Blackberry Smoke – Myllig sydstatsrock med renhårig uppsyn

Ett veteranband släpper blott sin fjärde fullängdare tillika uppföljare till succéalbumet The Whippoorvill. I samband med spelningen på Tyrol i november pratade Rockbladet med trummisen Brit Turner om bland annat nya skivan Holding All The Roses. Recension följer efter intervjun.

Annons 

 

BBS-holding_all_the_roses

ROCKBLADET: Kan du ge oss den korta historien om Blackberry Smoke?

BRIT: Charlie Starr, jag och min brorsa träffades i Atlanta när vi spelade med lite annat folk. Vi beslutade oss då för att starta Blackberry Smoke. Charlie spelade bara gitarr vid det tillfället men vi gillade alla Charlies röst och föreslog att han skulle sjunga också. Vi började spela och turnera nästan direkt.  Blackberry Smoke har hela tiden varit ett hårt turnerande band och det stora målet har alltid varit att komma ut och spela inför folk. Vår första skiva släpptes 2004 och sedan har det rullat på.

ROCKBLADET: Har det varit samma bandmedlemmar med hela tiden?

BRIT: Ja, förutom vår keyboardspelare som kom in senare. Vi har alltid velat ha någon på piano och orgel men det fick inte plats i bilen så vi fick vänta tills vi hade råd att köpa en turnébuss, haha. Vi tog då in Brandon Still som har varit med oss sedan dess.

ROCKBLADET: Vilka är dina största musikaliska influenser?

BRIT: När jag växte upp lyssnade jag mycket på Beatles och Elton John. Under tonåren lyssnade alla mina kompisar på Judas Priest, Molly Hatchet, Lynyrd Skynyrd och Iron Maiden. Morsan lyssnade mycket på Elvis, Beatles och Willie Nelson. I hennes familj fanns det ett piano och hennes brorsa spelade gitarr. Farsan var mer inne på storband och spelade själv saxofon och klarinett. Han var i det militära så vi flyttade runt en hel del och några äldre personer jag träffade under vårat flackande gav oss skivor med Aerosmith och Led Zeppelin. Så jag lyssnade på Zep långt före mina kompisar upptäckte dem. På radion matades jag med Skynyrd, Allman Brothers, Bob Seger, AC/DC och en del annan klassisk rock.

ROCKBLADET: För många lyssnare är Lynyrd Skynyrd era tydligaste influenser. Känner du så själv?

Vi kan bara hoppas att låta som dem. Jag menar, Lynyrd Skynryd är så bra och det är väldigt svårt för någon annan att identifiera deras grej. När man väl ger sig på att spela deras låtar inser man hur välrepeterade och fokuserade de var. Deras tidiga line-ups var det något väldigt magiskt över. Faktum är att vi åker hem imorgon för att repa tillsammans med Skynyrd inför en tribute på Fox Theatre. Vi kommer lira Working for the MCA. Det är 4500 väldigt åtråvärda och dyra biljetter med en hel del folk från Europa som flyger över. Sedan gör vi Simple Man Cruise för sista året tillsammans med Lynyrd Skynyrd. Det är som en stor familjeåterträff med 1200-1500 personer. Inte så ofta Skynyrd spelar på så små ställen och dessutom kör de akustiskt. Det här är en dröm för oss.

ROCKBLADET: Berätta lite om nya albumet Holding All The Roses?

BRIT: Vi har lyft oss ett steg för varje album vad gäller låtskrivande och arrangemang, dock utan att krångla till det. Vi har alltid vela ha Brendan O'Brien som producent för han har proddat mycket av det vi själva lyssnar på och älskar som Black Crowes, Stone Temple Pilots, Pearl Jam och AC/DC. Vi behöver inte instruera honom då han vet vilka vi är och hur vi vill ha det. Blackberry Smoke är inte ett band som man går in och styr för mycket med. Brendan hade några riktigt bra idéer kring arrangemanget som vi gillade att bolla med honom. En del saker som han föreslog blev väldigt lyckade och då förstår man varför han är den han är idag. För honom är det inte bara ett jobb, Brendan har passionen och älskar verkligen det här. Vi spelade in allt på 1 vecka.

