Minnesvärt waggawagga-party med Dan Baird & Homemade Sin på Rockland

Rockbladet tog bilen till Sala Silvergruva för att utforska omtalade Rockland där Dan Baird & Homemade Sin skulle ta oss tillbaka till rockens ursprung. Det visade sig blir en minnesvärd kväll.

DB6

Dan Bairds genombrottsband Georgia Satellites var för mig ett amerikanskt Status Quo. Men där britterna drog ännu mer mot boogierocken så pepprade Atlantasönerna sin 12 bar med country och americana. Det blev en smått osannolik Billboardtvåa med Keep Your Hands To Yourself och tre finfina album innan bandet föll i glömska och upplöstes 1990. Sångaren, gitarristen och huvudsakliga låtskrivaren Dan Baird har sedan fortsatt på egen hand i diverse olika konstellationer. Hans två första soloalbum, Love Songs For The Hearing Impaired och Buffalo Nickel är i samma utmärkta Chuck Berry-anda som Satellites. Homemade Sin, med bland andra Satellites-trummisen Marco Magellan, har hamrat ut sin hårdsvängande waggawaggawaggawagga-rock några år nu och varit flitiga Sverigebesökare, detta är tredje vändan i Sala

Att besöka Rockland var en upplevelse i sig. Hasse Kärrstedt och hans polare startade upp stället 1998 i ett uthus vid Sala Silvergruva med ändamålet att "främja musiklivet för alla vilsna musiksjälar och visa att musik ska upplevas live". De har gjort ett bra jobb med att sätta den rätta rock & roll-prägeln på stället och även fått hit en hel del idel ädel rockadel genom åren som Uriah Heep, Mick Taylor, Canned Heat och Alvin Lee. 80% av publiken brukar komma utifrån så Rockbladet behövde absolut inte känna sig som den mystiska främlingen som rider in i staden ackompanjerade av misstänksamma blickar bakom gardinerna.

Nischen för Rockland har alltid varit den bluesigare rocken så Dan Baird & Homemade Sin kändes på förhand som en perfect match. De lokala förmågorna Kee Man Hawk gör livepremiär ikväll i samband med sitt albumsläpp Headin For The Sun och kommer även öppna Sweden Rock Festival nästa vecka. Inte originella på något sätt men perfekta uppvärmare till kvällens huvudakt och de verkar ha hemmaklacken på plats. Kolla in dem om du ska till SRF

Den lilla scenen med minimal scenbelysning och en blygsam backdrop känns extra trång när Baird och gubbsen smaskar igång sin rootsy med ett leende på läpparna. Vi får en improviserad blandning låtar från Georgia Satellites-tiden, solomaterial och alster från senaste vaxet Cirkus Life. Homemade Sin gör aldrig några setlists utan lirar helt enkelt det som känns rätt för kvällen. När inte blickar och nickningar räcker för att avgöra nästa treackordsverk så blir det minikonferenser mellan låtarna. Tokcharmigt!

Publiken är ett kapitel för sig med rockmormor längts fram i spetsen som glatt klappar i otakt hela konserten och försöker bjuda helnykteristen Baird på en grogg. Lika motståndlig för de starkare dryckerna har inte ordinarie basisten Keith Christopher varit som är inlagd på torken och ersätts med Micke Nilsson under denna turné. Det buggas, det liras luftgitarr och vid ett ståbord till vänster om scenen står en gamnacke och drar timmerstockar. Kvällen påminner lite om en Finlandskryss men med en betydligt charmigare miljö och brutalt mycket bättre musik. Var de två minst sagt blaskiga herrarna, som innan spelningen turades om att ramla in i blomkrukorna, tog vägen senare på kvällen förtäljer inte historien. Gemensamt har vi dock alla en passion för att blåsa ur skallen med några rejäla nävar jord-under-naglarna-rock.

Den 61-åriga buspojken Baird är rockens Willy Wonka och det krävs definitivt en rockstar för att komma undan med en sådan hatt. Dans raspiga countryröst sitter som den ska och hela bandet verkar älska att spela efter gehör. Emellanåt blir dock jammandet lite väl utdraget och konserten tappar lite puls i de temposvagare låtarna. Bäst glöder det i gamla sparkastjärtrockers som Railroad Steel och Battleship Chains. Då är det extra mycket garv och nojsande på scenen som också smittar av sig på publiken. Jag brukar väldigt sällan tycka att konserter är för långa men ikväll känner jag att den här typen av rockmusik mår bäst av att framföras under intensiva 90-minuterspass, nu liras det nonstop i två timmar. Det är hedervärt att se tre amerikanska gubbs med karriären bakom sig kuska runt bland svenska småstäder bara för att det är så jäkla kul att lira rock 'n' roll. Sådant värmer lika mycket som att besöka att genuint rockhak som Rockland

SE HELA BILDSERIEN

EVENT: Dan Baird & Homemade Sin
ARENA: Rockland, Sala
DATUM: 2015-05-29
BÄST: Railroad Steel får mig att vilja ansluta till luftgitarrslirarna
SÄMST: Break Down and Cry är en rätt slöseg historia
SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Carlsson (kristin.carlsson@rockbladet.se)
BETYG: RB-Betyg-7_10 

BANDFAKTA – DAN BAIRD & HOMEMADE SIN

MEDLEMMAR
Dan Baird – sång och gitarr
Warner E. Hodges – gitarr & sång
Micke Nilsson– bas
Mauro Magellan – trummor

DISKOGRAFI
2008 – Dan Baird and Homemade Sin
2010 – Fresh Out of Georgia Live Like a Satellite: Greatest Hits Live
2013 – Circus Life

| HEMSIDA | FACEBOOK |

Relaterade artiklar