Marilyn Manson – The Pale Emperor innehåller några utav de mest genuina spåren på ett helt decennium

Mannen har skapat stora rubriker kring sina oförutsägbara spelningar, bisarra sexkrav och sist men inte minst angående skådespelarinsatsen i ”Sons Of Anarchy”. I januari släppte Marilyn Manson sitt nionde album, The Pale Emperor. 

Marilyn Manson TPE

Under åren har han leverat musik i varierande kvalitét och försökt med ett några comebacks men misslyckats totalt. De senaste plattorna har varit föga minnesvärda i kombination med en relativt svag lyrik. Men nu äntligen har det negativa mönstret upphört att existera och Brian Warner har äntligen blottat sin genuina sida – bättre sent än aldrig. Tim Skold har bytts ut mot den kända kompositören Tyler Bates och tillsammans skapar de en funktionell symbios. 

Den oerhört starka Killing Strangers öppnar plattan på ett unikt sätt. Textraden "We're killing strangers so we don't kill the ones that we love" naglar sig fast i hjärnan på en obestämd tid. Redan vid den andra låten Deep Six når plattan sitt totala klimax, aggressivare än så blir det inte och jag kan inte motstå att dra en pararell till The Beautiful People. Låten påminner om de gamla goda tiderna på 90-talet, då Manson epaterade stora delar av befolkningen. The Mephistopheles of Los Angeles metafor bidrar med mystik och tillför ytterligare en nyans till helheten som Marilyn Manson skapar. Warship My Wreck är utan tvekan plattans starkaste låt, Marilyn Mansons röst innehåller otroligt många nyanser utav känslor som alltid. Vemod, ilska och förakt i kombination med Tyler Bates målande kompositioner är ett beständigt faktum. 

Det Odds Of Even, Birds Of Hell Awaiting och The Devil Beneath My Feet har gemensamt är att dessa låtar passar perfekt till ett soundtrack. Min personliga favorit ligger på deluxversionen, Fated Faithful Fatal. Marilyn Manson akompanieras bara av ett enkel gitarr. Avskalat, magnifikt och det gör ont i själen att lyssna – en röst som varit med om det mesta förmedlar en brutal historia.

SKRIBENT: Joanna Hemmingsson (joanna.hemmingsson@rockbladet.se)
RECENSION: The Pale Emperor / Hell, etc / Cooking Vinyl / Playground
BÄSTA SPÅR: Fated, Faithful, Fatal
RELEASEDATUM: 2015-01-16
BETYG
RB-Betyg-9_10

Relaterade artiklar