Fall Out Boy – American Beauty/American Psycho

Album: Före detta punk-pop hjältarna Fall Out Boy (FOB) fortsätter att distansera sig från sitt förflutna i och med sitt nya album American Beauty/American Psycho. Deras transformation till pop-divor började 2013 och fortsätter ännu starkare och tydligare nu. Genom att döpa sitt förra album till att rocken måste räddas så är FOB inte blygsammare i sina uttalanden och titlar nu: de har lånat sin titel från en kombo av en klassisk bok och ett klassiskt album.

 

Fall-Out-Boy-Amercian-Beauty-_-American-Psycho-2015-1200x1200

 

Allt är helt ärligt en enda röra och allt annat än linjärt. FOB vill flirta med alla sina influenser på en och samma gång, samtidigt som de ska göra tydliga nickningar till popkultur. Det blir en blandning av elektroniskt, pop, glam rock, r&b och radiovänliga överproducerade låtar. Det riktiga musicerandet går lite till miste: Stundtals hör man en bra bas-slinga eller ett bra gitarr riff, eller ett trumkomp, men allt dränks i mixningen. Sångaren Patrick Stump hörs dock alltid tydligt och klart och kan leva ut varje liten pop-diva dröm han har i varje låt genom sitt ständiga (väldiga tjatiga) wailande och dylikt. Dock är kvalitén på hans röst oklanderlig, som alltid. Det här är ett band som utan tvekan kan göra låtar i lämpade för arenor, samtidigt som bandet erbjuder insikter för den som läser texterna mellan dess rader.

FOB har definitivt bytt scen: Deras råa punk i bandets begynnelse gjorde sig bäst med småskaliga mått, men nu är ambitionerna inställda på stora arenor och folkmassor, och nästan varje låt bjuder på sing along tillfällen. FOB är ett stabilt tåg på framfar, men bäst gör de, i all sin iver, att inte glömma att ibland är faktiskt "less is more".

Skribent: Philip Almén (philip.almen@rockbladet.se)
Bästa spår: Tke Kids Aren't Alright

Betyg:RB-Betyg-7_10

Relaterade artiklar