Godspeed You! Black Emperor – Asunder, sweet and other distress

Det största hotet mot den moderna kulturen sägs vara upprepningar, reproduktioner av fenomen som visat sig lukrativa i ett kommersiellt maskineri. Där fördummande franchiser tillåts växa sig starka på bekostnad av den konstnärliga utopin. Artisten blir en svältkonstnär under ständig övervakning, ett offer för skivindustrins omättliga törst efter hard cold cash. Om denne tillåter sig underkuvas, det vill säga. Godspeed You! Black Emperor är levande, vibrerande bevis på vad som händer när likasinnade visionärer inser att musik kan växa till något större än bara en schysst låt att tralla med i bilen på vägen till och från jobbet. Musikens sanna potential är att vara inte mindre än ett tillstånd. Föränderliga passager, soundscapes av ljud och (o)ljud som likt lagen om energi måste försvinna endast för att återuppstå igen med samma kraft – men i en annan form och riktning.

 

«-Sweet-Asunder-and-Other-Distress-»-de-Godspeed-You-Black-Emperor

En virtuos fingertoppskänsla genomsyrar inledande ”Peasantry, or ’Light! Inside of light!’” som en drömsk mirage av det sakrala drönandet som komma skall i ”Lambs’ breath”. Ur askan av ”Asunder, Sweet”s tankspridda ljudkarusell reser sig sedan den mäktiga avslutningen ”Piss Crowns Are Trebled”. Ett bemästrat kaos av obarmhärtiga distade gitarrer och vass, vacker violin.

”Asunder, Sweet And Other Distress” är exceptionell på så många plan att det kräver sin dos tålamod och ett genuint engagemang hos lyssnaren för att uppfyllas på allvar. Det är så mycket lättare att avfärda plattan med risken att krossas under den massiva musikaliska tyngden som finns där mitt emellan tystnaden och stormen som byggs upp långsamt under de upp till fjorton minuter långa sessionerna. Men det är värt det om man vågar fullfölja. Helst i kvalitativa hörlurar. Ensam hemma eller på nattåget. Med en Closed Until Further Notice- skylt ut mot omvärlden.

 

SKRIBENT: Tommy Hansson (tommy.hansson@rockbladet.se)
RECENSION: Godspeed You! Black Emperor / Asunder, sweet and other distress
BÄSTA SPÅR: Piss Crowns Are Trebled
SKIVBOLAG: Constellation
RELEASEDATUM: 2015-03-27
BETYG:
RB-Betyg-9_10

 

BANDFAKTA – Godspeed You! Black Emperor 

| FACEBOOK |

Relaterade artiklar