Mark Tremonti pratar om sitt nya soloalbum

MARK TREMONTI, gitarrvirtuosen från rockbanden CREED och ALTER BRIDGE, med mer än 40 miljoner sålda album och en Grammy i bagaget, är juni aktuell med sitt andra soloalbum CAUTERIZE. Rockbladets reporter Philip Almén satt sig ner med honom och diskuterade den nya rollen som sångare, kreativ frihet och vägen till sitt sound.

131029-alterbridge-mark-tremonti-1
(Mark Tremonti / Alter Bridge, Fryshuset, 29/10-2013 / Foto: Micke Andersson)


Cauterize handlar om absolut makt. Den onda cirkeln av tyranner som ersätter tyranner.

 

Siktar ditt soloprojekt på att ha mer fria händer och vara kommersiellt än Alter Bridge?

Mark: Båda har sina friheter, men med soloprojektet innebar det mer friheter då allt var upp till mig.

 

Var det självklart vilka låtar som skulle vara på det nya albumet?

Mark: Vi gjorde runt 24-25 låtar för att ha tillräcklig mångfald. 10 av dessa låtar hamnade på Cauterize, och resten hamnade på den redan inspelade del 2, Dust.

 

Hur kommer ditt nästa album Dust låta som?

Mark: Det kommer låta liknande (eftersom det är del 2 av detta album) och kommer liksom detta album att handla om mitt liv och mina nära och käras liv.

 

Vilken är din favoritlåt från Cauterize, och varför?

Mark: Flying Monkeys, både riff-mässigt och melodi-mässigt. Det är ett gammalt riff som jag äntligen fått ut som en fullständig låt, vilket är riktigt trevligt.

 

Alter-Bridge-SRF-2014-cathrin-3
(Myles Kenedy & Mark Tremonti / Alter Bridge / Sweden Rock Festival 2014 / Foto: Cathrin Linné)

 

Vem i ditt soloprojekt är din största motpol och bidrar med mest dynamik i bandet, så som du och Myles i Alter Bridge kompletterar varandra?

Mark: Eric (komp-gitarristen i bandet), har en mer bluesig stil än jag och är en bra motpol. Jag brukar gilla att spela med folk som alla har olika influenser.

 

Ser du dig själv mest som en singer-songwriter eller en gitarrist?

Definitivt det förstnämnda. Jag har alltid skrivit melodier och varit en stolt över mitt sångskrivande. Ibland är det irriterande efter alla dessa år att ses mer som en gitarrist än en låtskrivare, då tänker jag mest på mina utmärkelser för mitt gitarrspelande där låtskriveriet glöms bort. Att sjunga live på scenen är något jag alltid gjort, och jag har länge varit frontman på lead-guitar, bara det att ändringen numera är att i mitt soloprojekt är jag både frontman på sång OCH gitarr.

 

 

SKRIBENT: Philip Almén (philip.almen@rockbladet.se)
INTERVJU: Mark Tremonti
AKTUELLT: Nytt album CAUTERIZE som släpps den 9 juni

Relaterade artiklar