Opeth på Sweden Rock Festival, och en pratstund med Martin Mendez

Under den varma fredagseftermiddagen intog Opeth den största scenen på Sweden Rock Festival. Förutom ett aningen udda val av scenstorlek för ett band som Opeth gjorde bandet inget annat än en helt klockren spelning.

Några timmar innan spelningen fick Rockbladet en liten pratstund med basisten Martin Mendez, som angående bandets "nya" sound på de senaste två plattorna tycker det är tråkigt men förståeligt att många gamla fans väljer att inte se dem live. Dock blir årets spelning på Sweden Rock en väldigt blandad sådan, med låtar från bandets hela repertoar. Det nya, "mjukare" soundet menar Mendez var en nödvändig och naturlig utveckling för att bandet skulle fortsätta spela tillsammans, med vikt på att det inte alltid är bra att stå och trampa på samma ställe. När medlemmarna utvecklas personligen följer även en utveckling av musiken i bandet, och med tillräckligt många influenser från band som Uriah Heep, tidiga Santana, lite Rainbow från 70-talet, och kanske även svenska The Flower Kings, har bandet på senare år gått mot ett mer proggigt sound samt strävat längre bort från dödsmetallens förlovade land.

Kvällens spelning går som tidigare nämnt inte att ge annat än ett riktigt högt betyg. I vanlig ordning ger Opeth publiken en mycket dynamisk spelning, med låtar från bland annat Ghost Reveries, Pale Communion, och Damnation. Frontmannen Mikael Åkerfeldt är sig själv lik när han i mellansnacken är precis lika rolig – och ärlig – som vanligt. Ärligheten nämns då Åkerfeldt delar ut ett par kängor åt bland andra Backyard Babies, vars backdrop på andra sidan fältet ser "otroligt hårdrockig ut med de där dödskallarna."

På tal om Ghost Reveries har ju denna skiva 10-årsjubileum i år, vilket ska firas med en väldigt speciell spelning på Konserthuset i Stockholm den 4 oktober – en spelning som även kickar igång bandets jubileumsturné då bandet firar 25 år. Denna spelning på Konserthuset kommer bestå av två separata set – under det första setet kommer Ghost Reveries levereras från början till slut, och under det andra setet framförs blandade låtar från andra plattor. Martin Mendez säger att han ser fram emot denna spelning väldigt mycket, och nämner att han gillar att göra lite mer annorlunda grejer, som till exempel när bandet spelade på anrika Royal Albert Hall i London för några år sedan. Vidare avslöjar han också att han gärna skulle se en framtida turné tillsammans med Tool, vilket har varit en dröm länge för flera i bandet.

Frågan är dock om inte Opeth gör sig allra bäst i en intimare miljö – det känns faktiskt lite märkligt att se bandet stå på Festival Stage, samma scen som Def Leppard och Judas Priest står på under festivalens gång. Detta är det inte bara publiken som känner, utan även Åkerfeldt själv nämner att det känns lite udda. Problemet är dock inte att bandet inte drar tillräckligt med folk – det står flera tusen människor framför scenen, och även om det inte är lika fullpackat som när de riktigt stora banden spelar så är stämningen på topp. Intet nytt under solen – Opeth är ett fantastiskt liveband, vilket de visar även idag!

BILDSERIE – OPETH

 

SKRIBENT: Mattias Hagberg (mattias.hagberg@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Joanna Hemmingsson, Fredrik Olofsson
EVENT: Opeth
ARENA: Festival Stage / Sweden Rock Festival
DATUM: 2015-06-05
BETYG: 
RB-Betyg-9_10

Relaterade artiklar