Kreator, At The Gates och Pretty Maids gjorde Copenhell till en minnesvärd festival

Jag gillar verkligen festivalstämningen när publiken är sådär lite bakisgoa, men ändå på underbart toppenhumör, som de är här under den andra dagen på Copenhell. Vi inledde dagen med lite underhållande fakirshow inne på Beirgarten, det är denna typ av underhållning som ger trevlig krydda åt festivalupplevelsen. Jag älskar denna typ av happenings som ett litet avbrott till all hård metalmusik. Sedan var det dags för lite finnlänsk trollskogsmetall i form av Ensiferum och denna typ av musik verkade definitivt gå hem hos den danska metalpubliken.

Ersättare till avhoppade Black Stone Cherry blev inga mindre än omåttligt populära Pretty Maids. De fick med kort varsel avbryta sitt midsommarfirade för att ställa sig på scenen på Copenhell. Det var ett plåster på såren som heter duga! Pretty Maids studsade ut i högform och bjöd publiken på en underhållande och energisk show i sedvanlig Pretty Maidsanda. Det är alltid underhållande att se dessa danska gentlemän i sin absoluta högform, Pretty Maids är numera inga ungdomar och har en enorm liverutin innanför bältet. Pretty Maids bjöd på en allsångsvänlig hitkavalkad och publiken var verkligen med på noterna. Även den för festivalen frånvarande solen, visade upp sig under konserten och hjälpte till att skapa ännu mer skön stämning i publiken. Avslutningslåt blev Pretty Maids hiten Future World. Sedan gick bandet ut och bockade och bugade till tonerna av Monty Pythons underbara anthem "Sit on my face and tell me that you love me". Eller som dansken bevid mig uttryckte sig "Håll din keft va fedt de va"! Men det var bara att hämta sig, för på scenen bredvid skulle svenska kultmetalikonerna i At the Gates snart mangla på med sin kultikoniska dödsmetall. Grymt tekniskt och välspelat lir av At the Gates gjorde succé hos de metal törstande danskarna. Jag gillar verkligen sådan här välspelad och smart metal. Vi bjöds bl.a.på kultklassikern Slaughter of the soul och det blev inget annat än given succé. Lite trallvänlig hardcore punk i form av amerikanska hjältarna i Rise Against fortsatte festen på Copenhell och det blev fullt ställ i publiken.

Idag var det något behagligare i luften än igår då kylan och regnet bitvis gjorde det smått ansträngande att fira festival. Det är beläget en brant backe i anslutning till de två stora scenerna. Vid fint väder är den synnerligen inbjudande att sitta i och njuta av banden och dricka dansköl.

På hades scenen drog irländska Primorial igång sin keltinspirerade folkmetal med den karasmatiske och korpspaintförsedda leadsångaren Allan Averil i spetsen. Kreator var kvällens huvudband på stora Helveti scenen. Här pratar vi aggresiv och snabb tysk oldschool trashmetal. Faktum är att Kreator var grymt mäktiga på denna scen och i synnerhet på denna starka ljudvolym som verkar vara mera kutym här på Copenhell. Man kände sig något överkörd när konserten var slut. Då passade det utmärkt med lite lugnare amerikansk stoner i form av Red Fang på hadesscenen. Sammanfattningsvis ännu en "go o fedt" festivaldag i det danska gemytets metalmekka Copenhell!

BILDSERIE

Reporter:  Tobbe Shogh 
Fotograf: Anna Skogh 

Relaterade artiklar