Ghost ger en oerhört stabil show och kåporna har ersatts med guldfärgade masker

Fenomenet Ghost har nyligen utannonserat att de den 21 augusti i år kommer släppa sitt nästa album – "Meliora.". De har även ännu en gång bytt sångare, då Papa Emeritus II lämnade över till sin tre månader yngre bror, Papa Emeritus III, så sent som dagen innan spelningen här på Sweden Rock Festival.

Detta är alltså Ghosts andra officiella spelning i följd med Papa Emeritus III på sång, och premiär har det också varit för de namnlösa gastarnas nya masker, där de numer tagit av sig sina mörka kåpor och ersatt dem med helt nya guldfärgade masker. Dessa masker innebär en solklar uppgradering showmässigt, för visst har Ghost alltid varit ett sådant liveband med ganska starkt fokus på just det visuella. I och med det kommande släppet av "Meliora" bjöd Ghost festivalens besökare på en mycket väl vald blandning av låtmaterial från samtliga album – även osläppta låtar, som "Majesty" från Meliora.

Den sataniska ritualen framförs denna kväll av ett Ghost som aldrig tidigare låtit bättre än nu. Allt är mycket tajtare, sången sitter mycket bättre, och det nya låtmaterialet publiken får höra fortsätter i bandets sanna anda – det är snyggt, elakt, antikristligt, och väldigt, väldigt bra. Det känns som att hypen kring Ghost har avtagit sedan några år tillbaka, och personligen tycker jag att den senaste skivan "Infestissumam" är deras svagaste hittills, men fortsätter det på det här viset kommer troligtvis bandet bara fortsätta att växa sig större och mäktigare. Kanonspelning, helt enkelt!

SKRIBENT: Mattias Hagberg
FOTOGRAF: Shora Ahmadi
EVENT: Ghost
ARENA: Rock Stage / Sweden Rock Festival
DATUM: 2015-06-04
BÄSTA LÅT: "Majesty"
BETYG: 9/10

Relaterade artiklar