ROCKBLADET: Det låter som att denna skiva går mer mot rock än country?

BRIT: Jag vill nog påstå att det precis som tidigare är en mix av rock 'n' roll och country.

ROCKBLADET: Hur går låtskrivandet till?

BRIT: Till denna skiva skrev Charlie allt. Men vi har lirat ihop i 14 år så han vet ungefär hur det ska bli när han tar med sig ett riff till studion.

ROCKBLADET: Ni har alltid varit populära i USA men i Europa har det lossnat först på senare år?

BRIT: Vi kom till Europa första gången 2009 för några shower. Vi skrev ett nytt skivkontrakt i USA med våran kompis Zac Brown. Som alla andra band hade vi en del hinder på vägen men vi lyckades i alla fall hålla ihop som band och ta oss genom de svåra tiderna. En skivbolagsdirektör som verkligen gillade oss dog och en annan åkte in i fängelse. Om inte ens Beatles kan få ett skivbolag att funka hur ska då vi kunna få det? Nu har vi signat med Rounder i USA och det känns som ett steg framåt. Vårat europeiska skivbolag Earache jobbar hårt och vet vad som gäller. Det spelar ingen roll att de mest har Death Metal i sitt stall. Vi funkar bra ihop och det är bra att andra icke metalband som till exempel Rival Sons och The Temperance Movement var före oss hos Earache.

Skillnaden i Europa är att man inte bara faller för reklamen utan man gillar det som är bra, oavsett genre och årtal. Så se till att slå i Europa för när ni inte är heta i USA längre kan ni alltid turnera där.

Brit avslöjar avslutningsvis att han jobbade för Slayer under 90-talet och bland annat gjorde Donington med dem. Det lär han inte behöva göra igen då Blackberry Smoke nu är större än någonsin.

TEXT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)

IMG_2461

SKIVFAKTA
ALBUM: Blackberry Smoke – Holding All The Roses
RELEASEDATUM: 2015-02-10
BÄSTA LÅT: 
Holding All The Roses 
SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
BETYG:  
RB-Betyg-8_10

KOMMENTAR: Sydstatsrocken känns som den legat i träda ett tag men Blackberry Smoke har med sina två senaste album pumpat in nytt blod i dess förkalkade ådror. Senaste släppet Holding All The Roses ger en luftig ljudbild med mysig lägereldsfeeling. Skivan är precis som föregångaren The Whippoorwill en dynamisk blandning av gungiga rockers och blomstrande countryballader. Välproducerat som så ofta av herr O'Brien som smyger in några semidoftande AC/DC-riff här och där. Singeln Rock And Roll Again låter väldigt Dave Edmunds och faktum är att Charlie Starrs röst påminner rätt mycket om den walesiske gitarrvirtuosens nasala stämma. Fint så. Hela plattan är en jämn själavård av feelgoodrock utan några svaga punkter. Allra bäst blir det i stompiga titelspåret som går lös på logen med fioler och akustiska gitarrer. Så luta dig tillbaka i gungstolen, stoppa pipan, peta in en pinne i brasan och låt dig hänföras av denna mylla av renhårig sydstatsrock. Ronnie Van Zant och Allen Collins skulle varit mäkta stolta över Atlantafemman.     

LYSSNA PÅ HOLDING ALL THE ROSES HÄR

</span><a href="http://open.spotify.com/album/1DMES1LxnoF00s3fyRnFqG">Unknown Album</a>

BANDFAKTA – BLACKBERRY SMOKE

MEDLEMMAR
Charlie Starr – Sång och gitarr
Paul Jackson – Gitarr
Richard Turner – Bas
Brit Turner – Trummor
Brandon Still – Keyboards

|HEMSIDA| |FACEBOOK|

DISKOGRAFI
2004 – Bad Luck Ain't No Crime
2008 – New Honky Tonk Bootlegs (EP)
2008 – Little Piece Of Dixie (EP)
2009 – Little Piece Of Dixie 
2012 – Whippoorwill
2014 – Leave A Scar (Live)
2015 – Holding All The Roses

TITTA PÅ VIDEON TILL TOO HIGH HÄR

Relaterade artiklar