Bråvalla utökar med ytterligare en rockakt

I 17 år har vi väntat, och trots att det har verkat totalt osannolikt och dödsdömt har vi ändå aldrig gett upp hoppet. Ett nytt Refusedalbum. Våra drömmar har besannats och nu är det äntligen dags. Igår gick de upp på Debaser Strands scen i Stockholm för en privat hemlig spelning för att fira. I sommar kommer Refused till Bråvalla som enda festivalspelningen i sommar och samma dag släpps nya albumet ”Freedom”. 

Refused-Bandbild-2015

När Refused släppte albumet ”The Shape Of Punk To Come” ställde de allt på ända. De visste det inte då, men just det albumet skulle växa till något bortom en klassiker, och de till mer än levande legender. Refused har utan tvekan format hur rockmusik låter idag. Samma år som ”The Shape Of Punk To Come” släpptes fick allting ett snöpligt slut efter en källarspelning för 50 pers i en liten collegestad i Virginia. Myten om Refuseds intensiva, svettiga och högenergiska liveshower har levt vidare och när de 2012 valde att återförenas för att spela på Coachella Valley Music & Arts Festival i Kaliforniens öken visade de att tiden, i åtminstone det avseendet, stått stilla. Vad som skulle ha varit tio spelningar växte till 82, och de har sedan dess spelat för ofattbart stora publikhav världen över. 

Om ”The Shape Of Punk To Come” var albumet som slog sönder de begränsningar som fanns för vad punk och hardcore borde vara, tar ”Freedom” allting ett steg längre med stor inspiration från de många olika influenser bandmedlemmarna har. Refused har valt att arbeta med bland andra legendaren Nick Launay (Gang of Four, Public Image Ltd, Nick Cave, Arcade Fire) och svenska hitproducenten Shellback (Taylor Swift, P!nk), och låtarna hämtar inspiration från alla tänkbara genrer och årtal.

”Det är inte en återförening längre”, säger Dennis Lyxzén, ”Det här är en av de mest radikala saker vi någonsin gjort, både musikalisk och textmässigt.”

Vi är bortom glada och hedrade att få vara en del av detta. För det här, kära vänner, är musikhistoria in the making.

BRÅVALLA | HEMSIDA |  FACEBOOK |

REFUSED | HEMSIDA | FACEBOOK |

 

Relaterade artiklar