Festivalen Thrash Domination 2015 i Japan

I Japan finns många av thrash metal-världens mest fanatiska fans. Japan är också landet där festivalen Thrash Domination går av stapeln varje vår. Rockbladets Stefan Nilsson fanns på plats i Kawasaki för 2015 års upplaga.

 

Den årliga japanska minifestivalen Thrash Domination drogs igång 2004 och rullar fortfarande på. Årets lineup – Exodus, Overkill, Sodom – är favoriter i repris. Alla tre banden har varit med och gjort succé på festivalen tidigare år.

Exodus 2

“You came to thrash and you have big fucking metal hearts,” konstaterar Overkills frontman Bobby “Blitz” Ellsworth under deras spelning och det är en klockren summering av vad den här eminenta festivalen handlar om. Denna thrashfestival har varje vår samlat Japans största och mest hängivna thrashfans som kommer för att ha kul tillsammans med världens bästa thrashband. Redan flera timmar innan dörrarna öppnas så köar de japanska fansen för att köpa bandtröjor och umgås med likasinnade.

 

Sodom

Tyska kultbandet Sodom inleder festivalen utan krusiduller. Tysk thrash som den ska vara: ett jäkla ös från första stund, blytungt och svinsnabbt. Bandledaren Tom Angelripper är på gott humör och får med sig publiken genom att säga: “I think Japan is the best place for heavy metal”. Sodom kallades i början av sin karriär för en “second-rate Venom clone” men jag kan lova er att bandet år 2015 är mycket mer än så. Mellan varje låt rakt igenom spelningen skriker publiken bandets namn vilket visar att detta inte handlar om något utfyllnadsband eller halvkasst förband. Sodom är kanske mest kända för 80-talsklassikern “Agent Orange” men de har en gedigen låtskatt som det bjuds på denna kväll. Sodom 2015 är en samspelt trio som älskar att spela för sina fans.

 

Exodus

Med legendariske sångaren Steve “Zetro” Souza tillbaka i bandet för en tredje gång så är Exodus riktigt, riktigt bra, faktiskt bättre än någonsin tidigare. Det är brutalt, stenhårt och hur kul som helst. Även om bandledaren Gary Holt numera också har fullt upp med sitt andra band Slayer så märker man att Exodus fortfarande är väldigt viktigt för honom. Nya plattan “Blood In Blood Out” är kanske deras bästa hittills och det märks tydligt här då färska låtar blandas med klassikerna utan problem. De inleder spelningen (liksom nya skivan) med “Black 13” och “Blood In Blood Out”. De japanska thrashfansen blir helvilda och går bananas. Kombination av stagediving, crowdsurfing och en tyfonliknande moshpit på samma ställe samtidigt, är rent ut sagt livsfarlig och Zetro får påminna japanerna att ta hand om varandra där ute i publikhavet. Exodus alldeles lysande set bjuder på många gamla klassiker men även på det första liveframträdandet någonsin av “Salt the Wound”. På senaste plattan gästas just den låten av Metallicas Kirk Hammett. Innan Metallica var ju Kirk en av grundarna till Exodus. Låten funkar alldeles utmärkt live, även utan Kirk. Exodus levererar en perfekt spelning denna kväll i Kawasaki. Gör de bara hälften så bra ifrån sig på Sweden Rock i juni så har alla svenska fans något att se fram emot.

Overkill

Overkill

Till skillnad från de många Bay Area-thrashbanden från Kalifornien som dominerar den amerikanska thrash metal-scenen kommer Overkill från New Jersey på östkusten. Publiken är med på noterna även här och det moshas och härjas men något mindre våldsamt än under Exodus spelning. Overkill levererar ett gig fyllt av klassiker. Från originalbandet finns bara sångaren Bobby "Blitz" Ellsworth och basisten D.D. Verni kvar men nytillskotten har nu funnits med ganska länge i bandet som i år firar 35 år. Det är ett samspelt gäng som står på scen i Japan. De inleder med “Armorist” från senaste platan “White Devil Armory” som släpptes 2014. Från senaste plattan får vi även höra “Bitter Pill” men annars är det mest gamla klassiker som spelas. Vi får dock inte höra min favorit “I Hate” på denna spelning. De avslutar, naturligtvis, med sin egen klassiska version av The Subhumans-låten “Fuck You”.

 

Alla tre banden funkar mycket bra på Thrash Domination och alla har de hängivna fans på plats. Men det är Exodus som är festivalens kungar. Zetros återkomst har gett bandet ny energi som smittar av sig. Efter många timmar av mycket bra thrash metal är jag “all thrashed out”. Dagen efter gör banden samma sak igen men med lite ändringar i låtlistorna. Stora delar av publiken är den samma – lojala japanska fans går gärna och ser sina favoritband flera dagar i rad. Thrash Domination är en lysande nischad festival som lär leva vidare länge här i Japan.

 

Text och foto: Stefan Nilsson (stefan.nilsson@rockbladet.se)

Festival: Thrash Domination 2015

Artister: Overkill, Exodus, Sodom

Plats: Club Citta, Kawasaki, Japan

Datum: 2015-03-21

Bäst: Publiken och Exodus.

Sämst: Ingen “I Hate” från Overkill.

Betyg: 8/10

 

Bandfakta – Sodom

Tom Angelripper – sång, bas

Bernd "Bernemann" Kost – gitarr

Markus "Makka" Freiwald – trummor

 

Sodom set list

 1. My Final Bullet
 2. Outbreak of Evil
 3. Surfin' Bird / The Saw is the Law
 4. Christ Passion
 5. Sodomy and Lust
 6. Stigmatized
 7. An Eye for an Eye
 8. Napalm in the Morning
 9. Blasphemer
 10. Sacred Warpath
 11. Tired and Red
 12. City of God
 13. Agent Orange
 14. Remember the Fallen
 15. Ausgebombt

 

Bandfakta – Exodus

Gary Holt – gitarr

Steve “Zetro” Souza – sång

Tom Hunting – trummor

Jack Gibson – bas

Lee Altus – gitarr

 

Exodus set list

 1. Black 13
 2. Blood In, Blood Out
 3. Iconoclasm
 4. Children of a Worthless God
 5. Piranha
 6. Fabulous Disaster
 7. Deathamphetamine
 8. Blacklist
 9. Metal Command
 10. Salt the Wound
 11. Bonded by Blood
 12. War Is My Shepherd
 13. The Toxic Waltz
 14. Strike of the Beast

 

Bandfakta – Overkill

Bobby "Blitz" Ellsworth – sång

D.D. Verni – bas

Dave Linsk – gitarr

Derek "The Skull" Tailer – gitarr

Ron Lipnicki – trummor

 

Overkill set list

 1. Armorist
 2. Hammerhead
 3. Electric Rattlesnake
 4. Powersurge
 5. In Union We Stand
 6. Rotten to the Core
 7. Bring Me the Night
 8. End of the Line
 9. Necroshine
 10. Horrorscope
 11. Hello From the Gutter
 12. Overkill
 13. Ironbound
 14. Bitter Pill
 15. Elimination
 16. Fuck You

Relaterade artiklar