Intim Persson utan Pack visar hur det egentligen ska låta

Den 4:e oktober på Nalen förra året var det tack och hej för Perssons Pack efter 25 år ute på vägarna. Nu åker frontmannen och låtskrivaren Per Persson runt på soloturné och snart ska även ett eget album spelas in. Rockbladet var på plats när folkrocksikonen återvände till det anrika nöjespalatset under fredagskvällen. 

Per Persson 4

Jag har en stor fäbless för ensamma män med akustisk gitarr. Speciellt när de sjunger sina egna låtar på svenska med tänkvärda texter. Per Persson tillhör definitivt en av det här landets främsta singer/songwriters men jag har tidigare alltid sett honom i sällskap med sitt Pack eller andra medmusikanter. Så därför var det extra spännande att får höra hans låtar i ett mer avskalat och nedtonat format.  

Vi träffar en avspänd och frispråkig Persson några timmar innan konserten för en intervju där vi bland annat pratar om åren med Packet, uteblivna liveskivor, fyllor och Phil Lynnot. Denna intervju kommer publiceras längre fram på Rockbladet.se

Den lilla intima konsertlokalen Stacken Nalen är slutsåld sedan ett par månader tillbaka och består av idel redan frälsta Packetheads. "- Nu ska ni få höra hur de här låtarna egentligen ska låta" introducerar herr Persson första låten Ikväll Tar Vi Över Stan. Det som varit Packets signum – ett berusat sväng med ståbas och dragspel – får ikväll stå till sidan för mer nakna och innerliga versioner. Huvudmannen själv ser ut att älska detta och bjuder till redigt med ett gäng både dråpliga och allvarsamma anekdoter mellan låtarna. Nu vet vi till exempel att Tusen Dagar Härifrån skrevs under Sovjetunionens fall efter en bortamatch hos en dam vid Mariatorget och att Mördar-Anders orsakade skandal och burop vid en spelning nära norska gränsen några dagar efter tragedin på Utöja.

Välarrangerade duetterna Stenad I Stockholm (med Annika Norlin) och ovan nämnda Tusen Dagar Härifrån (med Jakob Hellman) fungerar riktigt bra med enkom akustisk gitarr. Stenad presenteras med glimten i ögat som en duett som inte blir av för att Umeåtjejen ska ha 57.000 kr för att bara gå upp ur sängen. Nyårsafton I New York får däremot vila då Per under intervjun berättar att han tycker den bygger för mycket på samspelet mellan instrumenten.

Allsången sitter som en smäck mest hela tiden och under de största bröla-med-visorna Hemma, Hanna och Gråmånen vilar mannen med hatten på scen sin röst ett tag för att låta amatörerna på golvet sköta refrängerna.  

Persson slänger som brukligt käft med den högljudda publiken och bedyrar att han inte alls blir imponerad av de som skriker obskyra önskelåtar som endast givits ut som B-sidor och sålt i 70 exemplar. Det är spontant, okonstlat och charmerande slarvigt. Ibland glömmer han bort texten och sjunger fel men 200-mannakören hjälper honom på spåret igen. Ett tag tror jag mannen ska börja lira The Clash-låtar, till några i publikens stora förtjusning, men nöjer sig med några riff för att i stället "-…låta proffsen sköta det där"

Att få ta del av denne västklädde bards hymner med smalbenen mot den låga scenkanten känns som att ha honom lirandes på en fest hemma i vardagsrummet. Storstilat i all sin enkelhet! Men att en del låtar slås ihop till potpurrier är jag inte alls speciellt förtjust, att bara få lukta på whiskyn är inte min grej. Perssons Pack var unika men solokvist-Persson är också säreget bra fast på ett annat sätt. Nu hoppas jag han kan boka tid i studion snart så att vi får ta del av lite nytt material.

SE HELA BILDSERIEN

EVENT: Persson
ARENA: Stacken, Nalen, Stockholm
DATUM: 2015-03-27
BÄST: Gråmånen är oerhörd.
SÄMST: Potpurrierna är lite av ett otyg.
SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Carlsson (kekc88@yahoo.se)
BETYG:    
RB-Betyg-8_10

|PERSSON PÅ FACEBOOK

DISKOGRAFI PERSSONS PACK
1989 – Kärlek och dynamit
1990 – Kanoner och små små saker
1991 – Äkta hjärtan
1992 – Svenska hjärtan – svarta ballader och fördömda sånger
1993 – Längre bortom bergen
1995 – Sekunder i Sverige
1998 – Blod eller guld (samling)
2004 – Diamanter (samling)
2009 – Öster om Heden 

Relaterade artiklar