Stefan Nilsson hakade på Slash under tre dagar och två konserter i Tokyo

Rockbladets Tokyokorrespondent Stefan Nilsson hakade på Slash under tre dagar och två konserter i Tokyo under den pågående världsturnén för senaste plattan “World on Fire”.

slash_Tokyo

Vilken otrolig spelglädje! Slash är som en sådan där gammal bluesgubbe, om än en rockig sådan, som bara vill åka omkring och spela sin musik. Nu har han för första gången spelat ihop ett riktigt band som levererar och låter Slash uppträda på den nivå han kan och ska befinna sig.

Slash må turnéra under sitt eget namn men det tar inte många låtar innan man inser att det är ett riktigt tajt rockband som står på scen och inte någon soloartist med kompband. Jag har sett Slash spela med Guns N’ Roses 1991 och jag såg Slash och Myles spela i Japan 2010 vilket var helt okej. Så här fyra och ett halvt år senare har de två herrarna spelat ihop sig ordentligt tillsammans med resten av bandet. Så här bra var ALDRIG Guns N’ Roses och Slash själv har heller inte varit på den här nivån. Men nu har han spelat ihop sig med rätt musiker, rätt sångare och med en diger låtskatt att välja från när han står på scen.

Båda kvällarna i Tokyo bjuder Slash och hans band på ett två timmar långt oavbrutet rockparty. Ojojoj… Det är inte ofta man ser en etablerad gitarrhjälte på den här nivån lyckas med att sätta ihop ett nytt bra band med en frontman i absolut världsklass. Myles Kennedy är en löjligt bra sångare och frontman som efter några år på turné med Slash nu på riktigt tagit plats bredvid Slash.

Den första av de två Tokyokonserterna går av stapeln i en stor konserthall i utkanten av Tokyo medan den andra är en klubbspelning i Shibuya mitt i Tokyo. “You’re a Lie” från 2010-års platta “Apocalyptic Love” inleder showen båda kvällarna i Tokyo och följs av Guns N’ Roses-klassikern “Nightrain”. Låtlistorna skiljer sig en del de två kvällarna (se de två låtlistorna nedan) men i grunden handlar det om samma upplägg – mest låtar från solokarriären kryddat med sju Guns-låtar och en Velvet Revolver-låt. Att det blir många låtar från senaste skivan “World on Fire” funkar finfint då den japanska publiken redan kan alla de nya låtarna. Att låtarna är mycket starka skadar ju inte heller showen.

Slash_Tokyo_2

Slash är på ett mycket gott humör dessa kvällar. På scenen är han fåordig. Han låter gitarren tala. Men glädjen hoppar omkring i hans kropp och spiller över till gitarren, bandet och publiken. Flera Chuck Berry-skutt får vi och en del annat visuellt godis. Det utdragna och improviserade gitarrsolot mitt i “Rocket Queen” är ren gitarrkärlek. Det var länge sedan jag uppskattade ett långt gitarrsolo men Slash visar hur en gitarr ska spelas.

Basisten Todd Kerns visar sig vara ett riktigt fynd som inte bara är en bra musiker utan även sjunger ett par låtar på varje gig (“Doctor Alibi”, “You’re Crazy” och “Welcome to the Jungle”) och dessutom är en jäkel på att elda på publiken. Både Myles och Todd sjunger Guns-klassiker mycket bättre än Axl Rose. De Guns-fans som ser den här turnén kommer nog aldrig vilja se Axl Rose och hans kompband igen. 2015 spelar Slash och hans band i en helt annan liga. Båda konserterna i Tokyo avslutas med Guns N’ Roses-klassikern “Paradise City” som extranummer. Tokyopubliken äskar det och ger järnet. Vi kommer att få se Slash featuring Myles Kennedy and The Conspirators bjuda upp till fler rockpartyn i Japan i framtiden.

Text: Stefan Nilsson (stefan.nilsson@rockbladet.se)
Foto: Yoshika Horita
Artist: Slash featuring Myles Kennedy and The Conspirators
Plats och datum: Studio Coast, Shinkiba, Tokyo (2015-02-10) och Tsutaya O-East, Shibuya, Tokyo (2015-02-12).
Bäst: Spelgläldjen! Låtskatten!
Sämst: Att Slash har en sådan stor låtskatt att han inte får plats med det bästa under två timmar…. Betyg: 9/10

Bandfakta – Slash featuring Myles Kennedy and The Conspirators Slash – gitarr
Myles Kennedy – sång, gitarr
Todd Kerns – bas, sång
Frank Sidoris – gitarr
Brent Fitz – trummor

Låtlista, Studio Coast Shinkiba, 10:e feb

1.      You're a Lie
2.      Nightrain (Guns N’ Roses)
3.      Halo
4.      Dirty Girl
5.      Back from Cali
6.      Stone Blind
7.      Ghost
8.      Double Talkin' Jive (Guns N’ Roses)
9.      You Could Be Mine (Guns N’ Roses)
10.    Doctor Alibi (Todd Kerns – sang)
11.    You're Crazy (Guns N’ Roses) (Todd Kerns – sång)
12.    The Dissident
13.    Beneath the Savage Sun
14.    Rocket Queen (Guns N’ Roses)
15.    Battleground
16.    World on Fire
17.    Anastasia
18.    Sweet Child O' Mine (Guns N’ Roses)
19.    Slither (Velvet Revolver)
20.    Paradise City (Guns N’ Roses)

 

Låtlista, Shibuya Tsutaya O-East, 12:e feb

1.      You're a Lie
2.      Nightrain (Guns N’ Roses)
3.      Standing in the Sun
4.      Avalon
5.      Back from Cali
6.      Shadow Life
7.      Ghost
8.      Double Talkin' Jive (Guns N’ Roses)
9.      You Could Be Mine (Guns N’ Roses)
10.    Doctor Alibi (Todd Kerns – sång)
11.    Welcome to the Jungle (Guns N’ Roses) (Todd Kerns – sång)
12.    The Dissident
13.    Too Far Gone
14.    Rocket Queen (Guns N’ Roses)
15.    Bent to Fly
16.    World on Fire
17.    Anastasia
18.    Sweet Child O' Mine (Guns N’ Roses)
19.    Slither (Velvet Revolver)
20.    Paradise City (Guns N’ Roses)

Relaterade artiklar