NITAD – Debaser Strand – 24/4

Välkommen på en helvetesfärd med pumpande ackord, svett, mosh-pits och flygande ölflaskor. Jag går tillbaka 17 år i tiden då allt började. Spelningarna, människorna och livsstilen. Första slaget på gitarren, trumman och basen och spelningen är igång. Jag stannar upp, njuter och tänker ”en gång punk, alltid punk”.

©ninnie.schroder_RB_nitad11

Debaser Strand, fredag kväll och Nitads sista spelning. Det är min första spelning med bandet och jag vet att jag kommer vara tacksam för att ha varit där. En av de där historierna som jag kan berätta för mina framtida barnbarn ”..en helvetesfärd med pumpande ackord, svett, mosh-pits och flygande ölflaskor.”

På Debaser Strand har en bredare målgrupp och hängiven fan-skara samlats, en annan typ av publik än under de svettiga punkspelningarna i landets mindre städer. Men oavsett bakgrund eller klädstil har vi alla samlats för att säga tack för de här åren Nitad. Varken guldklocka eller tacktal längre än 20 sek finns på kartan, istället en klassisk mosh-pit, stage-dives, adrenalin till max och ljudlig körsång. Trots att det är sista giget är glädjen och tacksamheten mellan bandet och publiken efter alla år något som genomsyrar hela spelningen. Ett pumpande pulserande tempo från start till mål. Nitad spelar en blandning av låtar från bandets alla år tillsammans och många med mig sjunger med i låtar som ”Rädslan” och ”Rastlös och vild”.

Oavsett musikstil man fastnade vid som tonåring förstår man ju äldre man blir att den är fixerad enda in i märgen. Att klassa in Nitad i en genre är meningslöst men för mig står de för den musik jag en gång fastnade för som 14-åring. Jag står med ett stort leende under stora delar av spelningen och kan inte mäta den energi rummet utsöndrar med något annat. Snabbt, forcerande och utan några som helst ursäkter. Oavsett vad Nitad vill klassa sig som musikstils-mässigt är det en del av musikhistorien som behövs. Jag tackar Nitad och fortsätter gå på svettiga spelningar i stora som små städer. Där ska vi ösa, väja för stage-divande kängor och bara älska det där som känns så fruktansvärt äkta.

Detta blir den kortaste recension jag skrivit men jag behöver inte ödsla mer bläck för kort och gott säger jag tack Nitad och ”fuck hela världen och fuck off”.

 

HELA BILDSERIEN

 

SKRIBENT: Elina Lööw (elina.loow@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Ninnie Schröder (ninnie.schroder@rockbladet.se)
KONSERT: NITAD (Support: Paper)
PLATS: Debaser Strand / Stockholm
DATUM: 2015-04-24
BETYG:
RB-Betyg-7_10

 

Relaterade artiklar