7 nya rockakter till Bråvalla Festival

Dagarna blir allt längre och ljusare och om drygt tre månader är det dags för den tredje upplagan av Bråvalla Festival. För alla rockfantaster där ute utökar vi lineupen med 7 nya rockband. Idag presenterar vi inga mindre än Backyard Babies, Marmozets, Papa Roach (bilden), Red Fang, Skindred, Sonic Surf City och Stiftelsen. 

unnamed (4)

”Vad säger ni om vi berättar att pausen är över? Tack för ert tålamod!”. Så löd tweeten som under våren 2014 förkunnade att Backyard Babies, ett av Sveriges absolut största rockband, äntligen är tillbaka efter en fem år lång paus. Med nytt material på väg och ett flertal spelningar inbokade är comebacken ett faktum. Vi tycker att det är grymt att Bråvalla Festival är ett av stoppen!

Det kanske känns som om Marmozets dök upp från ingenstans och blev kända över en natt. Men skrapar man på ytan upptäcker man hur dedikerade bandmedlemmarna är till musiken och att det ligger flera år av låtskriveri och slit i replokalen bakom framgångarna. Deras låtar är eldigt medryckande, fyllda av punkig energi och när ledsångerskan tillika virvelvinden Becca MacIntyre stämmer upp till sång når de nya svindlande höjder.

Papa Roach bildades 1993 i norra Kalifornien och var från början influerade av punk och rap. Men under tiden kom bandet att utvecklas till en hårdrocksensemble med en fäbless för heavy metal.Genom åren har Papa Roach sålt mer än 20 miljoner album över hela världen. Det stora genombrottet kom med ”Infest”, i början av 2000-talet. Albumet sålde tredubbel platina och gjorde Papa Roach till en av det nya millenniets mest älskade hårdrocksakter. Därefter fortsatte framgångssagan och i år har de släppt ett helt nytt album!

År 2005 slog sig David Sullivan, Maurice Bryan Giles, Aaron Beam, och John Sherman ihop och bildade Red Fang. De gjorde sin första, legendarisk spelning, på nyårsafton samma år och välkomnade 2006 med flera liter svett och förstörelse. Bandet har tre grymma studioalbum i sin katalog och efter otaliga världsturnéer, framträdanden på några av världens största festivalerscener och över miljontals visningar av sina musikvidos står i alla fall en sak klar; Red Fang fortsätter att vifta med ett långfinger åt rådande normer och trender. 

Det var ur spillrorna av de genrebrytande föregångarna Dub War som Skindred bildades i Wales 1998 av sångaren Benji Webbe. Genom att mixa metal med reggae, alternativrock och punk samt krydda det hela med infall från dancehall, jungle, ska, hiphop och en rad andra håll byggde Skindred upp en helt egen identitet. Och när de sedan toppade detta med att skruva till allt ytterligare ett varv live hade de lagt en bastant grund för framtiden. Sedan debuten har Skindred hunnit släppa ytterligare fyra album, varav det senaste styrkebeskedet "Kill The Power" släpptes 2014.

Efter starten 1988 och debut-EP:n 1989 räknas Norrköpingsbandet Sonic Surf City som en av pionjärerna i sin genre som blandar surfharmonier à la the Beach Boys & the Fantastic Baggies med old school punk som The Undertones och, naturligtvis, The Ramones. Under 90-talet förfinade bandet sin stil, blev en institution på svenska sommarfestivaler och släppte två album som resulterade i minihits som ”Sha Na Na Na Na” och ”Let’s Make Love”. 1997 tog bandet ett uppehåll, men återbildades 2008. Efter en bejublad Japan-turné 2014 som gav mersmak kommer nu bandet bland annat till Bråvalla Festival i sommar!

Svenska texter, jordnära rockmusik, punkig energi. Ett gäng samspelta barndomskamrater. Så kan man sammanfatta Ljunga-bandet Stiftelsen som singeldebuterade med "Vart jag än går" 2012. En poplåt med folk-aktig känsla och en text som berörde många. Så pass många att den vann en Grammis för "Årets låt 2012". Allt är tillåtet i gruppens musik – pop, rock, punk, en gnutta reggae eller folkrock och den 25 mars släpps det efterlängtade nya albumet “Kom som du är”.

Dagens artistsläpp:
Backyard Babies
Marmozets
Papa Roach
Red Fang
Skindred
Sonic Surf City
Stiftelsen

Relaterade artiklar