Thåström – historisk dubbelrecension på Rockbladet

Rockbladet tänjer på gränserna och recenserar för första gången någonsin samma skiva två gånger! Allas vår Thåström är värd det och idag är det gästrecensenten John Aldred som tycker till om senaste alstret.

thastrom-4-bravalla-13-copyright-fredrik-olofsson

John är stort fan av Thåström som tillsammans med Sex Pistols och Ramones öppnade hans ögon och öron för musik. Han har följt honom sedan 1982 och sett drygt 20 konserter. Till den kommande turnén var planen att ta ut några veckors semester för att åka runt och se samtliga spelningar. Men efter familjen sagt sitt får Aldred vackert nöja sig med tre konserter. Köpenhamnsgigen har något speciellt menar han, en känsla som inte Sverigespelningarna alls når upp till. På 90-talet bodde för övrigt John och Thåström i samma kvarter i Köpenhamn och sågs en del under borden på pubarna. Här följer hans recension.

Sven Joakim Eriksson Thåström eller bara Pimme.

Sveriges största och kanske enda riktiga rockstjärna, han är den som satt prägel på den svenska musikscenen genom framför allt Ebba Grön och Imperiet. Thåström sparkade liv i den trötta och stela publiken och äntligen fick vi stagediva och spruta öl ohämmat på varandra. Tyvärr fick inte punken något längre fäste i vårt land men Thåström lever vidare och går sin egen väg vilket är lite av hans signum.

Bara en liten återblick av kungens soloalbum (hoppar över liveplattorna).

1989 – Thåström
1991 – Xplodera mig 2000
1999 – Det är ni som e dom konstiga det är jag som är normal (vilken titel!)
2001 – Mannen som blev en gris
2005 – Skebokvarnsv. 209 (underbara Köpenhamnsspår!)
2009 – Kärlek är för dom
2012 – Beväpna dig med vingar
2015 – Den morronen

Så till den senaste plattan som heter Den Morronen. Texterna är genomarbetade och kanske mer hoppfulla än tidigare material men har samtidigt ett mörker som man inte riktigt kan sätta fingret på. Jag finner mycket personlighet i texterna och det  får olika slags innebörd ju fler gånger jag lyssnar på låtarna. Nästan som ett hemligt språk med hans speciella mäktiga uttryck i sången och den där rivigheten i rösten. Detta kombineras med fantastiska musiker som bygger upp hans låtar med ett darrande metallisk industrisound. När man skruvar upp volymen växer låtarna först som ett sorl men det slutar inte där, de fortsätter att växa och bli mäktigare och mäktigare. Jag är övertygad om att när de framförs live kommer allt att falla på plats. Thåströms spelningar genom Sverige, Norge och Danmark kommer återigen ge några av oss troende hopp för musiken och framtiden, en tid att slippa Mello, Idol och andra så kallade musikprogram. Thåströms platta är något helt annat. 

SKIVFAKTA
ALBUM: Thåström – Den morronen
RELEASEDATUM: 2015-02-11
BÄSTA LÅT: Alltid va på väg och Långsamt genom
SKRIBENT: John Aldred (mancity20@hotmail.com)
BETYG: 
RB-Betyg-10_10

LYSSNA PÅ DEN MORRONEN HÄR

 </span><a href="http://open.spotify.com/album/2s2cO609x0WFoRJ3kAD7lB">Unknown Album</a><span style="font-size:14px">

HEMSIDA | FACEBOOK |

 

SE VIDEON TILL KOM MED MIG HÄR

The YouTube ID of </b>ABG3VpWqhws is invalid.

SE THÅSTÖM MÖTER GRADVALL DEL 1 AV 4

Relaterade artiklar