Bråvalla – Mångsidighetens festival

I spillrorna av Peace & Love kom Norrköpingsbaserade Bråvalla Festival att debutera 2013. Vissa tyckte på den tiden att nykomlingen Bråvalla Festival gick väldigt kaxigt och hårt ut mot den väletablerade och omåttligt populära Peace & Love. Många ryckte på ögonbrynen i ren skepsis, men visade sig ha missbedömt nykomlingen.

De tyska arrangörerna FKP Scorpio lyckades redan första året med att presentera ett riktigt stadigt spelschema med bland annat giganter som Rammstein, Green Day och Avicii. Succén var ett faktum. Antalet besökare var strax vid 50 000 redan första året 2013 och i skuggan av Peace & Love som gick i konkurs samma år var Bråvalla Festival en värdig efterträdare som gått från klarhet till klarhet sedan dess. Glappet som Peace & Love förväntades lämna efter sig var FKP Scorpio snabba att fylla igen och nu står det tyska hantverket som Sveriges största festival sett till besökare.

När jag 2011 besökte Peace & Love på dess storhetstid upplevde jag att detta främst var ungdomarnas, läs fjortisarnas, festival. Bråvalla har som koncept täckt in en bredare klientel och detta är ett av huvudskälen till varför Bråvalla faktiskt är en bättre festival. Lyckas man få in Avicii på spelschemat under samma tre dagar som folkkära Eldkvarn och Thåström, och däremellan Green Day och Rammstein så har man som festivalarrangör tillfredsställt en bred grupp människor.

Under festivalens inledande år bevittnade jag besökare som rörde sig mellan allt från en skäggig nostalgisk gubbrockare, till tjejen med Dookie-linne och tatueringar. Vidare vid en annan scen såg jag den fulla dräggiga tonåringen med en burk DAX-vax i håret och fulsprit garanterat väntandes i tältet på campingen. Slutligen bevittnade jag den lokalpatriotiska barnfamiljen från Norrköping som sjunger med i "Vår Lilla Stad" när Pluras Eldkvarn inleder festivalen. Det är bredden som gör Bråvalla Festival, att festivalen tilltalar den stora skaran.

Det är festivalarrangörernas passion att anordna minnesvärda tre dagar och göra att man direkt längtar till nästa år och faktiskt glömmer allt strul med armband som betalningsmedel, dyra matstånd, det garanterat regniga vädret och bristen på rent dricksvatten. Det man minns är hur tiden gick så jäkla fort, men ändå tycks ha stannat de där underbara tre dagarna ute på flygfältet i Norrköping. Detta år har alla förutsättningar att skapa flera sådana minnen och jag kommer kliva in genom festivalens portar med iver, glädje och förväntningar.

Bråvalla Festival, du är efterlängtad och saknad.

SKRIBENT: Philip Almén (philip.almen@rockbladet.se)
BRÅVALLA FESTIVAL: 25-27 juni 2015, www.bravallafestival.se
Följ Rockbladets bevakningen av Bråvalla Festivalen via www.rockbladet.se/festivaler/bravalla-2015/ och via Instagram @rockbladet / #rbbf15 

Relaterade artiklar