FESTIVAL: Bråvalla – Dag 1

Först och främst vill jag tacka SMHI som hade fel gällande vädret. Bråvalla har välsignats med sol, så tack alla festivalbesökare för den kollektiva bönen till vädergudarna.

Inledande dagen till ära bjöds det på högoktaniga framträdanden från start till mål, men få undantag. Skindred visade att de mest otippade musikaliska hybriderna faktiskt är genomförbara, Papa Roach cementerade och förkroppsligade uttrycket äldst är bäst. Även Millencolin försökte få oss att bli nostalgiska, men med mindre slagkraftigt resultat. Till följd av eftermiddagens headbangande gick många med nackspärr från spelningar så som Everytime I Die och Parkway Drive. När du börjat tro att nacken gjort sitt för idag inledde Lamb of God kvällens etapp av spelningar. För den som ville lyssna på något mer lättsamt och ungdomligt fanns pop-rockarna Echosmith att lyssna på parallellt med Lamb of God. När mega-hiten Cool Kids spelades gav den exakt samma entusiastiska respons som en kunde förutse. Med en mager musikkatalog fick Echosmith hålla stämningen och publikens energi uppe genom mycket publikfrierier.

Ännu är bandet inte riktigt fullvuxet, så charmen ligger i deras image, deras få hits och framförallt deras potential. Danko Jones fick bli kvällens näst-sista tunga rock-akt och levererade en rivig, men allt för förutsägbar show. Gillar du ren och simpel punk är detta ett band för dig. Dock är bandet riktigt överskattat enligt mig, så jag såg endast några låtar. Kvällens ögon och örongodis stavades Göteborgs-rockarna In Flames som precis som namnet antyder bjöd på en massa pyroteknik. Märkbart spelsugna och med ett stort arena-sound kunde Bråvallas första dag knappast avrundas bättre med denna maffiga konsert.

Imorgon ser vi fram emot att festivalens förmodligen största dragplåster Muse spelar och lyser upp nattens Norrköping. Vi fortsätter att be till vädergudarna och hoppas på fler högoktaniga framträdanden och en god natts sömn… förmodligen rätt berusade (av alkohol, glädje eller båda) på alla minnen denna dag gett oss.

IMG_8303

SKRIBENT: PHILIP ALMÉN (Philip.almen@rockbladet.se)
FOTOGRAF: PHILIP ALMÉN (Philip.almen@rockbladet.se)

BRÅVALLA FESTIVAL: 25-27 juni 2015, www.bravallafestival.se
Följ Rockbladets bevakningen av Bråvalla Festivalen via www.rockbladet.se/festivaler/bravalla-2015/ och via Instagram@rockbladet / #rbbf15 

Relaterade artiklar