Festivalrapport: Extreme Death Feast 2015

När svensk, belgisk, finsk och fransk death metal och grindcore stod på menyn på den japanska festivalen Extreme Death Feast fanns naturligtvis Rockbladets man i Tokyo, Stefan Nilsson, på plats bland alla svettiga svarta t-shirts. I Japan är death metal alive and well.

The Crown

Svenska The Crowns senaste platta heter “Death Is Not Dead”. Att death metal fortfarande lever och har en trogen publik är ju alldeles uppenbart när jag ser bandet headlina Extreme Death Feast 2015, en minifestival i två städer (Osaka och Tokyo) fokuserad på death metal och grindcore.

Efter att franska ZUUL FX värmt upp publiken tidigt denna fredagskväll kliver finska Rotten Sound upp på scenen och kör på, rakt och utan krångligheter. Rotten Sounds punkiga grindcore funkar bra men det märks ändå att de flesta i publiken är mer inriktade på klassisk death metal och ser Rotten Sound som en kul transportsträcka till huvudattraktionen.

Med belgiska Aborted höjs den musikaliska kvalitén ett par snäpp. “Animaliskt” är det närmaste jag kan komma för att beskriva sångaren Sven de Caluwes stil. På scen låter Sven som en förvirrad och hyperaktiv stucken gris med attitydsproblem. Mannen är helt galen. Och det är bra. Jag diggar det men man ska nog vara lite rädd för honom och hans band.

The Crown 3

När Trollhättans stora hjältar i The Crown öppnar sitt headline-set, precis som senaste plattan, med introt “Reign” och den alldeles lysande “Headhunter” är publiken med på noterna från första stund. Det stagedivas, crowdsurfas och moshas. Horns in the air, stora leenden på svettiga japaner i svarta bandtröjor. The Crown firar i år 25-årsjubileum och har en etablerad skara av japanska fans. Deras turné i Japan 2013 och japanska framgångar för tidigare Crown-medlemmarna Tomas Lindberg (At the Gates) och Marcus Sunesson (Engel) har nog hjälpt till att fler japaner upptäckt The Crowns melodiösa death metal med en hel del dofter av klassisk thrash metal inblandat. Med sångaren Johan Lindstrand tillbaka i bandet för tredje gången är bandet bättre än någonsin. Bandledarna Marko Tervonen och Magnus Olsfelt verkar ha fått en energikick av att ha Lindstrand tillbaka och de nyare medlemmarna Robin Sörqvist och Henrik Axelsson har också bidragt till att höja bandet till en ny nivå. Live spelar bandet en köttig och thrashig version av death metal. Nya skivan “Death Is Not Dead”, som kom i januari, är riktigt bra. Kvällens gig innehåller tyvärr bara några få låtar från den men det brukar ju bli så med festivalgig där man ska hinna klämma in de gamla hitsen också. The Crown avslutar majestätiskt med “1999 Revolution 666” och “Total Satan”. Elakt, grymt och svinbra. Death metal går en ljus och sund framtid till mötes i Japan. Death is not dead, indeed.

The Crown 2

KOLLA IN HELA BILDSERIEN

no images were found

Text och foto: Stefan Nilsson (stefan.nilsson@rockbladet.se)
Festival: Extreme Death Feast 2015
Artister: The Crown, Aborted, Rotten Sound, ZUUL FX.
Plats: Duo Music Exchange, Shibuya, Tokyo, Japan
Datum: 2015-04-17
Betyg: 7/10

Bandfakta – The Crown

Johan Lindstrand – sång
Marko Tervonen – gitarr
Magnus Olsfelt – bas
Robin Sörqvist – gitarr
Henrik Axelsson – trummor

Låtlista – The Crown

 • Intro – Reign
 • Headhunter
 • Body and Soul
 • Face of Destruction
 • I Crawl
 • Iblis Bane
 • Dead Man’s Song
 • At the End
 • Kill the Priest
 • Rebel Angel
 • Ride to Ruin
 • Intro – House of Hades
 • Crowned in Terror
 • Deathexplosion
 • 1999 Revolution 666
 • Total Satan

Relaterade artiklar