Bryan Adams – Forum (Köpenhamn) – 19/3

Det är en alldeles förträffligt vacker vårdag i Köpenhamn och ikväll ska ingen mindre än smått legendariska, enastående artisten och låtskrivarfenomenet Bryan Adams spela på Forum. Spelningen är utannonserad som ett jubileum för att det är 30 år sedan hyllade kioskvältarplattan Reckless släpptes. Samtliga låtar från denna storsäljare ska spelas.

Annons 

 

150319-BryanAdams-Copenhagen-AS-Bild-1001

Listan på hitlåtar som denna kanadensare har skrivit eller producerat känns ändlös och hans låtar har alltid haft en alldeles speciell genomslagskraft och fått en stor plats i mitt passionerade musikhjärta! Han har blivit mest känd som artist och låtskrivare, men är även en hyllad fotograf. Han har tilldelats Order of Canada och vunnit 2 grammypriser år 1992 och han har dessutom hunnit med att spela in 12 studioplattor, fyllda med starka allsångsanthems i arenarockens ädla valör.

Vi kommer till Forum i Köpenhamn vid 19-tiden och det är redan packat med gemytliga danskar i denna anrika arena som totalrenoverades 1996-97 som rymmer ca 10.000 pers. Det känns som att  medelålderna befinner sig någonstans runt 40- 50 års åldern. Det är väl inte heller så konstigt eftersom Bryan Adams hade sin riktiga storhetstid under 80-  och 90-talet då killen formligen spottade ur sig framgångsrika hitlåtar. Det känns dessutom som det är ovanligt mycket kvinnliga deltagare i publiken och dessa har förmodligen även tagit med sin andra hälft till konserten denna afton.

Det jag personligen alltid gillat med Bryan Adams är den genialiska enkelheten och den enorma låtstyrkan ihop med hans starka sångröst och stora scenkarisma. Men ska ha klart för sig att det är oerhört svårt att bemästra den där kompositörsförmågan att skriva de där självklara men samtidigt genialiska låtarna. Det bara är något med hans låtar och texter som träffsäkert kommunicerar med själ och hjärta och gör att man kan identifiera sig med dem.

Det är en alldeles magiskt god stämning innan konserten och det ligger en viss förväntan i den säregna och gemytliga danska luften. Rockn'roll av ädelt märke spelas innan konserten och man blir på ett särdeles gott humör. Min fotograferande fru Anna har fått äran med ett fotopass denna afton och jag kan nästan se hur fjärilarna flyger i mellangärdet på henne strax innan konserten.

Bryan Adams med band går ut på scen och öppnar stenhårt med låten "Reckless" och det är fullt jävla råställ från början. Detta följs av "One night love affair" och "She's only happy when she's dancin' ".Bland det första som slår mig är hur grymt bra ljud det är här inne på Forum idag. Bandet lirar fantastiskt bra tillsammans och det är alldeles förträffligt bra ackustik och ambiens här. Det känns otroligt välslipat och rutinerat och hans karisma är enorm, för att inte tala om att den starka sångrösten som fortfarande är i behåll, vilket dessutom är helt makalöst med tanke på att killen fyller hela 55 år i år. Bryan Adams föddes 5 nov 1959 i Ontario Kanada.

Konserten fortsätter med "Run to you" och det är så bra att jag får rysningar över hela kroppen. Tyvärr råkade en överförfriskad och entusiastisk dansk skråla med i låten och det vore helt ok.. om det inte hade skurit sig i mitt musiköra av hans anskrämliga falsksång. Men det är sådant man får bjuda på. Sen följs det upp av stenhårda rocknrolldängan "The Boys night out". 

Bandet är sparsmakat klädda i svarta tröjor och svarta jeans och det är förmodligen ingen tillfällighet. Musiken är det som ska få ta fokuset i kväll och det känns helt rätt. En gigantisk videoskärm är placerad bakom scenen som visar diverse animerad videoshow och det ger god rekvisita åt låtarna.

Hela stället stämmer upp i unison allsång till allsångshiten "Heaven" och vem blir inte tårögd och full av minnen när man hör denna kioskvältare. En sådan lite uttjatad men ändå så fantastiskt bra låt, är lite av signumet för Bryans låtskriveri och artistkarriär. Sen blev det återigen fullt råställ med låtarna "Kids wanna rock" och Tina Turner collabroationen "Its only love"! 

