Bandit Rock Awards 2015

Krönika: Jag var på mogendans igår, och jädrar vad skoj det var. Det bjöds på kärlek, glädje och rockenroll med buskis, bärs och gamman hela natten lång. Blandat med diverse prisutdelningar i massor med kategorier, så hade man ett stående inslag om efternamn. De var en tävling mellan Larsson och Jonsson. Jonsson vann och det konstaterades att ingen vill heta Olsson. Sedan blev det mera buskis.
Stämningen var på topp. Kalaset kändes först som en hemmafest för niorna 1989. 
Idel bekanta ansikten (sprit) och ett kramkalas som skulle kunnat sluta med fyllehångel och föräldrar som hämtar.

Annons 

 

26022015-BANDITROCKAWARDS-colosseum-JS-_DSC4100

Galan inleddes med en rejäl smällkaramell av hitlåtar med Amaranthe som värmde upp stället perfekt innan alla fina priser skulle delas ut.

Årets svenska nykomling är snygga Outtrigger. Ja, herrejädrar vad de gör sig bra. Vi på Rockbladet sponsrade priset Bästa Utländska Genombrott som vanns av Image Dragons. 

Nu blev det mer live-musik i form av de fartfyllda rockbandet Grand Theft Culture.
Efter att Foo Fighter tilldelats pris för bästa utländska album så kom ett omotiverat prat om mat, och därefter underhållning med Electric Boys. Sedan folkdansarna svängt sina lurviga till gamla godingen Lips and hips så förvandlades högstadiefesten till en 45-årsskiva med coverband, då den nyaste låten visade sig vara "it's all right now" med milt modifierad text.
Det är ganska glest på golvet och ingen dansar. Flera föll för frestelsen att gå ut och ta en rökpaus. Jag stannade kvar och utsatte mig för en ögonmördande parodi på För fet för ett Fuck. En hyllning till Svullo, framförd med oblandat självförakt helt i Micke Dubois anda.

26022015-BANDITROCKAWARDS-colosseum-JS-_DSF3138

Det stod nu alldeles klart att den här härliga 45-årsfesten även var en inspelning av Nygammalt med Bosse Larsson. Fast buskisgubbarna bestämde att Larsson är ett mesigt efternamn och att Jonsson däremot står för kvalité, vilket alltså ger att gårkvällens Nygammalt presenterades av Bosse Jonsson. Bosse och Jonsson var en övergödd Garth och en pageklippt Wayne. Båda iförda kilt. Den minste med tröja och kalsonger till. Den andre utan. Excellent! Party time!

Husbandet presenteras … snart. Först en liten High-Five till podcasten Rockhyllan. Trots att jag står väldigt nära scenen är det högst oklart vad som sägs där nu. Danne McKenzie strålar i sina flätor. De övriga glänser mest med kinderna. Ingen tvekan om att dessa killar tar skoj (sprit) på allvar. Stämningen är fortfarande fantastisk.

Härefter får Ghost pris för bästa svenska live-band. Ett jubel hörs varpå det blir nästan helt tyst i lokalen.
Barfotabandet Plan Three går på scen och säger i stop-motion att de fortfarande är trasiga. Refrängen är catchig som en schlager och i brustna stämmor sjunger publiken passionerat med. Sångaren tackar för supporten och berättar att detta är Plan Threes första spelning på tre år.

Husbandet haussas utan att nämnas vid namn, men här kommer BACKYARD BABIES. Nu blev det trångt på golvet.
Partyrockarna med Dregen och Nicke Borg i spetsen delar ut pris för bästa svenska album. In Flames tackar i tackfilm från Santiago. Sedan får Volbeat pris för bästa internationella grupp, till raggarpublikens enorma förtjusning.

Lite mindre intresserade är de av att Bandit King Award går till Gotenburg Sound Festival, men överväldigande entusiastiska till att Bandit Most Played-priset går till Hardcore Superstars låt Above The Law. Entusiasmen sjunker dock märkbart då en representant för bolaget Gain kommer ut för att ta emot Most Played-pokalen. Han pratar på i lågmäld staccato, om skidvalla. Jag tänker att killen skulle behöva flabbavalla (sprit) istället.

26022015-BANDITROCKAWARDS-colosseum-JS-_DSC4213

Äntligen kommer husbandet!
Det är de folkkära falukorvsrockarna Mustasch. Ett tryggt och bekant inslag bland de andra mogendansarna. Bredbent som en långkalsong och stilsäkert som en dressman-reklam.
Ralf river riff på baren, han berättar om sin gitarr och allt är bara så himla hemtrevligt.
Han säger att hårdrockare ska vara snälla och glada. "Ingen Wall of Death, inga slagsmål, bara fylla och kärlek", säger han. Och precis så blir det.

På det hela taget så har Bandit lyckats fenomenalt; med festen, lokalen, arrangemanget och med att hålla rocksverige helt oförändrat i femton år.

Bra gjort Bandit!
Vi ses nästa år.

Kärlek, glädje & rockenroll

Vinnarna:
BÄSTA SVENSKA GRUPP:
IN FLAMES
BÄSTA SVENSKA ALBUM: IN FLAMES "SIREN CHARMS"
BÄSTA SVENSKA LIVE-AKT: GHOST
ÅRETS SVENSKA GENOMBROTT: OUTTRIGGER
BÄSTA INTERNATIONELLA GRUPP: VOLBEAT
BEST INTERNATIONAL ALBUM: FOO FIGHTERS "SONIC HIGHWAYS”
BEST INTERNATIONAL LIVE ACT: IRON MAIDEN
INTERNATIONAL BREAKTHROUGH OF THE YEAR: IMAGINE DRAGONS
BANDIT KING AWARD: GOTHENBURG SOUND FESTIVAL
BANDIT MOST PLAYED 2014: HARDCORE SUPERSTAR ”ABOVE THE LAW”

KOLLA IN HELA BILDSERIEN

 

SKRIBENT: Sydney Ankers (sydney.ankers@rockbladet.se)

FOTO: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se) & Joanna Hemmingsson (joanna.hemmingsson@rockbladet.se)
ARENA: Colosseum Nattklubb
DATUM: 27/2 2015

Facebook | Hemsida |

Relaterade artiklar