The Crown – mangelkött och riffmackor

Rockbladets man i Tokyo, Stefan Nilsson, tog en kaffe i Shibuya med 25-årsjubilérande The Crowns Marko Tervonen för att prata om att växa upp, att turnéra i Japan, amerikanskt mangelkött med svenska melodier och riffmackor. The Crown, som släppte den lysande skivan “Death is not dead” i januari, var i Japan för att headlina den japanska festivalen Extreme Death Feast 2015 i Osaka och Tokyo.

The Crown - Marko 1

The Crown från Trollhättan drog igång i samma veva som dödsmetallen i närliggande Göteborg blev världsledande och stilbildande med det som skulle komma att kallas “the Gothenburg Sound”. “Vi var aldrig del av den här riktiga ‘Gothenburg’ utan det var In Flames, Dark Tranquillity och At the Gates-pojkarna. Men att man har en dos av det i blodet – absolut! Det är klart att man kände av den explosionen. Det är inget snack om saken” förklarar Marko Tervonen, gitarrist och låtskrivare i Trollhättans stolthet.

”Bönderna från sidan av” (som Marko säger) fick efter några demos och debutplattan “The Burning” 1995 rejält med uppmärksamhet för sin version av death metal där grunden var melodiös death metal men det även fanns en del thrash metal-vibbar. “Jag tyckte de satte en bra stämpel att det är liksom amerikanskt mangelkött med svenska melodier. Det var väldigt naturligt, jag var ju superförtjust i Edge of Sanity, ja band som hade låtstrukturer och melodier och hela den biten. Det är någonting vi har verkligen försökt ha med sedan dag ett. Det ska finnas refränger och sånt där. Nu är det ju uppenbart att alla har det men just då var det inte så solklart. Äldre band som Bolt Thrower – det fanns ju för fan inga arr i låtarna. Riffmacka, liksom” skrattar Marko.

The Crown - Marko Tervonen

Efter ett antal år av skivsläpp, ivrigt turnérande och framgångar, lade grabbarna ned The Crown 2004. “Vi var lite mätta på det. Magnus skulle bli farsa. Det blev ett beslut att, nej, det håller inte längre. Det var där efter ‘Possessed 13’-skivan och remaken på ‘Crowned in Terror’ som vi gjorde. Vi gav ju väldigt mycket för bandet. Vi tackade inte nej till ett enda jävla gig, om det var så i fan en skithåla nånstans. Vi gjorde allt, och det var turnéer, jättemycket liksom. Någonstans i den vevan kände vi att fan vad vi lider varenda gång vi är borta på turnéer och kommer hem och verkligheten knackar på dörren. Vuxenheten kom och knackade på dörren. Det var inte bara ‘Mamma, kan du betala hyrorna?’ utan det blev jobbigt. Det tärde på en. Så vi sa ‘Nu räcker det’. Så började vi få någorlunda normala liv och ynglade av oss” förklarar Marko.

När Crown-gubbarnas barn blivit lite äldre så hörde helt plötsligt Magnus Olsfelt av sig till Marko och sa att han hade skrivit ihop låtar till en skiva och tänkte spela in den under namnet Doberman som ett helt nytt projekt. Magnus plockade in sina gamla bandkompisar som studiomusiker för det nya projektet. “Helt plötsligt satt Crown-gänget där med en platta och så rekryterade vi Jonas Stålhammar för sång på den och helt plötsligt slog det oss ‘Vi sitter ju i Crown-båten igen! Det är ju vi, med en annan sångare dock.’ Där någonstans sa jag ‘Vi nyttjar det lilla cred vi hade innan och så tar vi namnet The Crown’ och så fick vi signat med Century Media. Vi brinner ju för det här men vi har inga problem att tacka nej till saker. Det är ju det som är den stora skillnaden tycker jag. Lite vuxnare, lite tråkigare, lite gubbigare…lite så ja. Bekvämare. Hehe!!!” konstaterar Marko.

Tidigare Crown-medlemmarna Tomas Lindberg (At the Gates) och Marcus Sunesson (Engel) har både sålt skivor och framgångsrikt turnérat i Japan vilket nog har gjort att fler japaner även upptäckt The Crown. 2013 spelade The Crown i Japan för första gången och det ledde till att de nu kom tillbaka för ett par bejublade spelningar i Osaka och Tokyo. ”Japanerna är väldigt dedikerade. Gillar dom en, dom kommer. Vissa flyger in om dom har fattat tycke för en. Vi såg det som en investeringsrunda och det märker man ju nu – folk kommer från över allt. Det är fantastiskt att komma tillbaka och se bekanta ansikten!”

