INTERVJU: Nytillskott i Loch Vostok

Uppsalabaserade Loch Vostok är återigen på tapeten med senaste alstret "From These Waters" som släpptes den 27 mars på Vicisolum Productions. Bandet har därtill utannonserat en 15 dagar lång Europaturné till sensommaren, och även gått igenom ett avhopp när långvarige keyboardisten Fredrik Klingwall beslöt sig för att hoppa av bandet tidigare i år. Jag tar ett snack med gitarristen och sångaren Teddy Möller, samt det nya tillskottet på keyboard.

150418-LochVostok-KM‐Bild01

Först några bakgrundsfrågor. Hur och när startade bandet?

Teddy: År 2000. Jag plockade med mig Erik Grandin och Sebbe Okupski från mitt dåvarande band Mayadome och tog in Alvaro Svanerö på trummor och Niklas Kupper på gitarr. Jag switchade då från trummor till gitarr och sång. Åren har gått och folk har slutat och andra kommit till så idag är sättningen jag och Kupper, plus Lawrence Dinamarca på trummor, Jimmy Mattsson på bas och sång och, den nya snubben, Mattias Hagberg på keyz.

Namnet "Vostok" kommer från den underjordiska sjön i Antarktis, hur kom ni att tänka på just Vostok? Vad var det som gjorde att ni valde det till ert bandnamn?

Teddy: Jag hade sett en dokumentär på Discovery om Lake Vostok, om hur ryska forskare borrade sig ner till "the primordial soup" för att ta vattenprover. En massa ufonördar trodde att vi hade vårt ursprung ur Lake Vostok och att det fanns bevis för det där. Jag tyckte det var så jävla übernördigt så jag tog det som bandnamn. Bytte sen till skotska "Loch."

Det har snackats lite om den nya keyboardisten i Loch Vostok, hade ni svårt för att hitta en ny som skulle passa bra in i ert gäng eller var det ett enkelt val?

Teddy: Det var ett enkelt val. Jag kände Mattias bra, visste att han var en grym snubbe och att han var sjukt musikalisk. Att han inte lirade keyboards visste jag också. Men kan man lira nyckelharpa, då jävlar klarar man fan allt 🙂

Varför föll ert val på just honom?

Teddy: På grund av hans extremt störda personlighet, hans tuffa t-shirts, fräsiga tatueringar och hans löjligt läckra nylle.

Mattias, hur känns det att ha blivit den nya medlemmen i Loch Vostok?

Mattias: Otroligt bra. Det är sjukt roligt, och det är assköna snubbar i bandet – tror jag kommer stortrivas!

Hur var nerverna inför första giget, när ni var förband åt Scar Symmetry i Sala den 18 april?

Mattias: Klart jag var nervös – det var faktiskt mitt första livegig någonsin, och att då få vara med och öppna för Scar Symmetry… Det är rätt bisart, minst sagt. Men det gick förbannat bra till slut!

Kan du berätta lite om dig själv, är du sedan tidigare erfaren inom musiken?

Mattias: Mitt musikintresse väcktes redan i cirka tre års ålder, varpå jag började sjunga i kör och spela nyckelharpa under mina tidiga skolår, och sedan dess har musiken alltid funnits i mitt liv på ett eller annat sätt. Jag har sedan varit med i några band under åren, då i rollen som sångare, men aldrig lyckats ta mig ur replokalen med något av dem.

Vilken musikgenre står dig närmast hjärtat?

Mattias: Death metal. Eller ja, det mesta inom metal, men det får plats en hel del annat också, som t.ex. jazz, klassisk musik, hiphop, ja lite sånt smått och gott.

Du har blivit presenterad som Mattias "Pestbarn" Hagberg. Var kommer namnet "Pestbarn" ifrån?

Mattias: Det var en gammal vän som kallade mig det när vi satt och spelade Half-Life: Deathmatch. Jag lyckades döda honom flera gånger i rad, och då blev han så arg att han kallade mig "ditt jävla pestbarn," varpå jag vill jävlas lite extra med honom och bytte nick på min karaktär till Pestbarn. Sedan dess har det hängt med genom åren.

