At The Gates – Liquidroom (Tokyo)

När legendariska At the Gates ännu en gång åkte på en bejublad Japanturné fanns Rockbladets man i Tokyo, Stefan Nilsson, naturligtvis på plats för att uppleva göteborgarnas segertåg i soluppgångens land.

atthegates

Det var i Japan 2008 som legendarerna At the Gates gjorde sin första spelning efter återföreningen. De har varit tillbaka i Japan flera gånger sedan dess och när de 2015 åter står på en scen i Tokyo med en helt ny platta i ryggen har de hängivna japanska fansen stora förväntningar. Det är en sak att åka omkring och spela gamla favoriter och en helt annan att fortsätta att leverera ny musik på samma nivå. At the Gates lever upp till de högt ställda förväntningarna. De inleder Tokyo-giget ursinnigt med “Death and the Labyrinth”. Knockout på publiken direkt! Att de fortsätter med klassikern “Slaughter of the Soul” gör ju inte publiken på sämre humör.

Bröderna Björler headbangar sig igenom konserten medan trummisen Adrian Erlandsson bankar som bara den på sina trummor. Gitarristen Martin Larsson står på sin plats och spelar gitarr utan att röra på sig i onödan (dödsmetallens egen Mic Michaeli?). Sångaren Tomas Lindberg är en frontman i världsklass – typ Bruce Dickinson fast med mindre löpningar på scenen. Han går omkring på scenen och står inte stilla i en sekund. Det är uppenbart att han älskar det här. Han spelar luftgitarr och skojar med både bandmedlemmar och publik. Han är på gott humör och levererar rakt igenom. At the Gates är ett tajt band med mycket bra låtar men det är frontmannen Tomas som gör bandet så mycket bättre än de flesta andra dödsmetallbanden i världen.

Tokyospelningen bjuder på tidiga låtar som “Windows” och “Kingdom Gone”  blandat med de förväntade klassikerna och en hel del låtar från senaste albumet “At War With Reality”. Direkt efter giget säger Tomas att “det var okej” men Tokyo-publiken tyckte att det var mycket mer än bara okej.

At the Gates tog med sig kompisarna i Engel som förband på den här bejublade Japanturnén. Att Engel redan har sina egna fans i Japan märktes då deras set gick hem mycket bra och det även syntes en del Engel-tröjor i publiken. Vi lär nog få se både Engel och At the Gates i Japan igen. Några av grabbarna kommer tillbaka till Japan redan i vår med The Haunted.

SE HELA BILDGALLERIET – AT THE GATES

Text och Foto: Stefan Nilsson (stefan.nilsson@rockbladet.se)
Artister: At the Gates, Engel
Datum: 2015-02-09
Plats: Liquidroom, Tokyo, Japan
Bäst: Den brutala öppningen med “Death and Labyrinth” och “Slaughter of the Soul”.

Betyg:RB-Betyg-8_10

 

Låtlista

1.      Death and the Labyrinth

2.      Slaughter of the Soul

3.      Cold

4.      At War With Reality

5.      Terminal Spirit Disease

6.      Raped by the Light of Christ

7.      The Circular Ruins

8.      Under a Serpent Sun

9.      Windows

10.    City of Mirrors

11.    Suicide Nation

12.    Heroes and Tombs

13.    Nausea

14.    World of Lies

15.    The Burning Darkness

16.    The Book of Sand (The Abomination)

17.    Blinded by Fear

18.    Kingdom Gone

19.    The Night Eternal

 

Bandfakta – At the Gates

Tomas Lindberg – sång

Anders Björler – gitarr

Jonas Björler – bas

Martin Larsson – gitarr

Adrian Erlandsson – trummor

 

Relaterade artiklar