Nilsson satte sig ned för en pratstund med At the Gates legendariske frontman Tomas Lindberg backstage på Liquidroom i Tokyo strax innan bandet klev på scen för ännu en tokhyllad spelning inför fanatiska japanska fans.

09022015-IMG_4858

Det kultförklarade göteborgska dödsmetallbandet At the Gates blev i början av 90-talet stilbildande inom det som kom att kallas “the Gothenburg Sound” eller melodic death metal. “Det handlar rätt mycket om att vara rätt band på rätt plats” förklarar Tomas. “Rent tekniskt så var vi väl först och äldst av det där gänget och vi la ner vid rätt tilfälle. Det är mycket sånt som spelar in. De som lägger ner, de kan inte göra bort sig.”

Men trots att medlemmarna efter nedläggningen 1996 höll sig upptagna med band som The Haunted, Cradle of Filth, Disfear, Skitsystem och många andra projekt så fanns det ett sug att göra mer med At the Gates. Det var i Japan 2008 som At the Gates gjorde sin allra första spelning efter att ha återförenats. Bandet har sedan dess gjort flera lyckade besök i Japan. “Japan är annorlunda – det är det ju verkligen. Det är en helt annan kultur. Det är en extrem professionalism här och även en gästvänlighet som går över alla gränser” berättar Tomas. “Första reunion-giget nånsin var ju här i Japan så det är klart att det är speciellt. Dom sekunderna innan det giget …så nervös har jag nog aldrig varit nånsin. Men det gick ju bra!”

At the Gates hemstad Göteborg är en stad med en stolt hårdrockshistoria där många av banden, framför allt inom melodisk dödsmetall, har gått hem hos japanska fans med sin mix av svensk melankoli och melodiös hårdrock. “Japanerna har alltid varit svaga för melodier” resonerar Tomas. “Det går väl tillbaka till när Yngwie Malmsteen var stor här. Melodiös hårdrock över huvud taget liksom. Det kanske berör nånting hos dom just det här med nordländska melankolin. Dom gillar när det är exotiskt på alla sätt och vis. Även om det är fransk progg eller vad det nu kan vara. Är det så exotiskt som möjligt så blir de berörda av det på nåt sätt.”

I höstas släpptes “At War with Reality”, bandets första nya skiva sedan klassikern “Slaughter of the Soul” släpptes 1995. “Vi kände att det var för kul för att lägga ned det här. Vi hade för roligt när vi var ute. Men vi kände att vi ville visa att vi faktiskt hade en relevans också idag. Att vi var lika relevanta nu som då. Ett band är aldrig bättre än sin sista skiva. Så det var upp till bevis” konstaterar Tomas.

Efter att At the Gates mer än levt upp till de högt ställda förväntningarna med senaste plattan så väntar nu många fans på svaret till den givna frågan: blir det fler At the Gates-skivor? “Det vet vi faktiskt inte än. Vi vill leva i det här nu. Nu har vi bevisat relevansen och kan åka ut och skörda frukten av det här. Det har varit ett väldigt hårt arbete med den här skivan – extrem noggrannhet, detalj och precision. Det var ett tufft jobb. Nu vill vi bara njuta av att kunna spela de här låtarna live. Hittills har det gått jättebra, just med responsen på de nya låtarna, att de funkar lika bra som de gamla. Det kan vara så att publiken själva tycker att vad skönt att vi var relevanta. Vi vill vara här nu. Vi har ju gjort statements åt alla håll och kanter förut och det har ju inte gått så bra. Vi kör på så får vi se var vi hamnar. Det är inte så att vi inte kommer att göra en ny skiva, så tänker vi inte. Men vem vet vad som händer om ett år, två år, liksom?” förklarar Tomas.

Ibland verkar det som om alla hårdrockare i Göteborg är eller har varit med i alla stadens band. Korsbefruktningen mellan Göteborgs band är ju nästan konstant och total. Ibland är det nog svårt att komma ihåg vilket band som man är med i på vissa gig. Många olika projekt blir det för At the Gates medlemmar. Hur prioriterar ni? Kommer At the Gates alltid först? “Det här är nummer ett, At the Gates. Det får bli så. Allt det där har löst sig nu. Vi jobbar tillsammans med alla andra projekt. Det som blir bokat först är det som gäller. Inga sura miner. Alla vet spelreglerna och kan förhålla sig till det nu. Det är bara trevligt” myser Tomas.

At the Gates fortsätter att turnéra hela 2015 – Europa, USA, Kanada och Sydafrika finns på turnéplanen, inklusive festivaler som Wacken, Copenhell, Graspop, Hellfest, Getaway Rock, Damnation och många fler. “Ja, vi försöker att komma ut till alla ställen som vi kan med den här skivan. Vi gjorde ju hela varvet på ‘vanlig reunion’ så nu gäller det att göra hela varvet igen med det här i bagaget” avslutar Tomas strax innan det är dags att gå på scen i Ebisu i centrala Tokyo efter att kompisarna i Engel värmt upp publiken.

SE ALLA BILDERNA FRÅN INTERVJUN – AT THE GATES

Text och foto: Stefan Nilsson (stefan.nilsson@rockbladet.se)
Intervju: Tomas Lindberg, At the Gates
Aktuella med: Världsturné efter att ha släppt “At War with Reality”, första plattan på 19 år.

 

Bandmedlemmar – At the Gates 

Tomas Lindberg – sång 
Anders Björler – gitarr 
Jonas Björler – bas 
Martin Larsson – gitarr 
Adrian Erlandsson – trummor 

 

Diskografi

“The Red in the Sky is Ours” (1992)
“With Fear I Kiss the Burning Darkness” (1993)
“Terminal Spirit Disease” (1994)
“Slaughter of the Soul” (1995)
“At War with Reality” (2014)

Relaterade artiklar