Danko Jones – harmoni i bandet ger argaste plattan på länge

DankoJones2015

Skrevrockarna Danko Jones besökte Sverige förra veckan för att promota senaste albumet Fire Music. Rockbladet fick en pratstund med Torontohingsten själv och trumbankaren Rick Knox på ett hotell i Stockholm. 

DankoJones2015

Med tanke på vilken svada Danko Jones (personen alltså) har på scenen förväntade jag mig inte att få en syl i vädret. Han var väl inte direkt talträngd i intervjun heller skulle det visa sig men betydligt mer lågmäld och eftertänksam än vad jag hade trott.

ROCKBLADET: Berätta om nya skivan Fire Music

DANKO: En stor skillnad under inspelningsprocessen jämfört med förra skivan är att alla kommer överens och är snälla, trevliga och respektfulla mot varandra. Den här gången garvade vi och hade kul tillsammans. Musikmässigt är Fire Music mycket hårdare och argare än de senaste skivorna, speciellt den allra senaste. Min teori att med en konstant spänning i bandet så blir det bra och arg musik kan jag nog slänga ut genom fönstret nu.

RICK: Ju mer harmoniskt bandet är desto argare blir skivan!  

DANKO: Är det mycket ilska i bandet kanaliseras den mot varandra i stället för att gå ut i musiken. Eftersom jag skriver alla texterna ville jag också få ur mig all gammal ilska via dem. De personer jag skriver om finns på riktigt även om jag inte kommer namnge dem. 

Twisting Knife är en murder ballad utan att vara ballad och handlar om en hämndfantasi som går snett. Jag har aldrig skrivit på det sättet tidigare då jag alltid skrivit ur en förstapersons perspektiv och erfarenheter. She Ain't Coming Home är en annan låt som är skriven på samma sätt. Det var en utmaning för mig att skriva på det sättet. Gonne Be A Fight Tonight är löst baserad på filmen Warriors och West Side Story. En rumble mellan två olika grupper av människor helt enkelt! 

Jag skriver om sådant alla har varit med om och kan identifiera sig med som exempelvis att göra slut, längta efter någon och att bli sårad och illa behandlad. Oftast är det jag och John som skriver musiken. Jag kommer med ett gäng riffs och John, som är bra på att arrangera, sätter ihop det till låtar tillsammans med mig. Ett annat sätt är att låten skriver sig själv när vi sitter tillsammans i ett rum och jammar, Watch Your Slide kom till på det sättet. När det gäller Do You Wanna Rock tog Rick in trummönstret och så byggde vi låten kring det.

ROCKBLADET: Kommer ni göra någonting helt annat tror ni? Till en exempel akustisk skiva?

DANKO: Nej! Vi har framfört en del låtar akustiskt för att få vara med i radio. Men det kan ge lyssnaren en felaktig uppfattning om vad vårat band handlar om. Så varför ge dem en missvisande bild bara för att nå ut? Det är ett steg framåt och två tillbaka. Vi kommer dock spela ett par låtar akustiskt under en pressdag i London senare i veckan men det måste vara under rätt omständigheter och med rätt låtar. Jag tycker inte våra låtar gör sig speciellt bra akustiskt så i London kommer vi nog spela ett par covers.

ROCKBLADET: Hur ser ni på streaming av musik? Är det ett hot eller en möjlighet?

DANKO: Absolut en möjlighet! Speciellt nuförtiden med alla band som finns därute och är ute efter lyssnarnas uppmärksamhet. Vad ett band vill i slutändan är att bli hörda. Plattformar som till exempel Spotify hjälper dig nå ut till personer som aldrig skulle höra dig annars. Förhoppningsvis fastnar de för oss och kanske köper plattan, kommer på spelningarna eller köper t-shirts. Vi har aldrig sålt platina eller guld så hela den här streaming och nedladdningsgrejen har inte påverkat oss direkt. Vilket det kanske har gjort för band som byggt sina karriärer på att sälja mycket skivor. Danko Jones har alltid varit mer av ett liveband.

ROCKBLADET: Jag gillar själv möjligheten att ha med mig all musik jag lyssnar på i mobilen men samtidigt köper jag skivorna med de artister jag gillar bäst. Helst på vinyl eftersom jag är ett vinylfan.

DANKO: Jag köper också vinyl men har aldrig varit något vinylfreak. Köper även musik på CD, iTunes med mera. För mig handlar det om att lyssna på musiken, inte hur den är förpackad. Om det är viktigare än musiken så är du inte ett musikfan utan mer ett förpackningsfan. (Här konstaterar jag att Danko inte gör som undertecknad och ramar in sina signerade vinyler och sätter upp på väggen.)

