NÅGRA SNABBA: FREI.WILD – ett potpurri av god underhållning

Sydtyrolens stolthet FREI.WILD är snart tillbaks från sin paus. Den nya skivan heter Opposition och släpps i början av april. ROCKBLADET kunde inte hålla sig utan passade på att höra lite med bandets sångare Philipp Burger om hur pausen har varit och vad vi kan förvänta oss av den nya skivan.

Artikel auf Deutsch –> de

FW_Band_11

(Frei.Wild, promobild 2015)

Jag träffade ju er förra gången i Festhalle i Frankfurt. Fantastiska konserter förresten! Vilka tankar gick genom huvudet när ni klev av scenen och stod inför er paus?

I början uppstod en viss tomhet, eftersom det vi just hade upplevt var så fyllt av svulstighet och känslor. På ett ögonblick tystnade allt och det resulterade i ett sorts mörker. Detta ögonblick varade lyckligtvis bara några sekunder för att sedan bytas ut och fylla ens inre öga och själ med bilder som etsade sig fast i veckor. Tacksamhet för erfarenheten, tacksamhet för detta stöd och tacksamhet för det vi hittills uppnått. Man vill gå tillbaka till detta ögonblick, längtar liksom därefter och slutar vid en viss oro om detta ögonblick någonsin kommer att uppnås igen. Men denna känsla håller allt igång och motiverar en varje sekund för att återigen kunna känna känsla igen.

Vad gjorde ni med fritiden efter de sista tonerna i Festhalle i Frankfurt klingade ut? Inspelningen av Oppositionplattan och konserten under Alperna Flair räknas inte.

Vi har gjort ett nytt album (skratt), och i tillägg till våra olika privata aktiviteter försöker vi alltid att vårda bandet och sträva framåt. I Frei.Wild är det aldrig ledigt utan det finns alltid saker som skall göras. Lyckligtvis erbjöd året också vissa friheter så vi kunde släppa spaken om Frei.Wild för ett par dagar och ägna oss åt andra viktiga saker för din kropp och själ och på det sättet hitta sig själv igen utanför musiken. Det lyckades vi alla med och nu är vi tillbaka och är alla 100% fokuserade på det viktigaste året i bandets historia.

Nu har ett nytt skivsläpp på gång; Opposition. Vad handlar Opposition om? Finns det en röd linje genom plattan?

Nej, det existerar ingen tjock röd linje, men det finns en totalbild av bandet Frei.Wild. Några ämnen som vi alltid tar upp, de som speglar de åsikter och perspektiv av bandets och fansens olika livssituationer. Ibland är det samhällskritiska saker, ibland världspolitiken, ibland vänskap och ibland kärlek i alla dess aspekter. Namnet "opposition" är ett frågetecken för det som alltid ses som en lagstadgat och predikade. "Opposition" är en princip som är nödvändig för framgången för en demokrati.

De sista plattorna var mycket framgångsrika. Vilka förväntningar har ni på Opposition? Från fans? Media?

Givetvis är förväntningarna relativt höga. Ett band som påstår något anant ljuger helt enkelt. Opposition som skiva har nu en lång väg bakom sig och nu återstår att se om det var den vägen var den rätta. Vi tror, för vår del, att vi här har ett verk som till 100% visar Frei.Wild år 2015. Rått, hårt, känsligt, mjukt. Oavsett hur, men definitivt alltid okomplicerad och ärlig. Det spelar ingen roll, det är alltid rakt fram och ärligt som gäller. Således kommer vi leverera det vi är: ett band som är ett med sin familj och alltid håller ihop. Om vi med det får acceptans av de som tidigare har kritiserat oss? Förmodligen inte, men det är inte vårt och aranterat inte heller deras mål. De som förstår saken, ser en klar bild av vad som verkligen är fas. Personer med skygglappar kör ändå rakt fram utan att se på helheten. Således … Hej, låt oss se vad som händer … vi är öppna för allt som är meningsfullt.

Har ni bjudit in gästmusiker att spela på några låtar på Opposition?

Gästmusiker i den meningen har vi inte bjudit in, men precis som på de senaste albumen, har vi haft några vänner ombord i studion som "kysste" oss med sina datormusar. 😉

Vilka nya musikaliska influenser har ni tagit med i Opposition?

Det är något av allt; Hård rock, känslosamma ballader, tankeväckande sånger, partyhits, dansanta Ska-rytmer. Helt enkelt ett potpurri av god underhållning. 😉

För oss var det viktigt att vi inte levererar ett överproducerat album här, utan vi vill få ut en naturlig stämning av alla de känslor som följde oss under hela utvecklingsperioden. Vi tror att vi har lyckats rätt bra med det och vi kan ta lyssnaren på en resa in i vår emotionella värld.

Vad kan man förvänta sig av Frei.Wild 2015?

Frei.Wild är tillbaka! De obekväma bråkstakarna i grannskapet med "Välkommen"-skylt över dörren. Högt, hårt och inte lätt att hålla rent, men konsekvent, ärligt och mycket nära grundstommen! Vi lyfter händerna och tar alla steg rakt fram. Man måste inte älska oss, men man får gärna acceptera oss.

 

FW_Band_09
(Frei.Wild promobild 2015)

Tack Philipp för att du tog dig tid att besvara våra frågor!

Sammanfattningsvis kan jag väl påstå att det aldrig handlade om någon längre paus egentligen. Det år som har flutit förbi sedan december 2013, då bandet gick i vila har egentligen mest handlat om att producera ett nytt album, spela in videos och en massa andra bandrelaterade saker. Det kanske räknas som en lång paus i bandets värld, vad vet jag? Det gläder mig enormt att de ändå känner att de fått ut maximalt av brejket och kan fortsätta göra tusentals lyssnare lyckliga med sin musik. Jag ser fram emot nästa kapitel i bandets historia. Oppisition släpps den 3/4 och den längtar vi ju till.

Skribent: Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se)

Läs mer om Frei.Wild på Rockbladet.

DISKOGRAFI

Eines Tages (2002)
Wo die Sonne wieder lacht (2003)
Mensch oder Gott (2005)
Eines Tages (Re-Release) (2006)
Mitten ins Herz (2006)
Von Nah und Fern (2007)
Gegen Alles gegen Nichts (2008)
Hart am Wind (2009)
Gegengift (2010)
Feinde deiner Feinde (2012)
Still (2013)
Opposition (2015)

VIDEO: HAB KEINE ANGST

 

VIDEO: WIR BRECHEN EURE SEELEN

Relaterade artiklar