Bryan Adams blåser iväg hitlåt på hitlåt i kväll och jag har sådan grym ståpäls att det nästa blir jobbigt. Det är faktiskt lite svårt att sätta ord på exakt hur makalöst bra det är här på Forum ikväll men klart är att detta är enastående och av yttersta världsklass.

"Long long gone", "Somebody" och den lite bortglömda "Aint gonna cry" blir nästa triss i låtsetet. Man kan faktiskt höra klara influenser från amerikansk 50- och 60-tals rockn'roll i låtarna.

Hela Forum stämmer upp i allsång då "Summer of 69", Bryans allsångsanthem nr.1, spelas. Låten handlar väl inte direkt om något årtal, utan förmodligen lite mer om en välkänd kärleksposition, vilket dessutom videon i bakgrunden ger tydliga vinklingar om. Trots att låten är uttjatad till leda, känns det väldigt vitalt och det håller fortfarande. Detta faktum är det som är kärnan hos en riktigt bra hitlåt. Den håller i evig tid och hur många lyssningar som helst.

Sen tar han ner det med en akustisk version av "Let me down easy" och den hjärtskärande balladen "Everything i do" och återigen stämms det upp i allsång. (Vid det här laget kan man kan ta på stämningen och det känns som det är ren och skär magi.) Låten följdes sen av sexiga bluesstandarden "If you wanna be bad be good" och videokameran riktades mot en dansande tjej i publiken som fick stående ovationer. .Sen följs den av "Cuts like a knife" och det blir återigen allsång i det fantastiskt mäktiga nynnpartiet i slutet. Bandet som backar upp Bryan känns mer tända i dag än någonsin och i synnerhet den alltjämt spexande gitarristen. Det är leenden och galna upptåg och de lirar rutinerat och extremt professionellt tillsammans.

Sen blir det "Can't stop this thing we started" och vid det här laget kokar det av allsång och god stämning på Forum varav Bryan tog ner det med en ackustisk version av både" Please forgive me" och "Baby when you're gone". Sen blev det fullt järn igen i låten "18 til I die" och stämningen gick återigen i taket!

Som avslutning fick vi höra de starka låtarna "Cloud nr.9" och "The only thing that look good on me is you" och Bryan med band lämnade scenen. Men det dröjde inte länge innan de återigen var tillbaka och bjöd på extranummer "You been a friend to me" och Eddie Cochrans "Comon everybody". Sen blev det återigen ackustiska versioner av "She knows me" och "Straight from the heart". Som absolut sista låt bjöd Bryan på Sting och Rod Stewart collabroationen "All for love" där publiken tog fram sina mobiler och stället lystes upp likt en gigantisk julgran.

Bryan Adams spelade 27 allsångsanthems utan dess like som träffade rakt in i själ och hjärta. När ljudet var så här fantastiskt bra, när Bryan och bandet var i sådan här högform och när stämningen i publiken var så obeskrivligt fantastisk, har jag svårt att se hur det någonsin skulle kunna bli så mycket bättre än såhär! Därför blir det full pott till Bryan Adams på Forum i Köpenhamn denna legendariska kväll.

 

BILDSERIEN – FORUM / KÖPENHAMN

 

SKRIBENT: Thorbjörn Skogh (thorbjorn.skogh@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Anna Skogh (anna.skogh@rockbladet.se)
EVENT: Bryan Adams
ARENA: Forum / Köpenhamn
DATUM: 2015-03-19
BÄSTA LÅTENDelad plats på superhiten "Summer of 69" och "Cuts like a knife". Nynnpartiet skulle de kunna ha som ett öppningslåt till en olympiad !!
BETYG:

RB-Betyg-10_10

 

LÅTLISTAN

Reckless 
One Night Love Affair 
She's Only Happy When She's Dancin' 
Run to You 
The Boys Night Out 
Heaven 
Kids Wanna Rock 
It's Only Love 
Long Gone 
Somebody 
Ain't Gonna Cry 
Summer of '69 
Let Me Down Easy (Acoustic) 
(Everything I Do) I Do It for You 
If Ya Wanna Be Bad Ya Gotta Be Good 
Cuts Like a Knife 
Can't Stop This Thing We Started 
Please Forgive Me 
When You're Gone (Acoustic) 
18 til I Die 
Cloud #9 
The Only Thing That Looks Good on Me Is You 

Encore:
You've Been a Friend to Me 
C'mon Everybody 
(Eddie Cochran cover)
She Knows Me (Acoustic) 
Straight from the Heart (Acoustic) 
All for Love (Acoustic) 

 

Relaterade artiklar