Dave Grohl klättrar upp till toppen med ett brutet ben

 Foo fighters, Ullevi 12 juni

 “Are you ready? It´s going to be a long night, you know that?”(Dave Grohl)

Sittande på morgontåget från Göteborg till Stockholm utan att riktigt förstå om konserten jag upplevde igår var en dröm. Med inställningen att se en helt vanlig konsert med ett av mina favoritband blev detta allt annat än en konsert som skulle falla i glömska.

Tiden var kommen för Foo fighters att leverera ytterligare ett konsertminne för sin svenska publik. Med samma energi från bandet som känns av varje konsert, som om det var deras första spelning någonsin, fick vi uppleva ett ös från start. Sen hände det som ekar i hela världen just nu, Dave Grohl tog ett felsteg och föll ned från scenen. Utan att varken bandmedlemmar eller publik riktigt förstod vad som hände såg vi Dave Grohl i lodrät ställning på en bår vid scenkanten. Med micken i handen förklarade han vad som hänt och ett chockblandat antiklimax vibrerade från 52 000 besökare inne på Ullevi. ”The show must go on” och medan Dave Grohl blev ompysslad fortsatte bandet spela. ”We are your weddingband right now” sa trummisen Taylor Hawkins som hoppade in som lead singer i väntan på besked från Dave och läkare om konserten kunde fortsätta. Från att tro att konserten skulle ställas in till att se Dave Grohl komma tillbaka in på scen med ett bandage och senare gips om benet var obegripligt. Sittande på en stol och ytterligare ett stöd för sitt ben fortsatte Dave Grohl konserten tillsammans med resten av bandet.

150612-FOO-FIGHTERS-ULLEVI-AS-BILD05

I total eufori över att Dave Grohl fått någon övernaturlig kraft och återuppstått och att jag tillsammans med tusentals andra människor fått chansen att uppleva dessa tvära kast gav resterande del av konserten en ytterligare dimension.

Sedan jag började lyssna på Foo fighters är det inte bara deras musik, humoristiska videos jag fastnade för utan även deras genuina förhållande till både musiken och sina fans. Foo fighters är och kommer alltid att förbli det garageband de en gång var. Det är alltid med den nyfikna och exalterande känslan och energin som de går upp på scen och även så på gårdagens spelning på Ullevi. För mig hade det känts stort att ha fått vara med och uppleva denna händelse även om konserten inte fortsatt helt på grund av bandets engagemang. Nu blev det istället episkt att konserten fortsatte. Foo fighters har alltid haft fallenheten att få kontakt med sin publik under sina konserter och med denna ofattbara händelse blev många fler stunder magiska under kvällens timmar.

Med allsång i ”Times like these” och avslutande ”Best of you” blev mitt största ögonblick när Dave Grohl med sina kryckor tog sig längst ut på scenens catwalk. Tillsammans med Chris Shiflett på akustisk gitarr framförde de tillsammans låten ”My hero”. Med flera tillskott och såklart omstrukturering av låtarna kändes en viss nostalgisk känsla av ju närmare slutet av konserten vi kom. Insupande av skumpa mellan låtarna fick Dave Grohl feeling och plockade fram den ena hiten efter den andra.

150612-FOO-FIGHTERS-ULLEVI-AS-BILD06

Trots tröttheten och chocken som säkert drabbade alla i bandet öste de på enda in i kaklet, både sittandes som ståendes. ”This is the best show ever and I will never forget it” sa en tårögd Dave Grohl. Detta är en stund i både bandets och fansens liv som det kommer att berättas om i framtiden. ”Minns du när Dave Grohl föll av scenen och bröt benet..” Men det bästa kommer vara slutet av den historien där allt inte tog slut på grund av ett fall utan fortsatte och blev ännu bättre än någon hade vågat drömma om.

”Its times like these you learn to give and give again” sjunger Dave Grohl och det är precis vad Foo fighters gör. De ger och ger oavsett vad som händer på vägen. Efter gårdagskvällens konsert har Foo fighters nått nya höjder, de tillhör en annan liga. Som Dave Grohl inledningsvis sa att det skulle bli en lång kväll, så blev det, men det blev en kväll jag aldrig någonsin kommer att glömma.

 

BILDSERIE

 

KOLLA IN DE BILDERNA FRÅN KONSERTDAGEN FOO FIGHTERS 12/6 i GÖTEBORG:

[alpine-phototile-for-instagram id=638 user=”rockbladet” src=”global_tag” tag=”rbff15″ imgl=”fancybox” style=”cascade” col=”6″ size=”M” num=”100″ shadow=”1″ align=”left” max=”100″]

 

SKRIBENT: Elina Lööw (elina.loow@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Amalie Antonsen Stepperud (amalie.antonsen@rockbladet.se)
KONSERT: Foo Fighters
ARENA: Ullevi (Göteborg)
DATUM: 2015-06-12
BÄSTA LÅT: My hero
BETYG
RB-Betyg-10_10

SETLIST – ULLEVI 12/6

1. Everlong 
2. Monkey Wrench (Dave falls of the stage and breaks his leg; the concert stopped for a few minutes)
3. Cold Day in the Sun (Without Dave Grohl)
4. Stay With Me (The Faces cover) (Without Dave Grohl; Taylor Hawkins on vocals)
5. Under Pressure (Queen & David Bowie cover) (Dave Grohl rejoins band during the song)
6. Learn to Fly 
7. Something From Nothing 
8. The Pretender 
9. Miss You (The Rolling Stones cover) (Dave left the stage again to… )
10. Tie Your Mother Down (Queen cover) (Taylor Hawkins on vocals…)
11. I'm the One (Van Halen cover)
12. Another One Bites the Dust (Queen cover
13. School's Out  (Alice Cooper cover
14. Congregation 
15. Walk 
16. My Hero (Chris on acoustic guitar; Dave singing)
17. Times Like These (Chris on acoustic guitar; Dave singing)
18. All My Life 
19. These Days 
20. Outside 
21. Breakout 
22. Big Me (slow version)
23. Enough Space 
24. Generator 
25. Let There Be Rock (AC/DC cover)
26. This Is a Call 
27. Best of You 

Relaterade artiklar