Muse – Psycho/Dead Inside (Singlar)

Den brittiska rocktrion MUSE släpper sitt album DRONES i sommar, efter det Grammy-vinnande albumet 2nd Law som släpptes 2012. Bandet är absolut ett rockband, men med sitt överdådiga sound fullt av orkestrar och lager på lager av synthar, gitarrer och körer har bandet aldrig riktigt lättlyssnat. Nu är det dags för ett mer tillgängligt radiovänligt sound och för Muse att gå tillbaka till en mer basic ljudbild. Vad som blir kvar är en organisk rocktrio endast bestående av sång, gitarr, bas och trummor, med få tillägg.

Annons 

 

Muse - Drones

Med Muse två nya singlar som ger försmak på hur nya albumet Drones kommer låta är både soundet och texterna betydligt mer förenklat än vanligt, något jag är lite kluven inför.

Den första singeln som släpptes för drygt en vecka sen heter Psycho och kommer bli albumets andra spår. Här kombineras ett riff som spelats live i många år, blandat med en sergeants skrik, en soldats lydnad och rak, kaxig samhällskritisk rock. Med ett riff identisk med det klassiska bandet The Doors och dess Roadhouse Blues lägger Muse på ett lager av klassisk universell rock till sin låt Psycho. Tyvärr är låten lite för repetitiv och händelselös för mig, men Muse visar i vanlig ordning tendenser att pånyttföda och utmana sig själva inför varje album.

 

Andra singeln som släppts heter Dead Inside och kommer bli andra låten på albumet Drones. Soundet är väldigt olikt Psycho och visar en tendens till bredd på det uppkommande albumet. Här presenteras ett mer funkigt pop sound som känns som en modern variant av en Prince-låt. Uppbyggnaden av Dead Inside är lik Madness, men tyvärr inte lika banbrytande för Muse, utan mer dess fule kusin. Här återvänds det kaxiga slappa gitarrsolot, det långa utdragna crescendot och de allt för uppenbara poptexterna. Rent musikaliskt är den mycket mer medryckande än Psycho.

 

Dessa två singlar är inte kärlek vid första ögonkastet eller de två bästa låtarna Muse gjort, men blir efter upprepad lyssning alltmer tilltalande.

Muse har aldrig gjort ett dåligt album och jag är väldigt säker på att bandet vilat sig i form.

 

SKRIBENT: Philip Almén (philip.almén@rockbladet.se)
RECENSION AV: Singlarna Psycho och Dead Inside / MUSE
BETYG – PSYCHO:
RB-Betyg-7_10
BETYG – DEAD INSIDE:
RB-Betyg-8_10

 

Relaterade artiklar