Ace “Spaceman” Frehley’s återkomst till Gröna Lund

ACE FREHLEY stod åter på Gröna Lunds scen. Det regnade konstant denna onsdagskväll men ROCKBLADET var där tillsammans med några tusen andra. Förväntningarna låg i luften efter att Ace fått helt ok respons för sitt framträdande på Sweden Rock Festival på nationaldagen.

Annons 

 

Detta event markerar startskottet för vårt nya stjärnskott Jessica Alsterblad. Så här upplevde hon konserten.

1976 stod Ace Frehley tillsammans med bandet KISS på Gröna Lund sist och nu, nästan 40 år senare så var det dags för gitarristen Ace “Spaceman” Frehley att återigen inta Gröna Lunds scen, dock utan smink och högklackade stövlar denna gång.

Klockan 20:00 stod en publik av tappra själar i regnet och väntade på att legenden Ace skulle kliva ut på scen. Men klockan tickade på och runt tjugo över åtta när man fick intrycket av att bandet äntligen skulle inta scenen så blev man återigen besviken när det bara var en man med överdrivet långt skägg som körde en sista soundcheck. Här började det märkas att publiken under alla paraplyn och regnponchos ledsnat och som en våg från den bakre raden enda fram till scenen hörde man “We want Ace”.

Klockan 20:30 på pricken klev en till synes påverkad Ace Frehley ut på scenen nästan som om den förlorade halvtimmen var planerad. Han mumlar något i stil med “Sorry for getting on a bit late, but that stuff happens” och man kan inte låta bli att undra ifall han inte hade tillräckligt med låtar att köra för att hålla igång i 2 timmar. Han kickade sedan igång konserten lite trött men det var inte först när trummisen Scot Coogan körde Love Gun som publiken kom igång.

Under den kommande 1 1/2 timmen så tycker jag att Ace, som egentligen var anledningen till att folkmassan framför scenen var där, mest bara stod och såg trött ut medan det var resten utav bandet som räddade konserten. Kanske ska man se detta som ett tecken på att livet som rockstjärna börjar leda mot sitt slut? Men en sak är i alla fall säker, Ace Frehley är utan tvekan den mest osynliga soloartist jag någonsin sett, och skulle man inte vetat bättre så skulle man kunna tro att det var Scot Coogan som var soloartisten.

Men jag måste faktiskt tillägga att trots regnet och den tråkiga utstrålningen från Ace, så verkade det som att det var en nöjd publik som lämnade Gröna Lund och man kan nu säga att man sett legenden Ace Frehley spela. Dock en något äldre, tröttare och fullare Ace än för 20 år sen, men det kanske är vad man får räkna som en rockstjärnas charm.

Jag summerar ihop detta med att det var en okej konsert, men hade man sett lite mer energi från huvudartisten han själv så hade det definitivt känts mer värt att sitta här med en förkylning idag, kanske nästa gång Ace, kanske nästa gång.

BILDSERIE – Ace Frehley på Sweden Rock Festival

Skribent på plats: Jessica Alsterblad
Fotograf: Fredrik Olofsson
Artist: Ace Frehley
Plats: Gröna Lund
Datum: 17 Juni 2015
Betyg: 5/10

Relaterade artiklar