Watain – när lammen tystnar höjer vargen sin röst

Watain kom till Norrköping för en spelning på Flygeln den 28e februari. Bandet startade i Uppsala 1998 och har kommit långt på de 17 år som de nu har hållit på. 2013 släpptes skivan Wild Hunt och under ett och ett halvt års tid har de turnerat runt med det materialet. På Flygeln var det mestadels material från den senaste plattan men även gamla låtar från deras gedigna låtskatt spelades.

Annons 

 

150228-Watain-TH-Bild05

Sista svenska spelning på ett bra tag blir 7e mars på Metropol i Hultsfred och hela turnén avslutas den 25e april i Tyskland på festivalen Kings of Metal.

I Norrköping var det endast 200 biljetter sålda men trots att det inte var fullsatt bjöd de på en mycket bra show där det finns ett koncept och en röd tråd genom hela spelningen. Det märks tydligt i allt från scenspråk, samspråket med publiken och val av låtarna. Det märktes tydligt att det var de trogna fansen som var på plats och det var en bra stämning redan från första tonen till den sista. Fansen fick absolut en show de kan vara nöjda med.

Watain är bandet som har ett koncept hela vägen ut och det är inte bara i musiken det märks.

De säger själva att bandet är så mycket mer än bara musiken. Watain har blivit deras livsstil från det att de i 16-årsåldern startade bandet för 17 år sedan. Självklart har det hela blivit en mental resa där de i Watain funnit en andlig värdegrund. Idag har de fans över hela världen som gillar deras helhetskoncept.

Förbandet var det inte så märkvärdigt att få en Grammis, självklart blir de glada över att deras musik uppskattas och att de får cred för det de gör. För dom är det inte heller viktigt att få en genrestämpel. Musikaliskt sett räknas de in i black/deathmetalgenren av branschen men för dom är det viktigaste budskapet i texterna och det som de ser som en andlig värdegrund. De sökte redan från början en leverant symbol och de fann den i vargen.

Vargen ses som ett extremt vackert och sällsamt djur, en mystisk varelse som också kan vara ett extremt farligt rovdjur, otämjd och skoningslös. Vargen som symbol står för många saker, lojalitet mot sin flock men klarar sig också ensam. En symbol för styrka både mentalt och kroppsligt. Vargen är skoningslös när den tar jakt på sitt byte.

Watain tycker att de funnit sitt koncept, det är otämjt och lite ockult och det är det som tilltalar fansen. Innan de går på scen så säger de själva att det som är viktigt är fokus på vad som ska hända, hyllningen till vilddjuret och det otämjda! Varje spelning är lika viktig och för dem är det viktigt att leverera 100% varje gång dels i respekt för fansen men också i hyllningen till vargen ,det bestialiska och det otämjda .Alla har vi ett vilddjur i oss, det kan triggas i en rad olika situationer och det är det som ska hyllas!

Spelningen på Flygeln var en bra show. Det låg magi och mystik i luften redan från första tonen. Det vilar samtidigt något sakralt över Watain med altare på scenen och deras eldshow där altaret tänds samt eldfat framme vid scenkanten. Även om deras scenspråk har delvis ett rituellt scenspråk så finns det också i bakgrunden det otämjda som gör att man hela tiden blir nyfiken på vad som ska hända härnäst. De vet hur de ska hålla publiken alert och vara med, de skapar magi med fansen.

Musikaliskt sett är de väldigt samspelta. Melodiösa slingor ligger mot en tung vägg där sången lyfter det hela. Det är tekniskt bra men de spelar med mycket känsla. Samspelet med publiken är där hela tiden och de behöver inte mellansnacket för att skapa magin.

 

KOLLA IN HELA BILDSERIEN

 

REPORTER: Christina ” Stina ” Wernersson (christina.wernersson@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Tommy Hansson (tommy.hansson@rockbladet.se)
EVENT: Watain
ARENA: Flygeln / Norrköping
DATUM: 2015-02-28
BETYG
RB-Betyg-8_10

 

BANDFAKTA – WATAIN

| HEMSIDA | FACEBOOK | SPOTIFY |
 

Relaterade artiklar