Arch Enemy gör återigen en bra konsert i Tokyo

Så sent som i oktober headlinade Arch Enemy den stora Loud Park-festivalen i Japan. Stefan Nilsson, Rockbladets man i Tokyo, fanns på plats när de i början av mars kom tillbaka och inledde ännu en turné genom Japan.

Arch Enemy 

Arch Enemy har en lång och stark relation med Japan och dess fanatiska hårdrockare. Japan fick upp ögonen för Arch Enemy redan när debutplattan “Black Earth” kom 1996. Det var i Japan man spelade in liveplattan “Burning Japan Live 1999” och live-DVD:n “Tyrants of the Rising Sun” 2008.

Under 2014 fick Arch Enemy två nya medlemmar i form av kanadensiska sångerskan Alissa White-Gluz (ex-The Agonist) och gitarristen Jeff Loomis (ex-Nevermore). De båda har redan hunnit spela in sig ordentligt i bandet vilket märks nu när de står på scen i Tokyo.

Att ta över från tidigare sångerskan Angela Gossow är minsann ingen lätt sak. Men Alissa verkar ha gett Arch Enemy en rejäl vitamininjektion och bandet låter bättre nu. Senaste albumet "War Eternal" är bland det bästa bandet gjort och låtarna funkar mycket bra live. Alissa lyckas också att leverera på högsta niva när gamla klassisker spelas. Hon låter så förbannad och ser så ursinnigt arg ut. Hur kan en sådan trevlig tjej låta så arg och ha en sådan energi på scen? Ingen aning men jäklar vad bra hon är. En bättre ersättare till Gossow kunde inte Arch Enemy drömma om att hitta.

Arch Enemy 2

Konserten inleds, precis som senaste skivan, i ett rasande tempo med “Tempore Nihil Sanat (Prelude in F minor)”, “Never Forgive, Never Forget” och “War Eternal”. Arch Enemy bjuder på fler låtar från senaste skivan, som “Stolen Life”, “As the Pages Burn”, “No More Regrets” och “You Will Know My Name”, men även gamla klassiker som “Bury Me an Angel”, “Nemesis” och “No Gods, No Masters”. Japanerna går bananas. Många i publiken har sett Arch Enemy förut och kan alla låtarna. Det är ett jäkla röj på publiken rakt igenom hela konserten.

Michael Amott och Jeff Loomis bjuder på korta, melodiösa och bra gitarrsolon i de flesta av låtarna. I extranumren blir det dock en riktig gitarrorgie men det funkar. Ingen blir uttråkad som man lätt kan bli av långa gitarrsolon. Med Tokyo-giget inleder Arch Enemy ännu ett segertåg genom Japan.

 

TEXT & FOTO: Stefan Nilsson (stefan.nilsson@rockbladet.se)
EVENT: Arch Enemy
ARENA: Tsutaya O-East, Shibuya, Tokyo, Japan
DATUM: 2015-03-02
BETYG:
RB-Betyg-9_10

Alissa 2 Alissa White-Gluz

LÅTLISTA

 1. Tempore Nihil Sanat (Prelude in F minor)
 2. Never Forgive, Never Forget
 3. War Eternal
 4. Bury Me an Angel
 5. Stolen Life
 6. Ravenous
 7. Taking Back My Soul
 8. My Apocalypse
 9. You Will Know My Name
 10. Bloodstained Cross
 11. Burning Angel
 12. As the Pages Burn
 13. Dead Eyes See No Future
 14. The Day You Died
 15. No More Regrets
 16. No Gods, No Masters
 17. We Will Rise
 18. Silverwing
 19. Snow Bound
 20. Nemesis
 21. Fields of Desolation
 22. Enter the Machine (Outro)

 

BANDFAKTA – ARCH ENEMY

MEDLEMMAR

Michael Amott – gitarr

Daniel Erlandsson – trummor

Sharlee D'Angelo – bas

Alissa White-Gluz – sång

Jeff Loomis – gitarr

 

DISKOGRAFI

Black Earth (1996)

Stigmata (1998)

Burning Bridges (1999)

Wages of Sin (2001)

Anthems of Rebellion (2003)

Doomsday Machine (2005)

Rise of the Tyrant (2007)

The Root of All Evil (2009)

Khaos Legions (2011)

War Eternal (2014)

Relaterade artiklar