Hur länge har du spelat keyboard?

Mattias: Haha, rolig fråga. Jag spelade lite grann på morfars keyboard när jag var väldigt ung. Det var dock väldigt länge sedan, så jag skulle vilja påstå att jag har spelat i ungefär två månader nu.


Inte mer än 2 månader? Hur kan det komma sig att du hamnade i Loch Vostok som keyboardist?

Mattias: Helt och hållet Teddys fel. Han hörde av sig och frågade om jag kunde spela keyboard, och jag svarade nej. Två dagar senare hörde han av sig igen och frågade om jag var sugen på att lära mig spela och sen hoppa med i Loch Vostok, eftersom Fredrik Klingwall (fd. keyboardist) skulle hoppa av efter 10 års trogen tjänst. Jag blev sugen, så jag köpte mig en nybörjarkeyboard och började plinka, och hittills har det ju gått rätt bra.


Du ska ut på din första turné i augusti tillsammans med ett gäng gamla turnérävar. Kan du beskriva hur tankarna och känslorna går kring detta?

Mattias: Är inte helt hundra på vad jag har gett mig in på, men att döma av alla rövarhistorier jag fått höra på sistone så försöker jag förbereda mig så gott det går på 2 veckors idioti i en turnébuss. Jag tror det kommer bli fantastiskt roligt!

Du har börjat i ett band utan större erfarenhet av ditt instrument, och du ska ut på 2 veckors turné. Har du fått "offra" någonting för  att kunna medverka i den kommande turnén?

Mattias: Fick höra direkt av Teddy när han frågade mig om jag ville vara med att turnén krockar med Inbreed Open Air Metal Festival, som jag är med och arrangerar. Ganska stor uppoffring för min del, men i slutändan var det ett ganska enkelt val. Jag kommer fortfarande jobba med Inbreed fram tills det är dags att åka, jag kommer bara inte vara närvarande på själva festivalen.


På vilket sätt var det ett enkelt val?

Mattias: Det har alltid varit min största dröm att få spela i och turnéra med ett skitbra band och skitbra folk, så hela den här grejen med att jag trillade in i Vostok var verkligen en jackpot för min del. Helt säker på att det här kommer bli grymt!

Hur ser sommaren ut för Loch Vostok?

Teddy: Kröka, grilla, kröka, bada…ja just ja, repa också 🙂

På turnén kommer ni ha sällskap av polska Blindead och One Hour Hell från Södertälje. Hur föll lotten på just dessa band?

Teddy: Blindead och Loch Vostok ligger på samma bokningsbolag (Intromental Management) och Lars F Larsen har bokat hela skiten. One Hour Hell har jag producerat, är bra vän med hela bandet och vi har snackat om att turnera ihop flera gånger. Det kommer att bli fantastiskt utvecklingsstört. Obsklass på hjul liksom.

Ni är gamla rävar som varit ute på turné förr, hur tror du att Mattias kommer klara av det?

Teddy: Han kommer att klara det med bravur. Han är ju redan lika bra som Klingwall på att kröka så det blir nog jävligt bra det där 🙂

Har du någonting som du vill säga till Rockbladets läsare?

Kom för helvete inte och glo när vi lirar! Ni kommer att ångra er!

 

BANDFAKTA:

MEDLEMMAR
Teddy Möller – gitarr, sång
Niklas Kupper – gitarr, sång
Jimmy Mattsson – bas, sång
Lawrence Dinamarca – trummor
Mattias Hagberg – keyboard

HEMSIDA | FACEBOOK | INSTAGRAM |

SKIVFAKTA
"From These Waters"
Vicisolum Productions
27 mars 2015

SKRIBENT: Kady Moore (kady.moore@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kady Moore (kady.moore@rockbladet.se)

Relaterade artiklar