Ghost Grale bäst i test när Rockbladet provsmakar rockdrycker!

Utbudet av öl, vin och sprit med olika rockhjältar har exploderat de senaste åren. De mest törstiga fansen verkar Motörhead  (3 vinsorter, 1 ölsort och 1 vodka) och AC/DC (5 vinsorter och 1 ölsort) ha. Iron Maiden, Status Quo, Kiss, Europe, Hammerfall, Pink Floyd, Rolling Stones, Kent, Slayer, Mastodon, Plura, Hammerfall, Ghost, Thåström – listan kan göras lång… Rockbladet har provsmakat och betygsatt några av dem. 

Annons 

 

17012015-Ol-Vin_provning-JS-_DSF2388

Efter Rockbladets senaste årsmöte beslutade sig sju rockers från redaktionen att göra en insats för mänskligheten och provsmaka sig igenom delar av det rockigare rusdryckssortimenet. Här följer våra något grumliga omdömen med snittbetyg för smak och etikett. Fortsättning lär följa tills vi dokumenterat samtliga öl-, vin- och spritsorter som finns tillgängliga och kan kora den optimala rockupplevelsen i flytande form. Givetvis var det en del meningsskiljaktigheter bland denna brokiga skara av skribenter och fotografer. Men kring den spökiga vinnaren var vi nästan rörarande överens – Ghost har den smarrigaste ädla drycken med den snyggaste etiketten. Men konkurrensen var benhård.

VIN: PLURA – SVARTA TUPPEN

LAND: Spanien
TYP: Rioja
PRODUCENT: Bodegas Brillante
LEVERANTÖR: Bevco AB
ALKOHOLHALT: 13,5%
BETYG, SMAK: RB-Betyg-7_10
BETYG, ETIKETT: RB-Betyg-7_10
OMDÖME: Smakfullt, lättdrucket, köttigt och kaggigt löd några av kommentarerna. Detta livsnjutarvin imundigas bäst till en vällagad festmåltid med Kungarna Från Broadway som sällskap. Etiketten symboliserar vinet på ett förträffligt sätt och panelens Eldkvarnkonnässör har givetvis sparat en kartong med samma motiv hemma.

 

ÖL: THE HOLY SPIRIT OF SWEDEN ROCK LIMITED

LAND: Sverige
TYP: Lager
PRODUCENT: Kopparbergs Bryggeri AB
LEVERANTÖR: Brands For Fans Sweden AB

ALKOHOLHALT: 5,0%
BETYG, SMAK: RB-Betyg-3_10
BETYG, ETIKETT: RB-Betyg-4_10
OMDÖME: Avslaget och blaskigt kepsöl som ska drickas i ett varmt tält med packade festivalbesökare. Fyller dock sitt syfte att dricka en platta av på SRF när yrslet är det primära. Etiketten är ungefär lika spännande som innehållet.

 

ÖL: IRON MAIDEN – TROOPER

LAND: Storbritannien
TYP: Ale
PRODUCENT: Frederic Robinson Ltd
LEVERANTÖR: Brands For Fans Sweden AB

ALKOHOLHALT: 4,7%
BETYG, SMAK: ROCKBLADET.se 5 out of 10
BETYG, ETIKETT: RB-Betyg-6_10
OMDÖME: Ett lättsamt nybörjarale som klapprar ner i magen likt en basgång från Steve Harris. Hypades när det kom men är tyvärr lite samma platta fall som The X Factor. Originaletiketten med The Trooper-Eddie är betydligt coolare men den försvenskade varianten drar ner betyget med sin ängslighet. 

 

ÖL: STATUS QUO – PILEDRIVER

LAND: Storbritannien
TYP: Ale
PRODUCENT: Marston's
LEVERANTÖR: Brands For Fans Sweden AB

ALKOHOLHALT: 4,3%
BETYG, SMAK: RB-Betyg-6_10
BETYG, ETIKETT: ROCKBLADET.se 5 out of 10
OMDÖME: Mer smak i detta ale än Trooper och det är stundtals lika mustigt som treackords blåjeansboogie. Tappar dock lite bett efter några klunkar precis som Quos coverskivor. Även denna etikett är anpassad för oss överkänsliga svenskar som tydligen inte klarar av att se en gorilla med en bomb i handen. Helgerån på ett klassiskt omslag!

17012015-Ol-Vin_provning-JS-_DSF2390

ÖL: GHOST – GRALE

LAND: Sverige
TYP: Ale
PRODUCENT: Nils Oscar Brygger Nyköping
LEVERANTÖR: Brands For Fans Sweden AB

ALKOHOLHALT: 6,66%
BETYG, SMAK: RB-Betyg-8_10
BETYG, ETIKETT: RB-Betyg-9_10
OMDÖME: Ett riktigt finsmakaröl med mycket arom som kan få vem som helst att börja yla satanspsalmer i en kyrka. Etiketten är grymt snygg och konceptifierar Ghost föredömligt. Helt i sin ordning har Hin Håle-drycken 6,66% alkoholhalt. Bäst i test!

 

VIN: MOTÖRHEAD – SHIRAZ 

LAND: Australien
TYP: Shiraz
PRODUCENT: Broken Back Winery
LEVERANTÖR: Brands For Fans Sweden AB

ALKOHOLHALT: 13,5%
BETYG, SMAK: RB-Betyg-6_10
BETYG, ETIKETT: RB-Betyg-9_10
OMDÖME: Smakar saft med alkohol vilket ger det en kirkänsla som skulle funka finemang i parken med polarna en solig dag. Ska inte drickas varm som glögg vilket en paneldeltagare gjort. Etiketten är stilren med rockvärldens kanske coolaste logga och 100% Motörhead.

 

VIN: SLAYER – REIGN IN BLOOD

LAND: USA
TYP: Cabernet Sauvignon
PRODUCENT: –
LEVERANTÖR: Brands For Fans Sweden AB

ALKOHOLHALT: 12,5%
BETYG, SMAK: RB-Betyg-7_10
BETYG, ETIKETT: RB-Betyg-7_10
OMDÖME: Saftig smak av slaktad bärbuske men också viss metallisk bismak. Ett kompetent sällskapsvin som får dig att vilja jobba hårt med nackmusklerna. Slayer-loggan är trevlig men de kitschiga blodstänken på flaskhalsen blir Ola-Conny och drar ner det estetiska intrycket.

17012015-Ol-Vin_provning-JS-_DSF2387

SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se)
PROVSMAKARE: Fredrik Blid, Fredrik Brolin, Cathrin Linné, Jonas Lööw, Fredrik Olofsson, Jessica Lööw Kannebäck och Vanessa Persegani.

Relaterade artiklar