Europe – War Of Kings

Ett av Sveriges absolut största hårdrocksband är äntligen tillbaka efter förra succén med albumet "Bag Of Bones" från 2012, frågan är hur bandet skulle kunna toppa detta album. Med 70-tals influenser har Europe skapat verket "War Of Kings" men hur bra är den nya plattan?

Annons 

 

europe

Att Europe än gång i tiden var Sveriges största exporter utomlands kan vi alla vara överens om och den stora frågan är om det kan vara dags igen? Att bandet denna gång har lyssnat på all produktion som kom ut på 60-70-talet kan inte undangås. Led Zeppelin och Deep Purple måste nog ändå vara det som har lyssnat absolut mest på eftersom jag själv kan återknyta varenda låt på plattan till något av banden, är det inte riffen så är det syntslingorna som ligger och gottar sig i bakgrunden.

Titelspåret som även blev det första singel och första smakprovet på vad som komma skall förenklade det inte att vänta. Efter egna erfarenheter vet jag att man kan lätt kan tröttna på Joeys röst, men denna gång har detta fenomen inte uppenbarat sig vilket är ju positivt på alla sätt och vis… Jag kan lyssna om och om igen utan att tröttna.

Något som också lyser igenom är John Norums gitarrspel, sådan känsla för detaljrikt spel har jag nog aldrig skådat, det hörs om inte i låten "Vasastan" som är ett instrumentalt spår på plattan. Gitarronani är ett bra ord för gitarrspelet på detta album.

Den lite mer Thin Lizzy-inspirerade "Hole In My Pocket" eller varför inte den lite mörkare "The Second Day" är två bra exempel på att Europe är på rätt väg i sin musikaliska utveckling. "Rainbow Bridge" aka Stormbringer, tydligare varifrån bandet har tagit den från blir det inte.

Europe har sen återföreningen 2004 inte levererat ett enda dåligt album även om kvaliteten har varierat och musiken likaså, men jag tycker att bandet just nu har hittat sitt sound som jag tycker dom ska hålla fast vid…

Bra jobbat grabbar!

SKRIBENT: Jim Bergqvist (jim.bergqvist@rockbladet.se)
RECENSION AV: Europe / War Of Kings
SKIVBOLAG: UDR
RELEASEDATUM: 11/3
BÄSTA LÅT: The Second Day
BETYG: 
RB-Betyg-8_10

 

BANDFAKTA – EUROPE

MEDLEMMAR
Mic Michaeli – Synt/Piano
John Levén – Bass
Joey Tempest – Sång
John Norum – Gitarr
Ian Haugland – trummor

DISKOGRAFI
1983 – Europe
1984 – Wings of Tomorrow
1986 – The Final Countdown
1988 – Out of This World
1991 – Prisoners in Paradise
2004 – Start From the Dark
2006 – Secret Society
2009 – Last Look at Eden
2012 – Bag of Bones
2015 – War Of Kings

| HEMSIDA | FACEBOOK |

 

Europe 2

Latest posts by Jim Bergqvist (see all)

Relaterade artiklar