ROCKBLADET: Favoritställe att spela på? 

DANKO: Vi gillar att spela i Sverige. Ni är fantastiska här! KB i Malmö är ett riktigt bra ställe liksom AB i Bryssel

RICK: Ett utsålt Commodore i Vancover

DANKO: Ja, när det inte är utsålt känns det rätt ensamt. Mindre klubbar och stora festivaler är bra för olika saker. Festivaler för att nå ut till mer folk och klubbar för att det blir mer intimt och intensivt.

RICK: Så att svetten droppar från taket, det är en speciell känsla!

ROCKBLADET: Såg att ni skulle spela på Wacken igen i sommar, hur är det?

DANKO: Det är tredje gången för oss som band och fjärde gången för mig då jag gjorde en Spoken word där 2012, vilket var en föreläsning om Kiss. Wacken är en fantastisk festival och de behandlar oss riktigt bra där.

ROCKBLADET: Apropå Spoken word, kommer det några flera sådana?

DANKO: Jag skulle gärna filma en Spoken word och lägga upp på nätet gratis. Tre kameror i ett mindre rum och det skulle inte ta mer än en dag max att få ihop.

ROCKBLADET: Vilka är era musikaliska referenser? 

DANKO: Vi har ganska breda referensramar inom rock och punk och lyssnar på väldigt mycket olika saker. När jag numera hör nya band, efter att ha varit i brasnchen i så pass många år, så kan jag ganska enkelt säga vilka band de lyssnar på. Band som har en brett register av lyssnade inom många olika musikstilar låter oftast betydligt mer spännande.

ROCKBLADET: Är det några andra planer för Danko Jones utöver att turnera och spela in skivor? 

DANKO: Jag har en podcast och skriver även krönikor för olika rocktidningar. Mellan inspelningscyklarna så brukar vi oftast hitta på något speciellt. Nu senast gav vi ut Garage Rock! som är en samling av gamla demokassetter. Det finns fler av dessa som inte kom med så det lär blir en del två. Det finns hela tiden små sidoprojekt som detta som hela tiden diskuteras.

Här är vår tid ute och 17 minuter med Danko Jones går fort. Nu väntar både vår- och sommarturné för lönnlöven, än så länge utan Sverigedatum men det skulle förvåna mig mycket om det inte dyker upp några framöver. 

SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)

 

FireMusic

SKIVFAKTA
ALBUM: Danko Jones – Fire Music
RELEASEDATUM: 2015-02-11
BÄSTA LÅT: Body Bags är Danko Jones i högform
SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
BETYG: 

RB-Betyg-7_10
 

KOMMENTAR: Mannen med branschens skönaste rockattityd är tillbaka med sina mannar i Danko Jones och de spyr ur sig en hel drös hormonstinna rocksmockor med stort luftgitarrpotential. Det är full attack från första riffet i Wild Woman och en intesitet som sedan håller i sig genom större delen av plattan. Hela bandet känns som brunstiga tjurar i låtar som The Twisting Knife, Body Bags och Piranha som jag tillsammans med ett par spår till gärna ser som permanenta inslag på turnéerna framöver. Det är hårdare och aggressivare än på länge och förmodligen en av bandets bättre skivor. Mindre bra blir det dock när Danko går utanför sin comfort zone och försöker sig på något annat än svettig kukrock som i I Will Break Your Heart. Jag uppskattar när band vidgar sina vyer men i Danko Jones fall får jag nog säga skomakare bliv vid din läst! I begränsningen ligger både bandets svaghet och styrka. Live lär det i vanlig ordning bli några snäpp bättre.  

 

LYSSNA PÅ FIRE MUSIC HÄR

</b></span><a href="http://open.spotify.com/album/5JZER9ZTHcPx5kE5Iqoim4">Unknown Album</a>

BANDFAKTA – DANKO JONES

MEDLEMMAR
Danko Jones – Sång, Gitarr
John ”JC” Calabrese – Bas
Rick Knox – Trummor

DISKOGRAFI
1998 – Danko Jones (EP)
1999 – My Love Is Bold (EP)
2001 – I'm Alive and on Fire (låtar från 1996-1999)
2002 – Born a Lion
2003 – We Sweat Blood
2006 – Sleep Is the Enemy
2008 – Never Too Loud
2009 – B-sides
2009 – This Is Danko Jones
2010 – Below the Belt
2012 – Rock and Roll is Black and Blue
2014 
– Garage Rock – A collection of lost songs from 1996-1998
2015 – Fire Music

HEMSIDA | FACEBOOK |

Relaterade artiklar