Andi Deris om Helloweens nya platta My God Given Right

De tyska rockarna i HELLOWEEN ska ut på vägarna igen. Bland annat så gör bandet ett stopp i Gävle för att trollbinda oss svenskar igen. Med sig i bagaget har de en sprillans ny skiva; My God Given Right. ROCKBLADET träffade sångaren Andi Deris för en pratstund för en tid sedan.

11425270_10152963987189639_1464058475_n
För min egen personliga del var jag såklart jättenyfiken på den nya skivan och ville höra lite hur det var att spela in den. Precis som bandets alla andra plattor sedan 1998 spelades My God Given Right in i Andis privatstudio på den kanariska ön Teneriffa. – Där är nästan alltid fint väder där och vi kan själva styra över studiotiden, säger Andi. Så har det inte alltid varit. Andi berättar om att de vid ett tillfälle höll på att spela in som bäst så kommer studioägaren och säger att det är dags att packa ihop på grund av att Rammstein ska in i studion imorgon. Men flytten till Teneriffa var inte helt smärtfri. – Många av leverantörerna är ju på fastlandet men vi har haft väldig tur med dem så nu vi har dubbla uppsättningar av allt.

Den nya skivan My God Given Right går i fotspåren av dundersuccén Straight Out of Hell som faktiskt blev bandets mest sålda album hittills. – Vi är jättenöjda med resultatet. Jag skulle placera den mellan Walls of Jericho och Keeper of the seven keys I & II. Väldigt mycket 80-tal. Inte mig emot vill jag nästan ställa mig på stolen och vråla ut. Det var ju under den perioden som jag sålde min själ för bandet. -Samarbetet har varit toppen under inspelningen, fortsätter Andi och alla har verkligen bidragit med egna låtar och det har medfört att bördan på mig har blivit lättare om man jämför med när jag kom till bandet. Tidigare gick mer än halva studiotiden åt till en enda låt som någon annan gjorde.  

Texterna är tagna ur vekligheten och ofta från situationer som händer under en turné. -Turnélivet är rätt lugnt egentligen, menar Andi. Någon dag är stressig sedan har du ett lugn i ett par dagar. Det som händer skriver vi ner till texter som till exempel Lost in America, allt är sant. – Det går dock inte att skriva om allt, tillägger Andi. Som exempel när de i Ecuador gång på gång fick mota bort publiken från kravallstaketen på grund av att de var alldeles för gamla och sönderrostade och därmed livsfarliga, eller när presidenten i Columbia flög de från en ort till en annan i privatjet när de hade missat sitt flyg. Det var av rädsla för att publiken skulle slå sönder hela staden om konserten blev inställd. Sådant kan man inte skriva om i låttexter, avslutar Andi.

My God Given Right släpps genom skivbolaget Nuclear Blast som bandet nu har gått tillbaks till. – Det var ett rent affärsbeslut, förklarar Andi. Sony gav oss ett bra förslag och de har verkligen varit bra att arbeta med men när allt kommer omkring är Nuclear Blast herren på täppan i världen, när det kommer till metal. Om den kommande turnén är Andi lite förtegen. – Allt är inte spikat än, men vi vill följa med sommaren. Det är mycket trevligare att komma till exempel till norra Europa under sommaren än under vintern. Sedan denna intervju gjordes har lite datum trillat in i bandets turnéplan, där man börjar med en festivalsommar som sedan i oktober följs upp med bland annat Japan, Australien och USA. Den 7e augusti gästar Helloween Getawayfestivalen i Gävle. 

Det är ju inte varje dag jag pratar med någon från det band jag avgudade som tonåring så många tankar for genom knoppen på mig. När jag började lyssna på bandet var Kai Hansen frontman och sedan kom Michael Kiske in i bilden. Jag var bara supertvungen att fråga Andi om hur det var att 1993 ta över som frontman och sångare för ett redan väletablerat band och om han fortfarande känner någon press av det. – Nä, jag har alltid varit en skitstövel, skattar han. När jag kom in så var Helloween helt kalla. Den sista skivan med Michael Kiske på sång sålde sämre än några andra av bandets skivor. Jag hade med mig en hel del fans från Pink Cream 69 så det var en smidig övergång egentligen.  

My God Given Right har nu släppts och jag gillar det jag hör. Helloween fortsätter ju att göra bra musik även år 2015. Idén till konvolutet kom förresten från filmen The day after tomorrow för den som inte redan hade kopplat det.

Relaterade artiklar