The Crown - Marko

Originalsångaren Johan Lindstrand kom tillbaka i bandet 2011. Senaste skivan “Death is not dead”, kanske den bästa de gjort, släpptes i januari 2015 och den fortsätter i samma spår som tidigare Crown-plattor. “Inom vår sfär så håller vi oss inom vad vi brukar göra. Men ibland känner vi ‘Nu jävlar tänjer vi på gränserna här’ men för en outsider kanske det inte är så mycket som händer. Men det finns alltid saker vi pushar på. Jag hade ruttnat om det hade vart så att vi liksom lever på någon platta som släppts på 90- eller 2000-talet. Skit samma vad vi släpper, ingen bryr sig utan det är fortfarande gamla hitsen. Det hade vi inte orkat med. Senaste plattan plockar hem ‘10 av 10’-betyg och det finns ändå sju skivor att jämföra med. Någonstans är det kvitto på att gubbarna orkar än liksom. Det är coolt!” förklarar en mycket nöjd Marko.

På den senaste skivan är det gitarristen Marko som också spelar trummor då The Crowns trummis Janne Saarenpää lämnade bandet och Sverige för arbete med Apple i USA. Marko var orolig för hur det skulle ses av skivbolag och andra. “Vilken jävla sjuk grej att gitarristen sätter trummorna. Jag var ju livrädd. Jag har ju trummat förr men kanske inte det här supersnabba liksom. Någonstans kände jag väl att om jag tokövar så fixar jag väl det. Men det var ett helvete, det var det. Jag mörkade det skitlänge. Jag ville inte säga det till bolaget eller någonting. Jag ville inte att det skulle låta oseriöst. Du vill inte veta att Kirk Hammett trummar i Metallica. Det är inte kul. Det låter inte seriöst. Jag mörkade hela vägen.” Marko skickade en låt till skivbolaget och frågade vad de tyckte. “Skitbra” sa de och nämnde ingenting om trummorna. “Nu är det safe, nu är det bra” tänkte då Marko. Mot slutet av inspelningarna kom nya trummisen Henrik Axelsson (från Implode) med och hann spela på bonuslåtarna på Japan-versionen av plattan.

The Crown - Marko Tervonen 1

Att bandet firar 25 år i år kommer förhoppningsvis resultera i en speciell DVD. The Crown började med att filma ett gig på Sticky Fingers i Göteborg i januari och har sedan fortsatt att dokumentera. “Ja, vi firar ju 25 år i år och vi borde göra någonting speciellt. Vi har börjat med att åtminstone spela in någonting. Vi har en film/fotokille med oss i Japan som dokumenterar allting. Det hade vart skitcoolt att släppa en 25-års-DVD som innehåller årets händelser med Sticky-giget, få med Japan och så. Sen ska vi till Hellfest i Frankrike. Vi får se vad det blir. Vi börjar med att filma så får vi se vad vi har för material. Blir det något bra så gärna någon cool DVD som 25-årsgrej.”

I sommar blir det en del festivalgig i Europa för The Crown och sedan kan det redan vara dags att börja jobba på nästa platta. “Magnus har gjort sju låtar och jag har fem färdiga. Det är ‘all in’, det är bara att köra på” säger Marko som är märkbart nöjd med att The Crown lever vidare.

 

TEXT & FOTO: Stefan Nilsson (stefan.nilsson@rockbladet.se)
INTERVJU: Marko Tervonen, The Crown
AKTUELLA: I Sverige kan man se The Crown på Vicious Rock Festival i Trollhättan den 4:e juli.

 

BANDFAKTA – THE CROWN

Johan Lindstrand – sång
Marko Tervonen – gitarr
Magnus Olsfelt – bas
Robin Sörqvist – gitarr
Henrik Axelsson – trummor

 

DISKOGRAFI

The Burning (1995), under namnet Crown of Thorns
Eternal Death (1997), under namnet Crown of Thorns
Hell Is Here (1999)
Deathrace King (2000)
Crowned in Terror (2002)
Possessed 13 (2003)
Crowned Unholy (2004)
Doomsday King (2010)
Death Is Not Dead (2015)

 

| HEMSIDA | FACEBOOK |

 

 

Relaterade artiklar