Pershagen – Silverarken

Oljud, kontrollerat oljud, genomtränger Silverarken. Ett skenheligt varningslarm dånar i fjärran någonstans men du kan inte vara säker på om det bara är dina hjärnspöken som spelar dig ett spratt. Den där oroväckande klumpen i magen som säger att någonting hemskt är på väg att hända men du vet inte var känslan kommer ifrån eller om du kan lita på den. Och om man lyssnar riktigt noga med alla sina sinnen skärpta kan man urskilja perversionen som ekar från en svunnen tid och nästan väga den mekaniska dystopin mellan fingrarna som om den vore ett urverk. En kylig slöja av mörker klätt i oväsen där stillsamt våldsamma gitarr- bas och trumbataljer målar upp en ordlös historia om Korpelarörelsen. En religiös sekt verksam i Tornedalen i början av 1900-talet.

Annons 

 

pershagen

Det är i denna instrumentala världsbild, denna mystiska filosofi, som postrocken livnär sig och även här Pershagen imponerar som mest; när musikerna angriper varandra likt hämndlystna giganter mäktiga nog att rubba kontinenter med sina instrument. När bandet reser sig ur sin egen aska för varje passage och färgar låtarna med lika delar pg.lost och God Is An Astronaut som sig själva är det näst intill omöjligt att inte bli berörd. Att undgå lockelsen av de där skimrande gitarrerna, de illavarslande trummorna, det där brottet från melankoli till sorglöshet, från svärta till ljusglimt. Det är en vacker sinnesstämning att befinna sig i. Vemodet till trots.

I min bok är Pershagen årets hittills starkaste debut och en milstolpe i svensk postrock-historia. Jag ser fram emot att både få höra och se mer av trion från Piteå under sommaren när bandet ger sig ut på vägarna. Närmast blir det en tur ner till Göteborg om några veckor för att spela in en platta i den beryktade Svenska Grammofonstudion. Som fan av genren hoppas jag på stordåd. Eller som jag ser det:välgärningar förklädda till illdåd.

SKRIBENT: Tommy Hansson (tommy.hansson@rockbladet.se)
RECENSION: Pershagen / Silverarken
BÄSTA SPÅR: Silverarken
SKIVBOLAG: Osignat
RELEASEDATUM: 2015-04-13
BETYG:

RB-Betyg-8_10

Relaterade artiklar